Beoudine Beoudine komentáře u knih

☰ menu

Lord Jim Lord Jim Joseph Conrad

Opojná, sebezpytující meditace ve společnosti jedné velmi uvěřitelným způsobem ztrápené duše. Joseph Conrad je skutečná spisovatelská třída.

12.03.2024 5 z 5


Štěstí Rougonů Štěstí Rougonů Émile Zola

Jako začátek ságy zajímavé, jsem zvědavý, co přinesou následující díly a očekávám, že se kvalita bude stupňovat.

12.03.2024 3 z 5


Exorcista Exorcista William P. Blatty

Po pročtení hrstky zdejších komentářů zjišťuji, že jsem asi jen jedním z mála, kdo po knize Exorcista sáhl, aniž by byl dříve zasažený filmovým zpracováním.
Navzdory možná jen povrchní podobnosti jsem se nemohl zbavit potřeby srovnávat během čtení exorcistu s Rosemary má děťátko od Iry Levina. Možná proto, že z žánru hororového příběhu s křesťanskou mytologickou tematikou, odehrávající se v moderní době, jsem asi nic dalšího nečetl. Každopádně Rosemary pro mě vyšla jako o krapet sugestivnější, ačkoli to bylo jen o fous. Poslední část se samotným vymítáním dokázala i mou věčně studenou krev nepříjemně rozehřát.

06.02.2024 4 z 5


Lenost Lenost Jiří Maršálek

Tento román má přesně to, co by introspektivní vyobrazení vnitřních machinací poničené duše mělo mít - autenticitu a především nebanální myšlenkovou hloubku.
Četl jsem svého času celou řadu knih, zaměřených na pozvolný či rychlejší rozpad osobnosti (namátkou třeba Hamsunův Hlad, Dostojevského Dvojník) a řekl bych, že mám v tomto žánru určitou oblibu.
Lenost se mezi těmito tituly ani zdaleka neztrácí, jelikož nabízí opět něco nového z hlediska přístupu i skrze netradiční směr, kterým se hrdinův vnitřní vývoj ubírá. Věcně elegantní a místy snad i trochu básnické práci s jazykem se také nedá nic vytknout.

01.02.2024 5 z 5


Antikrist Antikrist Friedrich Nietzsche

Celkově tu snad Nietzschemu skutečně už docházel dech a všudypřítomná nas*anost a zahořklost z textu vyloženě čiší (a místy i obtěžuje), ale opět je tu hrstka tak neotřelých a skrz naskrz geniálních úvah, že jen kvůli nim stojí za to se s tou knihou na pár hodin zapomenout v křesle u krbu.

30.01.2024 4 z 5


Satanské tango Satanské tango László Krasznahorkai

Díky uhrančivému a hypnotickému filmovému zpracování Satántanga jsem našel cestu i k autorovi knižní předlohy. A jsem opravdu vděčný, že se tak stalo. Bohužel u nás zatím vyšly jen dvě autorovy knihy a já pevně doufám, že se časem objeví i nějaká další.

30.01.2024 5 z 5


Démon alkohol Démon alkohol Jack London

Neznám skutečný záměr Jacka Londona, se kterým ke knize přistupoval, ani nevím, do jaké míry je zpracování autobiografické. Nicméně... pokud skutečně jedním z cílů tohoto románu bylo vymanit některé čtenáře z osidel alkoholu, tak u mě pohořel na plné čáře - ta romantika mě naopak od začátku do konce pobízela k tomu, abych se vydal zpít do němoty do nejbližší paluše s prvním ošuntělým vandrákem, kterého tam potkám! Opravdu, nezáleželo na tom, jak barvitě se autor snažil vykreslit ty obludné kocoviny a spálená hrdla, protože já jsem během čtení toužil být stejně opojený, stejně rozervaný, sedřený a stejně romanticky netečný, jako sám hlavní hrdina.

30.01.2024 5 z 5


Z područí islámu Z područí islámu Ayaan Hirsi Ali

Významná sonda do míst, která já (jakožto omezený a zpátečnický Evropan) stále a klidně i proti své vůli budu vždycky brát jako "druhou stranu barikády".

30.01.2024 4 z 5


O lásce O lásce Anton Pavlovič Čechov

Mistr krátké prózy. V této publikaci se nachází většina těch nejlepších povídek, které jsem kdy četl. A kupodivu jsou to právě ty nenápadné a děsivě prosté příběhy, které svým umem dokázal Čechov prodat úplně nejlépe. Mým osobním favoritem je právě povídka Angrešt. Tak kraťounká a bez jakékoli výbušné pointy, přesto dokonale odrážející Čechovovu genialitu.

30.01.2024 5 z 5