BaruSme BaruSme komentáře u knih

☰ menu

Vražedná pomsta Vražedná pomsta Suzanne Collins

Ačkoli mě první díl vůbec nenadchnul a usoudila jsem, že mi pokračování nestojí za přečtení, příběh mi natolik hlodal v hlavě, že jsem se do druhého dílu nakonec pustila. Stále jsem neviděla filmové zpracování, díky čemuž mě děj udržoval v určitém napětí. U prvního dílu jsem měla problém s předvídatelnosti celého příběhu, zato u druhého jsem doopravdy netušila, kam ho chce autorka směřovat. Za mě dobré, nijak složité, nijak zdlouhavé, naopak konec možná až moc osekaný a uspěchaný. Ale i přes to hodnotím knížku jako celek velmi pozitivně.

17.09.2023 4 z 5


Magie havranů Magie havranů Margaret Rogerson

Za mě asi ne...knihu jsem četla snad přes půl roku, zastavila jsem se před polovinou a zbytek se snažila překlepat během posledních pár dnů. Ono by to vážně mohlo být dobré, ale není. Měla jsem vysoká očekávání, jelikož Kouzla rodu Thornů jsou mou oblíbenou knihou, ale tahle autorčina prvotina byla o několik tříd pozadu.

Postavy jsou naprosto duchaprázdné a i přes to, že celý svět se mi poměrně líbil, díky tomu určitému ,,ohavnu", které měl, vlastně jsem ho do konce knihy ani moc nepochopila. To byl můj největší problém s touto knihou...většina pasáží pro mě byla těžce uchopitelná a moc mi nedávala smysl. Zvraty to nemělo téměř žádné a celkově byly veškeré akční části úplně o ničem...a stejně tak romantické části...a ty vtipné...i ty k zamyšlení...a vlastně všechny.

14.09.2023 2 z 5


Aréna smrti Aréna smrti Suzanne Collins

Nutno říci, že jsem nikdy neviděla ani filmové zpracování a do přečtení knihy jsem neměla tušení, o čem děj vůbec je. Jediné, s čím jsem do toho šla, byl fakt, že je to už řadu let populární příběh s vysokým hodnocením v celosvětovém měřítku.

A asi jsem četla jinou knihu nebo jen má očekávání byla příliš vysoká. Příběh není špatný, minimálně nápad je to brilantní. Ale celé to bylo až nemožně předvídatelné a bez jakéhokoli ,,wow efektu". Romantická linka byla také úplně jasná a spousta částí mi přišla do děje ,,na sílu" vtlačena, aby vyplnila prázdná místa.

Kniha mě ale i tak dobře zabavila, především asi tou jednoduchostí a možná trochu zvědavostí, jestli se dostaví zvrat, na který čekám (a to nejsem milovník příběhů, kde se děj bortí na každé stránce). Ale nezanechala ve mně žádné silné emoce a bohužel ani chuť na ostatní díly.

04.07.2023 3 z 5


Dvůr křídel a zmaru Dvůr křídel a zmaru Sarah J. Maas

No...asi jsem čekala víc. Druhý díl byl pro mě naprosté pohlazení a nemohla jsem se dočkat, až se dostanu k tomuto. A on mě prostě zas tak úplně nebavil. Nebylo to špatné, četlo se to krásně, rychle a veškeré postavy naprosto miluju, o tom žádná (v obou předchozích dílech jsem měla poměrně problém s hlavní hrdinkou, Feyre, která mi moc nesedla, ale v tomto díle jsem jí konečně přišla na chuť), ale i přes to, že nejsem nadšenec nějakých extra napínavých příběhů, tady mi ta pořádná akce chyběla...jakoby ano, byla tam válka atd., ale ve finále se nestalo nic, co by mi vyrazilo dech a veškeré wow momenty za mě byly hodně vydřené a na sílu...člověk si sice řekl ,,Páni, to jsem nečekal!", ale hned poté následovalo ,,Ale počkat...proč? Však to nedává smysl :D A co mi už opravdu lezlo krkem, bylo neustálé zvracení všech hrdinů...opravdu, ale opravdu se strach a šok nedá vyjádřit a popsat bez pomocí žaludečních šťáv? :D

Ve zkratce za mě ano, Dvory jako celek zbožňuji, svět, postavy atd., ale tato konkrétní kniha nebyla tou nejlepší, jakou jsem kdy četla :)

28.05.2022 4 z 5


Dvůr mlhy a hněvu Dvůr mlhy a hněvu Sarah J. Maas

Tak tohle by teda šlo! Narozdíl od prvního dílu, kdy mě začátek příběhu ponechal naprosto prázdnou a do všeho jsem se dostala zhruba až v polovině knihy, tady nic takového nehrozilo. Už od začátku jsem věděla, že tady se budou dít velké věci (a že děly!). Za mě to byla emoční smršť, kdy mě Maas nechala postupně se do všeho a do každého zamilovávat. Dějová linka byla upřímně skvělá a dostalo se mi úplně všeho, po čem mé srdéčko toužilo. Obzvlášť kapitola 54 byla naprostým pohlazením, kdy jsem pomalu nemrkala a emočně rozervaná (v dobrém slova smyslu) hypnotizovala pohledem každé jednotlivé slovo. No a následující kapitola...to bylo...no, přečtěte sami :D Naopak konec příběhu mě opět rozerval na kusy a neobešlo se to bez slz. Byl to pro mě neuvěřitelný šok a vzápětí ještě další, když si s námi autorka nehezky pohrávala. Jediné, co bych vytkla, je hlavní hrdinka, ke které si už od prvního dílu nemůžu najít cestu a stále se mi to nedaří. Ano, je rozpolcená a ano, zažila těžké časy. Ale i když jí svět podá ruku, stále se krmí vlastním neštěstím a pokud někdo pochybí, byť s nejlepšími úmysly, dá mu to náležitě sežrat. Ale i přes tento můj osobní problém začínám chápat to nadšení pro tuto sérii v celosvětovém měřítku a můžu láskyplně doporučit dál!


mini spoiler:

Jestli mě něco opravdu, ale opravdu zasáhlo (a to nejen v rámci této knihy, ale pravděpodobně nejvíc ze všech knih), byla to Rhysandova slova z kapitoly 54, konkrétně strana 549, kdy slova ,,Tady jsi. Hledal jsem tě." dostala najednou svou sílu a úplně jiný význam. V předchozím díle jsem jim samozřejmě nepřikládala žádný význam, ale teď se pro mě stala těmi nejkrásnějšími a nejupřímnějšími.

09.03.2022 5 z 5


Stařec a moře Stařec a moře Ernest Hemingway

Jedna z mých nejoblíbenějších knížek k maturitě. Upřímně jsem dlouho nečetla nic tak neuvěřitelně čtivého. Nevím, čím to je...děj je poměrně jednoduchý a jasný a naprosto chápu, že se někomu může zdát zdlouhavý a nudný. Ale mě jednoduše veškeré ty pasáže, vše dopodrobna popisující, neuvěřitelně bavily a okouzlily. Užívala jsem si i rozpravu starce se sebou samým a jeho bolestně krásný vztah k moři a rybám.

26.02.2022 5 z 5


Dvůr trnů a růží Dvůr trnů a růží Sarah J. Maas

Tohle bylo... uhhh. První cca třetina pro mě bylo neuvěřitelné zklamání. Knihu čtu teprve teď (ano, až v roce 2022, ostuda), takže jsem byla náležitě natěšená a plná očekávání, že konečně přečtu TU knihu, knihu knih. A začetla jsem se do naprosto nudného, průměrného příběhu, s hlavní hrdinkou naprosto totožnou s tisíci jinými hlavními hrdinkami. Děsně nespokojenou předtím, děsně nespokojenou potom...unesla mě krásná víla a vytáhla mě z chatrče na přepychové panství, uhh... Ale dala jsem tomu šanci a hledala a hledala to, na co jsem tolik čekala. A naštěstí jsem se doslova prokousala k neuvěřitelně čtivému příběhu, který mě prostě hodně bavil! Konečně jsem cítila to, co u skvělé knížky chci. To neustálé nutkání přemýšlet nad příběhem, obracet ho na všechny strany, spekulovat, co a jak a proč by mohlo být... Zkrátka se moc těším, až doženu resty v celé sérii a věřím, opravdu pevně, že tentokrát to bude opravdu takové počtení, jaké jsem si vysnila.


mini spoiler


Vážně, ale vážně jsem musela pomalu zavřít oči nad trapností okamžiku, když Feyre neuhádla tu (přiznejme si) velice primitivní hádanku a samozřejmě ji ta správná odpověď osvítila až v největší krizi... Ehm, choroba? Vážně, Feyre? :D

22.02.2022 4 z 5


Vláda vlků Vláda vlků Leigh Bardugo

Tento díl ve mě nezanechal tolik lásky, jako Zjizvený král, ale i tak jsem si ho (přiznávám, že po lehké čtecí krizi na začátku knihy) náležitě užila. Věděla jsem, že se dějová linka této dvoudílné série blíží ke konci a hltala jsem jednu stránku za druhou. Několikrát jsem pevně svírala knihu a pomalu ani nemrkala, jen otáčela stránky.

mini spoiler



I přes to, že si mě tento díl nezískal tolik, jako předchozí, myslím, že každá kniha, kde by se Nikolaj dal KONEČNĚ se Zojou dohromady, by se pro mě rovnala Bibli :D

22.02.2022 5 z 5


Vánoční seznam Vánoční seznam Beth Garrod

Jasně, nebyla to nejlepší kniha, kterou jsem kdy četla. Ale já se chtěla naladit na Vánoce, smát se, zamilovat, dojmout...a přesně to mi tahle kniha dala. Musím uznat, že chvil, kdy jsem se opravdu od srdce zasmála, bylo požehnaně. A i přes to, že všichni víme, k čemu celý příběh spěje, naprosto mě to na konci vzalo! A i když jdou obyčejně veškeré tyto ,,influencerské srandy" mimo mě, těším se, až si Vánoční seznam zase za rok přečtu. A vy byste měli taky :)

30.12.2021 5 z 5


Nové začátky Nové začátky Lilly Lucas

Úžasná kniha, pokud při čtení nechcete přemýšlet a jen si užívat příjemně plynoucí děj. Zároveň mi přislo jako fajn zpestření, že autorka vzala Berlín jako to ,,velkoměsto", přičemž v Americe jsme měli ten ,,zapadákov", ve většině knih, co jsem četla, to bylo přesně naopak...velké živé americké město a nějaká pustina s dvaceti obyvateli v Evropě :D Děj mi přišel hezky vymyšlený, žádné přehnané pohádkování a moje oblíbené lyžařské prostředí. Za co ale dávám hvězdu dolů, byla hlavní hrdinka Lena...za mě to byla jednoduše taková ,,meh" postava, ničím nezajímavá a kdybych ji měla nějak charakterizovat, chvíli bych musela přemýšlet, co ji vlastně vystihuje...a kus té ubrané hvězdičky je za to -strýc- Ryan...ale vážně, kdo by to doopravdy říkal? :D

23.12.2021 4 z 5


Zjizvený král Zjizvený král Leigh Bardugo

Má nejmilejší autorka, mé nejmilejší knihy, můj nejmilejší svět, mé nejmilejší postavy. Zjizveného krále jsem si nesmírně užila. Nikolaj je mému srdci už díky sérii Griša velmi blízký, a není proto divu, že jsem příběh hltala stránku za stránkou. Ze začátku mě celkem překvapilo, že příběh plyne poměrně bez větších zádrhelů, na což jsem (po přečtení Šesti vran a Prohnilého města, u kterých jsem se celou dobu jen soustavně vzpamatovávala z neuvěřitelných šoků) u Leigh nebyla tak zvyklá a napjatě čekala, kdy se všechno pos*** :D A když už mi zbývalo cca 50 stran do konce a všechno stále vypadalo poněkud pohádkově, říkala jsem si, že tímto se kapitola Zoji, Nikolaje a Niny uzavře a ve Vládě vlků se přesuneme jinam. No, to by to ale nebyla Bardugo, kdyby se během posledních pár stran nestihlo všechno náležitě...zkomplikovat :) Jednoduše, jděte do toho a náležitě si to užijte!

09.12.2021 5 z 5


Imaginární přítel Imaginární přítel Stephen Chbosky

Tohle nebyl úplně šťastný výběr...je pravda, že obyčejně tento žánr nevyhledávám, ale anotace mě natolik zaujala, že jsem se do knihy pustila. Troufám si říct, že větší blbost jsem asi nečetla...vše bylo tak neuvěřitelně zvláštní (bohužel v tom špatném slova smyslu), překomplikované, přitažené za vlasy, že jsem od knihy neustále odcházela se slovy ,,proč proboha". No, dočetla jsem ji, ale nebylo to dvakrát pohodové čtení.

07.12.2021 odpad!