Astarael Astarael komentáře u knih

☰ menu

Kniha noci Kniha noci Holly Black

Knihu jsem přečetla jedním dechem, Holly opět nezklamala a už se moc těším na další díl. Krutý princ a celá ta série nebyla špatná, místy mi ale přišlo, že hlavní hrdinka trpí až moc a je to trochu rozvleklé. Kniha noci neměla hluchá místa a připomínala mi něčím Daň peklu, na které jsem vyrostla a mám moc ráda. Škoda, že další díly nepřežili do češtiny.

26.03.2023 5 z 5


Knihkupectví pana Livingstona Knihkupectví pana Livingstona Mónica Gutiérrez Artero

Po této knize jsem sáhla, protože anotace vypadala velmi slibně. Postavy, prostředí i atmosféra byly podle očekávání skvělé, četba mi plynula rychle, protože nemám nic proti popisům a Londýn, literaturu i dějiny mám ráda. Knihkupectví bylo velmi poeticky vykresleno a bylo pěkné si ho představovat, i když tentýž popis se objevil zbytečně mnohokrát, abychom náhodnou nezapomněli, že je tam dřevěná podlaha a kovové zábradlí. Je ale škoda ten chudý děj. Autorka odkazuje na mnoho pěkných děl minulosti i současnosti. Kdyby byla její záhada aspoň zpola tak poutavá jako třeba v knihách o slečně Fisherové a současně si zachovala její hravý a oddechový ráz, ráda bych dala vyšší hodnocení. Takhle je to trochu jako dort pejska a kočičky, kam dali spoustu dobrých ingrediencí ale výsledek - alespoň za mě - není nijak skvělý.

29.03.2022 3 z 5


Sběratel přání Sběratel přání Mia Sheridan

Na knihu jsem narazila náhodou a řekla si, že by to mohla být příjemná četba na sváteční volno. Očekávání rozhodně nezklamala, za dvě noci dočteno. Líbí se mi, že to není jen prvoplánová romantika, historická linka je sice jednoduchá, ale silná a atmosferická, tak jak mají pověsti být (hlavně když máte slabost pro období války severu proti jihu, ale extra moc historických reálií tam nehledejte, pořád je to oddechová fikce). Hlavní příběh Jonaha a Clary byl myslím pěkně udělaný, hrdina lehce a přiznaně inspirovaný Fantomem opery či Kráskou a zvířetem byl tak úžasně rozervaný, že s ním nešlo nesoucítit a jeho postupná cesta k překonání vlastního strachu a sebenenávisti byla pro mě uvěřitelná. Bylo úplně přirozené si ho představovat, i s jeho krásnou baletkou věřící na kouzla. Pokus o akční scény děj celkem zpestřil a detektivní zapletka byla sice dost předvídatelná, ale stejně bylo příjemné číst jak k očekávanému rozuzlení postupně dospěli. Autorku jsem dosud neznala a ostatní knihy mě dle anotací moc nezaujaly, ale tohle byla zajímavá a poutavá oddechová četba, přesně jak jsem doufala.
Dává mimo jiné pěkné poselství, že někteří lidé se sice chovají hrozně, ale je tu i dost těch, kteří se snaží dělat dobré věci a nemusíme být sami, když nechceme. A taky něco, co věděli už Romeo a Julie, že jeden dopis může způsobit pořádné problémy. Ještě že už máme ty telefony.

26.12.2020 5 z 5


Gentleman v Moskvě Gentleman v Moskvě Amor Towles

Nikdy bych nevěřila, že je možné, aby byl román psaný Američanem, odehrávající se navíc v komunistickém Rusku pro mě čtivý, natož uchvacující. A přesto, číst tuto knihu byl velký požitek. Přála bych si mít někoho jako je Alexandr Rostov mezi svými přáteli, protože osobu tak moudrou, tak silného charakteru a charisma dnes jen těžko pohledat.

07.05.2019 5 z 5


Střípky času Střípky času Petra Slováková

Je dost vzácné vidět knihu žánru young adult, která by nějak zajímavě vyčnívala z toho obrovského množství plytkých příběhů na pultech českých knihkupectví. Čtení Střípků času jsem si proto opravdu užila. Postavy jednají logicky, propojení magie a každodenní reality bezproblémově funguje. Hlavní hrdinka je velmi sympatická a není to žádná superžena, která by svou schopností převálcovala všechny nepřátele lusknutím prstu. I když jí cestování časem dává velké možnosti, je limitované řadou věcí a v boji jí příliš nepomůže. Skutečnost, že se nacházíme v současné Ostravě (a ne třeba na nějaké mystické akademii okultních pavěd) je další obrovské plus. Přidejte tajemné krasavce, vtipné hlášky a dostanete ideální čtení na víkend. Já jsem maximálně spokojená.

23.03.2019 5 z 5