Arisan Arisan komentáře u knih

☰ menu

Aristoteles a Dante odhalují záhady vesmíru Aristoteles a Dante odhalují záhady vesmíru Benjamin Alire Sáenz

Od této knihy jsem měl vcelku vysoká očekávání, neboť jsem všude slyšel, jak se jedná o jednu z nejlepší YA knih o dospívání dvou kluků, kteří se do sebe zamilují. Kniha je zasazená v USA 80. let 20. století v městečku El Paso u mexických hranic, což dodává atmosféru horkého a suchého léta, která celou knihu doprovází.

Nejenže se knížka zabývá queer láskou, ale ještě řeší i osobní problémy vedlejších postav, zejména se mi líbily ženské postavy, ať již Dantova matka, teta Ophelia či holky z Aristotelovi školy.

Nevím, čím to je, ale od knihy jsem očekával nějaký manuál, či cokoliv, co mě obohatí na osobní úrovni. Což byl z mé strany špatný přístup, jedná se o prostý a nevinný popis vztahu dvou kluků.

Co na knížce velmi oceňuji, že z homosexuality nedělá žádné drama a autor velmi jemně líčí nevinné zamilování kluků, jako by to bylo přirozené a již od počátků věků naprosto samozřejmé. Taková křehká láska se nevidí každý den.

Na závěr:
Kniha určitě má spousty věcí, které čtenáři předá, ale nemůžete čekat, že Vám pomůže vyřešit vaše osobní problémy v životě, i když jsou stejné, jako které zažili Aristoteles a Dante.

Je to totiž a pouze kniha o nich a o tom, jak si k sobě našli lásku.

09.03.2024 4 z 5