Anusha Anusha komentáře u knih

☰ menu

Pýcha a předsudek Pýcha a předsudek Jane Austen

Moje nejoblíbenější kniha - každý jistě zná ten pocit, kdy něco zbožňujete a ani přesně nedokážete říct, proč...jistě na první pohled se příběh jeví velmi banálně a ordinérně, ale ruku na srdce, každý někdy potřebuje, aby ho u srdce zahřál příběh, který dopadne dobře. Ačkoliv byla kniha napsána na začátku 19.století, přesto skýtá mnoho situací, se kterými se setkáváme i dnes, celý text je navíc proložen skvělými dialogy, ale i humorem a decentní ironií - nelze se občas nepousmát nad vrozeným jenmnocitem pana Collinsona. Oceňuji rovněž pestrou škálu charakterů - od pana Darcyho až po Elizabeth.
Doporučuji rozvněž filmová(2005) či seriálová zpracování (1995) - ani neumím říct, které z nich mám radši!
Klasika, ke které se nikdy nepřestanu vracet...
Od autorky jsem přečetla i další díla - vyzdvihuji především Emmu - opět zajímavá hlavní hrdinky, které dokáže projevit svůj vlastní názor, která jedná energicky a vcelku i v souladu s dnešní představou.
Rozum a cit mě již tolik nenadchnul a Mansfieldské panství je knihou velmi odlišnou od ostatních - liší hlavně charakterem hlavní hrdinky. Celkově je však Jane Austenová mojí nejoblíbenější autorkou :-))

03.09.2013 5 z 5