AlenaKr AlenaKr komentáře u knih

☰ menu

Malý život Malý život Hanya Yanagihara

(SPOILER) Kniha mě dostala, ačkoliv jsem celkem drsňák. Je v tom strašný pathos, ale nedá se upřít, že autorka umí pracovat s textem. Děj se prolíná v několika časových rovinách, dobře ubíhá. Propracovaná psychologie postav. Prostředí dobře vykreslené. Líbí se mi kvantitativní rozsah knihy, žádná knížecka o 180 stranách, kdy druhý den už nevím, o čem to bylo.

Zcela subjektivně se mi kniha líbila, ačkoliv objektivně má nedostatky - proč je většina postav homo nebo bi nebo aspoň s nevyjasněnou sexualitou? To fakt neodpovídá statistice. Úplně neholduju problematice queer, ale tady mi to kupodivu nevadilo. Dál takový to vršení jedné tragédie u Judea na druhou v průběhu jeho prvních 15 let, což logicky dost umocňuje ten pathos, se kterým ale autorka dobře pracuje. Další věc - snad všichni vvté knize dosáhli svého amerického snu - málo pravděpodobné, ale budiž. Zjednodušené a podhodnocené představy o možnostech léčby těžkého duševního traumatu - mám docela problém s tou predestinací. Takových věcí se tam najde víc.
Každopádně zvláštní téma o týraných gayích pro autorku hetero ženu...

08.01.2024 4 z 5


Zelený dům Zelený dům Mario Vargas Llosa

Bezesporu jedno z nejlepších děl, která jsem kdy četla. Pro dílo je typické střídání dějových rovin - časových i místních. Děj tedy není chronologicky seřazen a když k tomu ještě přidáme velké množství postav, může to na čtenáře zejména v prvních kapitolách působit rušivě. Nicméně vyplatí se knihu dočíst do konce. Vargas Llosa zde vykresluje lidské povahy, jejich transformaci pod vlivem různých okolností a událostí, které se v dané době a na daném místě dějí. Děj probíhá střídavě v pouštním městě Piura a v amazonském pralese, kde autor pátrá po samotném smyslu života.

27.05.2015 5 z 5


Jakobijánův dům Jakobijánův dům Alá’a Al-Aswání

Jakobijánův dům je dílem, jež získalo mnoho mezinárodních ocenění. Po přečtení tohoto poměrně útlého dílka se ptám proč? Domnívám se, že důvodem je to, že kniha je velmi otevřená, velmi kritická. Poukazuje na nešvary arabské (egyptské) společnosti poměrně ostře a nevybíravě. Otevírá problém homosexuality v arabském světě; ilustruje postavení ženy v muslimském světě, které se dle díla v podstatě redukuje na roli sexuální loutky; vykresluje korupcí prorostlou společnost; nadvládu bohatých a útisk chudých a v neposlední řadě také vykořeněnost náboženství. Nechci se pasovat odborníkem na arabskou literaturu, ale dle mého názoru je takto postavená kniha na arabský svět velmi neobvyklá. Svou kritikou je až příliš jedinečná. Po přečtení zůstává hořká pachuť a západní čtenář si akorát tak může říct: „No tak s těmi muslimy je to přesně tak, jak jsem si myslel.“ Za mě knize chybí jakási noblesa, která je (pro mě) u belles-lettres nepostradatelná.

08.04.2015 3 z 5