ajalon163 ajalon163 komentáře u knih

☰ menu

Pokání Pokání Ian McEwan

Jedna z mých nejoblíbenějších knih vůbec.
Rozuzlení je tak šokující, ale plíživé zároveň. Prostě čtete, máte divnej pocit a pak vám to dojde, všechno, co jsem četla, má jinej význam, než jsem tomu přisuzovala. Tak, poslední stránka - a můžu začít znovu od začátku. Takhle nějak u mě probíhal proces čtení :D

06.06.2015 5 z 5


Nevinný Nevinný Ian McEwan

Člověk docela zírá, když vidí jak se "nevinný" mladý muž nechá zkorumpovat životem! Skvěle napsané, dobře popsaná tíživá nálada. Kolikrát se setkávám s lidi, kteří stejně jako Leonard nic jiného přece dělat nemohli...
Jen jedno varování - nečíst nalačno (a vlastně ani při jídle)!

06.06.2015


Zvířata mi straší ve věži Zvířata mi straší ve věži Gerald Durrell

Hm, z nějakého nepochopitelného důvodu je tohle moje nejoblíbenější Durrellova knížka. Asi proto, že jsem ji četla jako první a naprosto mi učarovala. (Od té doby jsem jí četla ještě aspoň pětkrát a nadšení nevyprchalo. Prostě skvělá oddechovka!)

06.06.2015 4 z 5


Minority Report a jiné povídky Minority Report a jiné povídky Philip K. Dick

Výborná knížka od skvělého autora, aneb jak jsem se ke sci-fi dostala...

06.06.2015


Babička Babička Božena Němcová

Ačkoli jsem učitelka češtiny, Babička mě děsí. Musela jsem ji číst dvakrát, poprvé jsem ji nechápala, podruhé jsem zase nechápala, jak ji někdo může k přečtení dávat dětem na základní škole. Podle mě patří do knihoven každého, kdo se zajímá o vývoj české lietratury, protože ten určitě ovlivnila hodně, ale ne do ruky ubohých malých dětí, které u ní budou trpět. No, prostě nejsem big fan, no...

06.06.2015 2 z 5


Šťastný princ a jiné pohádky (7 pohádek) Šťastný princ a jiné pohádky (7 pohádek) Oscar Wilde

Když jsem četla tyhle pohádky, nejen že jsem jihla nad jejich krásou a brečela pro jejich hrdiny, ale taky jsem nemohla pochopit, jak mohl být Oskar Wilde tak nenáviděn církví a společností své doby! Protože v málokterých pohádkách člověk najde tolik etických otázekjako právě tady.

06.06.2015 5 z 5


Mechanický pomeranč Mechanický pomeranč Anthony Burgess

Moc se mi líbí základní filozofická myšlenka - i když víme, že si někdo vždycky vybere zlo ve prospěch dobra, máme právo omezit jeho možnost svobodné volby, nebo tím naprosto boříme pravidla svobody jako takové.
A ten pocit, když fandíte postavě, která dělá ty nejhnusnější představitelné věci, ale umí dokonale kouzlit s jazykem... Co to říká o vás?? No, musím říct, že jsem o Mechanickým pomeranči přemýšlela dloooouho po dočtení knížky!

06.06.2015 4 z 5


Muži, kteří nenávidí ženy Muži, kteří nenávidí ženy Stieg Larsson

Ti seveřani dokážou psát napínavě a pořádně naturalisticky zároveň. Všichni, včetně Lisbeth, jsou něčím poznamenaní a v něčem úplně mimo, což dává knížce docela cinický tón.

06.06.2015 4 z 5


Mezi zlatokopy Mezi zlatokopy Jack London

Pamatuju si, jak tuhle knížku četl můj táta mě a mým sourozencům uprostřed šumavské zimy a my si úplně dokázali představit Aljašské dobrodružství :) Mezi zlatokopy je od začátku do konce napínavé a plné drsných hrdinů, zkorumpovaných záporáků, indiánů a zlatokopů, kteří jsou si v boji o holé přežití tak trochu blíž než obvykle.

06.06.2015 5 z 5


Opatství Northanger Opatství Northanger Jane Austen

Sice je to slavná Jane Austen, která je jinak ztělesnění vážnosti, ale tahle knížka mě pokaždé rozesměje k slzám. Tak skvělá parodie prostě autorce jen přidává body. Už samotný koncept: že číst příliš mnoho knih může být pro člověka špatné (obzvlášť když se jedná o literaturu pochybné úrovně) je prostě geniální!

01.06.2015 4 z 5