adamovec1 adamovec1 komentáře u knih

☰ menu

Vražda v Orient-expresu Vražda v Orient-expresu Agatha Christie

Světoznámý detektiv Hercule Poirot je na cestě vlakem do Turecké metropole Istanbulu. Po příjezdu však dostane nabídku na řešení případu v Paříži. Jelikož je nucen město opustit ještě dnes, zajistí si lístky na Orient Expres, vlakové spojení mezi Orientem a Paříží vedoucí přes Střední Evropu. Když však večer přijde na nádraží, zaskočí ho nemilá zpráva. Všechny místa v dnešním spoji jsou obsazena. Naštěstí však potká svého dlouholetého přítele a ředitele Belgických drah monsieur Bouca, který celou situaci vyřeší. Po několika dnech vlak uvízne v závějích v Bulharsku a ještě k tomu… Ještě k tomu byl zavražděn jeden z cestujících. Hercule Poirot se tak pouští do případu, kde bude muset využít své skvělé intuice a ve kterém si bude muset vystačit jen s minimem vodítek a důkazů.

Na popis postavy jsem si vybral tu hlavní, Hercula Poirota, světoznámého detektiva a velmi inteligentního muže. Je to postarší pán nižšího vzrůstu, má šedé vlasy zastřižené na patku a dlouhý francouzský knír. Zásadně chodí ve společenském oděvu, což ostatně vyplývá z jeho chování. Je to velmi noblesní a elegantní muž, zato však velmi opatrný a rozvážný. Nikdy nic neřeší násilně nebo rychle, na vše vždy potřebuje dostatek času. Svou skvělou intuicí a dedukcí dokáže vyřešit každý případ a dostat každého vyslýchaného pod tlak. Mezi lidmi je to velmi vážený člověk, který u nich má respekt a chovají k němu velkou úctu

Podle mého názoru patří kniha k největším klasikám vůbec. Snad nejznámější kniha z tvorby Agathy Christie, která je napsaná skutečně skvěle. Její styl psaní vás donutí přemýšlet a udrží vás pod napětím. Děj je velmi napínavý a nejistý. Dokonce tak, že jsem knihu přečetl za tři hodiny a nemohl jsem se od ní odtrhnout. Jednou je vrahem ten, podruhé zas někdo úplně jiný. Některé pasáže knihy jsou náhodné a vychází v podstatě z ničeho, avšak bez toho by kniha nebyla tak napínavá a zajímavá. Za mne to byla rozhodně jedna z nejlepších knih, co jsem o těchto prázdninách přečetl

29.09.2019


Útěk Kryšpína N. Útěk Kryšpína N. Ivona Březinová

Kryšpín N. je jedenáctiletý kluk s kudrnatými vlasy. Má obrovskou fantazii, je zvídavý a snaží se chovat k ostatním mile. To co ale nemá je sluch, respektive velkou část sluchu, protože je silně nedoslýchavý.
Nejen proto si ho také vyhlédla skupinka spolužáků, kteří ho začali šikanovat. Celá situace vyvrcholí na třídním pobytě, kdy Kryšpínovi kluci ubližují natolik, že se rozhodne utéct. Při útěku Kryšpín vzpomíná na různé události v jeho životě, na jeho kamarádku Hang a jeho babičku, kteří jsou jediní které může mít rád, což svědčí o tom, že cítí úzkost a méněcennost.

06.03.2019


Dárce Dárce Lois Lowry

Jonas je dvanáctiletý kluk, který žije v černobílém světě.
Je odvážný, rozvážný, ale hlavně je jiný. Poté co se stává příjemcem paměti začíná zjišťovat, že existuje jiný svět, nějaké neznámé "jinde". Jeho rozvážnost se začíná projevovat někdy v půlce příběhu, kdy musí začít přemýšlet nad přijatými vzpomínkami a rozhodnout se, jak s nimi naložit.
Jonasovou hlavní otázkou je nyní jak to v onom jiném a tajuplném světě vypadá. Vede tak pořád tu jednu a tu samou myšlenku: Jak tento svět objevit.
Rozhodnutí o úniku do jiného světa Jonas učiní, a tak se vydá na cestu plnou odvahy, strastí, a hlavně dobrodružství. Teprve teď zjišťuje, jaké je to dostat se za hranu pravidel.

10.01.2019