Zelený_Drak Zelený_Drak diskuze u autorů

☰ menu

Vlastimil Snopek

Kromě básně, která už byla uvedena v komentáři níže, mi ze Střepů asi nic v paměti neuvízne. Občas docela pěkné verše, ale většinou příliš jednoduché, málo znělé. Dnes by se netiskly, dnes by se vystavily na sociálních sítích k tomu určených.

Štvanci času

Marně oblaka oblohou stíhají se
Marně se vlna s druhou splynout snaží
v písečné bouři i skála utopí se
ničí ji čas i žář
ničí ji čas i mrazy.

Čas
v počátku zrodu člověka
na konci opět čas
a hlína.
Jde jeho středem
a nikde nečeká
nutí ho k lásce
i na ni zapomínat.

Všechno je štváno časem
země i s oblohou
vesmír
i nekonečno
beruška sedmitečná
i růže ve své kráse
a nejvíce člověk
se vší láskou věčnou.

Štvancem je vědec v zajetí čísel
štvancem je umělec
jenž vzdech múzy slyšel
štvanci jsou rytíři kosmických lodí
a nejvíce milenci
když se za ruce vodí.

Jediný limit života
smrti
je právě čas
který nás nutí
milovat
tvořit
žít
zachytit krásu...
jediný limit života
nás
štvanců času.

10.01.2020


Jeffrey Ashford

Po přečení obou přeložených knih mi nejvíce vrtá hlavou, zda je inspektor Alvarez panic nebo ne. Nedoporučuji číst knihy hned po sobě, pokud na ně člověk není vyloženě naladěn. Příliš mnoho povzdechů nad starými dobrými časy může čtenáře začít otravovat. Kdyby se někdo rozhodoval, po kterém příběhu sáhnout na zkoušku spíš, doporučuji Konec seňora Zavaly.

31.07.2016


Gail Z. Martin

Všechny, kteří neumí anglicky musím varovat před čtením Nekromantových kronik. Je to tetralogie a poslední díl nebyl přeložen do češtiny (a ani nebude). Jestli se do toho dáte a přečtete první tři díly, skončíte v okamžiku, kdy se všechno podělá a nebudete vědět, jak to dopadne.

11.02.2016


Paul-Jean Hérault

Obě knihy, které u nás vyšly se vyznačují anti-postoji, utopismem a naivitou. Autor umí lépe vykreslit vzhled planet než vnitřní svět hrdinů a jejich motivace. V obou knihách je hrdinou "dobrý člověk", kterého okolnosti vždy nějak donutí zabíjet. Hlavní myšlenka díla je svět řízený počítačem a malou skupinou moudrých dobrých lidí namísto prohnilých politiků. Příběhy jsou jednoduché, zápletky předvídatelné. Témata jako vliv velkých korporací, války, fanatismus, mocichtivost a tak jsou bohužel stále aktuální. Již popsané nabízené východisko mi ale nepřipadá nijak lákavé.

03.02.2015