novecento novecento diskuze u autorů

☰ menu

Tess Gerritsen

Tato americká lékařka a spisovatelka bude pravděpodobně i dobrá psychiatrička, neboť její Chirurg je úžasná sonda do zvrácené duše vraždícího monstra. I naše statistiky nás upozorňují, že na 1000 obyvatel připadá 1 takový deviant, který čeká na svůj spouštěcí okamžik. Určitě doporučuji přečíst.

04.03.2018


Reinhard Kleist

Technikou zpracování tématu pomocí černobílé kresby dosáhl Reinhard Kleist ve svých grafických příbězích osobitého myšlenkové vyjádření. Zbavil se tzv. komiksového balastu, kdy se autor snaží pomocí ,,úžasných čmáranic,, dosáhnout atmosféru děje, ale výsledek je většinou opačný. Každá ze stávajících autorových knih je dokonalá, ale technikou, jako by vždy z jiného soudku. Čtenář vstoupí a cestuje životem s Jonny Cashem, sleduje jak člověk-žid Herck-Harry Haft bojuje a stále hledá své místo k životu, podobně, jako somálská dívka Samii hledá svoji cestu, která je ale v nedohlednu. Čtěte Reinharda Kleista, budete obohaceni jeho kresbami, ale současně velice smutní, neboť tento autor dovede vyjádřit lidskou bolest ve své kruté jednoduchosti.

26.02.2018


Luděk Staněk

Pod tíhou historie je dobře napsaná kniha rozhovorů publicisty Luďka Staňka s Jiřím Padevětem, zajímavým spisovatelem, historikem, knihkupcem a nakladatelem. Otázky Luďka Staňka dobře vystihují podstatu problému, který Jiří Padevět chtěl svým čtenářům sdělit. Kniha mapuje nejen jeho dětství a období dospívání, ale zejména spisovatelovu dlouhou cestu za knihou. Jednak jako pracovní profesi, ale hlavně jako způsob realizace svých osobních představ a myšlenek.
Jiří Padevět v závěru knihy uvádí: „Chci ukázat mimo jiné příběhy lidí, pro které tahle země něco znamenala. A chci ukázat i příběhy lidí, proti kterým stojí za to se postavit. Za každého režimu.

28.07.2017


Veronika Sailerová

Josef Koutecký v roce 2005. Zůstat klukem není spojeno s léty, ale je to schopnost a dar, jak autor v knize cituje Miroslava Horníčka. Dobře napsaná kniha o člověku, který dovedl svůj život naplnit smysluplnou prací pro lidi-zejména děti, ale i láskou k umění, přírodě a zvířatům. Kniha je psaná formou rozhovoru s redaktorkou a PhDr. Veronikou Sailerovou, která se snažila projít všechny známé a neznáme komnaty profesorovy klukovské duše. To ale ještě netušila, že ta třináctá-tajemná Pandořina komnata je doposud ukrytá a čeká na ,,svoji chvíli,,

30.05.2017