mira.k mira.k diskuze u autorů

☰ menu

Samuel Dashiell Hammett

Jeden z nejlepších spisovatelů drsné školy. Můj oblíbenec. Málo děl, ale široký záběr. Rudá žeň, Skleněný klíč, Dívka se stříbrnýma očima a Vyplenění Couffignalu jsou moji oblíbenci. Komentáře se tu za ta léta ztratily, takže už znovu rozvádět nebudu.

05.03.2022


Alexandre Dumas, st.

Velký spisovatel. Mnoho krásných románů. Škoda, že mnohé méně známé vyšly naposledy téměř před 100 lety. Nové moderní překlady by jim slušely.

05.03.2022


Karel May

Autor mého dětství. Kdy to byly upravené knihy na jedno či dvě kopyta, ale krásně se četly. Pak v 90. letech konečně začaly vycházet originální Mayovy texty. Klesla čtivost, zkvalitnila se literatura. A objevila se úplně jiná schémata. Včetně červené knihovny.
Je to pan autor. Pohádkář s chudého krušnohoří se stal klasikem. Věřím, že s rostoucí senilitou se k němu budu vracet.

25.04.2020


Frederick Forsyth

Autor, který mi trochu nahrazuje Clancyho. Propracovaná fakta, zajímavý děj, Možná mi chybí hutnost a místy tah na branku. Taková ta neodtrhnutelnost, jak to dopadne. Ale je to dobré čtení.

25.04.2020


John Wyndham Parkes Lucas Beynon Harris

John Wyndham je jeden z mých nejoblíbenějších spisovatelů sci-fi. Kromě Dnu Trifidů, který vyšel v několika vydáních a od 90. let vychází v původním neupraveném stavu(před tím byli rusové nahrazeni číňany) jsou špičkové Kukly. Myšlenkově bych je možná řadil ještě výš, i když jsou úplně o něčem jiném než Den Trifidů. Je to román o netoleranci a stejnosti lidí, kdy z pronásledovaných se klidně stanou pronásledovatelé. Zajímavý a jiný je pedagogicý Chocky. Ostatní romány už jsou o poznání slabší.
Pro úplnost v r. 1968 ve Světové literatuře č.4 vyšly dvě povídky - Pawleyovy výlety a Čertovo kopýtko (to pod pozměněným názvem později i v časopisu Pionýr) a medailonek autora. Zajímalo by mě, jestli někdy někdo přeloží Trampoty s lišejníkem nebo jiné.

29.02.2020


Nelson DeMille

Dobrý spisovatel. Trochu slabší v akčních scénách, ale jinak to má maso. Zatím čtu všechno. Některé lepší jiné slabší, ale ani u jednoho nelituji, že jsem četl. Nahradil mi Clancyho. Ono se těžko hledá v tomto žánru něco nového a nejalového.

08.06.2019


Bohumil Dobrovolný

Autor technické a vzdělávací literatury. S obrovským záběrem(matematika, fyzika, strojírenství, jazyky, jednání s lidmi aj.) a kvalitou a srozumitelností.
Jeho knihy vychovaly minimálně jednu generaci techniků.

08.10.2017


Jiří Kulhánek

Autor akční sci-fi. Který má úchvatné rozjezdy, ale trochu nezvládal konce. Nejvíc se mi líbili jeho první díla. Pak si čím dál víc dělal ze čtenáře srandu. A ve Vyhlídce to svým geniálním závěrem otočil. Takže snad se ta pocta Karlu Mayovi udrží.
Jsem zvědavý, co předvede příště. V každém případě jeho knihy stojí za přečtení i za kup a patří k nejlepším žijícím autorům české sci-fi.

16.09.2017


John Morressy

Výborný spisovatel. Lehké a odpočinkové čtení s humorem. Škoda, že u nás nevyšla celá série Syna hvězd.

31.07.2017


Thomas Perry

Vynikající autor. Když jsem před léty četl Řezníkova chlapce, bylo to zklamání. Po letech se mi dostal do rukou Kocourův pejsek a Kdo schovaný není a já se zamiloval na druhý pohled. Od té doby je to můj oblíbený autor a zatím nezklamal. Výborné thrillery, které mají i maso. Nejsou jalové jako většina současné akční produkce. Když dočtete, víte, že jste něco četli a víte že si to někdy přečtete znovu. Styl psaní mi připomíná původního Clancyho a DeMille.

31.07.2017


Maciej Slomczynski

Krásné detektivky v anglickém stylu. A černé koráby to je snad už klasika literatury pro mládež.

03.01.2014


Jiří Zeman

Mizerné romány a tento pseudonym je urážkou díla geniálního autora. Proč si nevybral pseudonym Antal Stašek nebo Ivan Olbracht?

03.01.2014


Rafael Sabatini

Klasik dobrodružných romantických románů. Ve stínu Dumase. Ale Odyssea kapitána Blooda a Scaramouche se Třem mušketýrům hodně přibližují. Hodně děl zfilmováno.
Čtivý a šmrncovní styl. Chtělo by to ale nové překlady.

24.05.2012