Ivinho Ivinho diskuze u autorů

☰ menu

Børge Willy Radsted Arbing

Všechny knihy které jsem od Hassela četl hodnotím na 5 hvězd. Tyto knihy můžete číst na přeskáčku, neměl jsem pocit že by konce a začátky knih navazovaly přesně na sebe. Co mě překvapilo je, že se v knihách sice vyskytuje Sven Hassel, ale většina příběhů je popisována z pohledu jeho kolegů, nebo dokonce z pohledu úplně cizích lidí. Málokdy postava Svena promluví, málokdy jedná samostatně za sebe. Místo "já" hodně krát čtete "my". Takový Porta nebo Drobeček mají v knihách daleko víc prostoru než Sven. Co tyto knihy trochu sráží je překlad. Místy zmatený, místy nepřesný. V jedné knize se postavy jmenují jinak než v druhé (například Dědek vystupuje jako Alte, Drobeček jako Creutzfeld atd). Hlavní hrdinové nejsou sympaťáci, dalo by se říct, že jsou to velké svině, ale já si je zamiloval ;)) Pokud si chcete přečíst válečnou z osobního pohledu vojáka, neváhejte.

Edit: Po více než dvou letech musím připojit ještě tento edit. Trvalo mi téměř tři roky, než jsem přečetl všechny Hasselovy knihy. Jsou v lecčem zvláštní. Autor jako hlavní postava je mnohdy v pozadí a nechává jednat jiné postavy. Pak však z ničeho nic vystoupí ze stínu a obrací se ke čtenáři se svými myšlenkami. Ty jsou mnohdy dost drsné a kruté, ale věříte jim na stoprocent.
Je jasné, že Hassel těžko mohl zažít všechno o čem píše. Těžko si představit, že by bojoval u Carentan, na Kubáni, že by přežil Stalingrad, týdny ve člunu na moři při cestě k Afrikacorps, pak se svou četou mrzl na dalekém severu u Murmansku atd. Pravděpodobně se jedná o příběhy, které zažil někdo jiný a Sven Hassel se je rozhodl vyprávět, jako by je zažil sám proto, aby tyto příběhy a hlavně poselství všech jeho knih vyznělo tak jak autor chtěl. Jedná se o protiválečné knihy.

V podání Svena Hassela je válka ta největší sračka jaké lidstvo vymyslelo.

A na závěr: knihy Hassela čtěte klidně napřeskáčku, ale jako poslední čtěte Legii prokletých. Je to ta nejosobnější a nejbolestnější kniha.

06.08.2014


Andrzej Sapkowski

Když jsem narazil v otcově knihovně na zastrčeného Zaklínače, můj pohled na fantasy se naprosto změnil. Zaklínač je u mě známka kvality, podle které posuzuji většinu fantasy, která se mi dostane do ruky.

05.02.2014