Cizozemec Cizozemec diskuze u autorů

☰ menu

Christopher John Sansom

Nevím, jak vyznívá české vydání Shardlake série, ale v English je to velmi kvalitní čtení. Vzal jsem všech šest dílů najednou a teď zpětně je těžko hodnotit nějak jednotlivě. Všechny zanechaly nějaký silný a dost často mrazivý dojem. Ale každý díl z rozdílných důvodů.
Sérii nutno číst posloupně, nikoliv pro děj samotný, ale pro bouřlivou dobu, ve které se odehrávají. Zajímavé je také sledovat, jak všechny hlavní osoby, které M. Shardlake v sérii doprovázejí, semele čas a doba.
Kdo hledá kvalitní historickou detektivku precizně zasazenou do prostředí a doby tak s tímhle autorem nemůže udělat chybu. Mě osobně to dalo inspiraci ohledně příští dovolené a vedle památek v UK se chystám navštívit i muzeum s vrakem Mary Rose, jejíž potopení je tak efektně popsané v Trofeji. A navíc si konečně pamatuji i těch všech šest manželek Henry VIII :-)

09.10.2016


Stanislav Brabec

Updatuji svůj profil tady a do přečtených posílám poslední díl série Vítka z Březnice. Celkově a s odstupem se dají všechny tři díly hodnotit jako velmi temné a chvílemi jsem z toho měl i špatné spaní. V čem je p. Brabec silný je vykreslení atmosféry. Obzvlášť v prvním díle z toho syrovost jen čišela. Jinak děj jede a člověk se nenudí, jen ti všudypřítomní pohané jsou zbytečně pohanští. Ale až bude čtyřka, rád si ji zase pořídím.

10.06.2016


Vlastimil Vondruška

Pro Zanyho. Uznávám svůj nekritický přístup, daný částečně mým dlouhodobým pobytem mimo Evropu, kdy mě Oldřich z Chlumu a spol. odvádějí od reality. Teď jsem se ale nechal ovlivnit pozitivním hodnocením knih Ludmily Vaňkové od kritiků VV a začínám se sérií Lev a růže. Tak jsem tedy zvědav na srovnání…

07.09.2015


Rebecca Gablé

Knihy v českém překladu jsem bohužel ještě nečetl, ale jako autora můžu pí. Gablé jen doporučit pro toho, kdo má rád historické romány ze středověké Anglie. Občas trochu temné čtení, ale to ke středověku asi patří.

29.06.2015


Vlastimil Vondruška

Asi patřím do cílové skupiny čtenářů p. Vondrušky, jelikož za sebe výhrady kritiků v komentářích dole nesdílím. Historická fakta hledám v literatuře faktu a ne v historických detektivkách. Tam spíše ocením popis doby a prostředí. (možná ten Vilém z Landštejna by se mohl vytknout, ale mě to nikterak neruší). Pravda je, že za těch dvacet dílů Oldřicha z Chlumu, se mi použité a takřka neměnné schéma už docela okoukalo.
Jiná kapitola jsou historické romány ala Epopej. Ale i tam mě přijde trochu zbytečné srovnávat s fakty slovo od slova, datum od data. Možná je problémem p. Vondrušky, že má nastudováno víc než ostatní a pracuje s daty, která nejsou obecně známá. (alespoň někde tedy).
@Zany a kdy vyjel Václav II. vstříc Albrechtovi. Duší technik, mám trochu výhrady k určování přesných termínů u událostí starých 700let. Slovy klasika:
"...analýzou poločasu rozpadu radioaktivního izotopu uhlíku v blátě z podrážek Cimrmanových bot bylo zjištěno, že Cimrman pobýval v Liptákově v listopadu roku 1912 - plus, mínus dvěstě let. Pokud to tedy byly Cimrmanovy boty ..."

29.06.2015