Chmur Chmur diskuze u autorů

☰ menu

Irvin D. Yalom

Pro mě osobně asi nejčtivější a nejautentičtější autor na poli psychologie. Jeho knihy jsou hluboce lidské v bídě i kráse naší krátké životní zkušenosti. Přestože je uznávaným odborníkem i spisovatelem, přiznává své chyby a nedokonalosti. Nestaví se do role vševědoucího guru. Hledá a tápe jako většina lidí. To je mi nesmírně sympatické.

16.04.2020


Khaled Hosseini

Mám Hosseiniho rád. Jeho knihy jsou melancholické a smutné. Jeho příběhy jsou uvěřitelné a plné bolesti. Pod tou bolestí je ale také zvláštní krása.

04.03.2018


Heinz-Peter Röhr

Heinz-Peter Röhr píše velice zajímavé knihy. Úzkosti, závislosti či deprese jsou v dnešní době relativně běžné choroby. Líbí se mi, že Röhr se zaměřuje na hledání příčin výše uvedených problémů a nabízí i určitá řešení. Samozřejmě, samotná četba v mnoha případech nemůže stačit, ale je ideální doplnit případnou léčbu dalšími prvky, které mohou pomoci - psychoterapie, pohyb, relaxace a právě četba odborné či KVALITNÍ populárně naučné literatury.

30.04.2017


J. R. R. Tolkien

Pro mě osobně především veliká osobnost. Nebyl to jen velký spisovatel, ale hlavně velký člověk. Určitě to neměl v dětství a mládí jednoduché, ale přesto byl milujícím manželem a otcem. Aspoň to tak píší na wikipedii a já tomu chci věřit. Dnes je moderní ve fantasy literatuře relativizovat dobro a zlo, aby to více odpovídalo realitě, ale občas člověk potřebuje klasické "pohádkové" příběhy, kde je jasné, kdo je ten dobrý a kdo je zlý. Pán prstenů je také krásný v tom, že jedni z hlavních hrdinů jsou malí slabí tvorové, kteří ale mají dobré srdce a odvahu.
Jako milovník mytologie mám od Tolkiena nejraději Silmarillion, který vydal až jeho syn po otcově smrti.

26.02.2017


Astrid Lindgren

Pokud je to, co jsem se o Astrid Lindgrenové pravda, tak to byla žena s dost těžkým životem. Její knihy jsou ale dětsky krásné a milé. Jednoduché příběhy, které ale mají svoje jedinečné kouzlo. Je to oblíbená spisovatelka mé dcery a i já, když jí čtu Lottu z Rošťácké ulice nebo Ronju, tak se musím chvílemi usmívat a chvílemi jsem až dojatý.

26.02.2017


J. R. R. Tolkien

Pokud je aspoň polovina z toho, co jsem četl o životě jednoho ze základních pilířů fantasy literatury, pravda, tak musel být PAN Tolkien nejen skvělý spisovatel, ale hlavně výjimečný a velký člověk. Už jenom to, že začal psát knihy z lásky ke svým dětem je tak hluboce lidské, že mi nezbývá než smeknout. Samozřejmě se k tomu přidaly láska k mytologii a spisovatelský talent. Já osobně mám nejradši Silmarillion. Škoda, že nestačil Tolkien více rozepsat a rozvinout svůj fantasy svět. Určitě toho měl v hlavě spoustu. Je to prostě legenda.

15.12.2016


Tomáš Kosačík

Nevíte, ve kterém roce se tento člověk narodil? Potřebuji to kvůli Čtenářské výzvě...

10.02.2016


George R. R. Martin

Vynikající, mimořádně talentovaný spisovatel, který se prodal HBO jak nějaká laciná šlapka a kterému na fanoušcích už opravdu nezáleží.

14.01.2016