Andráse de la Online Andráse de la diskuze u autorů

☰ menu

Epiktétos

Stejně jako Sokrates tak ani Epiktetos nenapsal žádné dílo. V dialozích, ve kterých je Sókratés ústřední postavou jsou jako autoři uváděni Platón a Xenofón, protože autory pochopitelně jsou.
Tak i zde není autorem Epiktetos, byť jsou to s největší pravděpodobností jeho myšlenky, ale Flavius Arrian.

14.11.2019


Alexandre Dumas, st.

Jeden z největších spisovatelů v historii, kterého mám v oblibě už od mala. Zároveň je to jeden z nejvíce podceněných autorů — samozřejmě je celosvětově hodně uznávaný, ale ne tolik jaho Hugo, Balzac, Dostojevskij, Tolstoj či dokonce Dickens,... přitom Dumasova díla překonávají všechny ostatní, co do příběhu, velkých myšlenek tak i celkového obsahu (často i rozsahu) a počtu děl.

Mám nejraději úvahy, filosofická díla (Xenofon, Hesiodos, Platon, Konfucius, Lao'c...,), odbornou a naučnou literaturu, ovšem z epických děl mám v největší oblibě pana Dumase st. Navíc se v jeho dílech objevuje spousta "skrtých" a velkých myšlenek, což mi o to víc imponuje.

Často když čtu romány nebo jiná epická díla (včetně div. her) od různých autorů, tak přemýšlím o kvalitě díla, jeho smyslu, zda by mohlo být lepší aj. Ale s Dumasem tohle nedělám. U jeho děl se prostě nechávám unášet v příběhu a u nikoho jiného se do děje nevžívám tolik jako u něj. Prostě mistr s neuvěřitelnou představivostí a se smyslem pro detail a cit.

Nejlepší (klasický) spisovatel a vlastně jeden z nejlepších vůbec!

23.01.2019


Alfonso X. de Castilla

Je mu připisována kniha Libro de los Juegos (Kniha her), která pojednává o šachu.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Libro_de_los_juegos

22.07.2018


Eukleidés

https://www.antikalfa.cz/zlomky/

26.06.2018