alav alav diskuze u autorů

☰ menu

Lois McMaster Bujold

Lois McMaster Bujold je moje nejoblíbenější autorka sci-fi a fantasy...jednoznačně :-) Její fantazie snad nezná hranic; každý svět v originalitě trumfuje předchozí knihu. Kdo může,nechť si v originále přečte také vynikající tetralogii The Sharing knife a zajímavou minisérii The Spirit ring.
Posledním dílem ze světů Milese, Gentleman Jole and the Red Queen, sice úplně uchvácena nejsem, ale jak praví klasik:"Když ji miluješ, není co řešit!" :-)

25.12.2016


Judith Rumelt

Od Cassandry Clare jsem přečetla vše, co se dá :-) Je mistrem ve svém oboru!
Ale nechte mě vyjádřit se k českému vydání jejích knih. Jako první jsem přečetla knížku Město z kostí a zaujala mě. Pak jsem šla do kina na film a byla jsem doslova nadšená. To nebývá častým jevem, jelikož knihy jsou VŽDY lepší než film. Tak jsem přemýšlela nad tím, jak dobrá spisovatelka vlastně je, že jí filmaři až tak moc pomohli. A abych si udělal představu, tak jsem si celou sérii ( v té době jen 5 dílů) koupila následně přečetla v originále. Cassandra Clare JE skvělá spisovatelka! Chyba je jednoznačně na straně českého překladu. Vím, že je velmi snadné někoho kritizovat, ale pokud můžete udělat stejné srovnání jako já, tak věřím, že váš názor bude podobný. Paní Maršíková Eva, která překládala tuto sérii, používá oproti spisovatelce tak ubohý jazyk, až to člověka bolí. Absolutně postrádám hraní si se slovy, vykreslování postav a celkovou malebnost jazyka. Knihám to jednoznačně ublížilo.
Kdo může, nechť si přečte tuto vynikající spisovatelku v originále.

02.12.2014