Zvol si mou cestu! Edukační aktivity subkultury freeganů ve veřejném prostoru

Zvol si mou cestu! Edukační aktivity subkultury freeganů ve veřejném prostoru https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/254176/bmid_zvol-si-mou-cestu-edukacni-aktivity-254176.jpg 4 3 3

Je v konzumní společnosti luxusem mít, nebo nemít? Existuje v dnešní době ještě revolta, nebo jsou její současné projevy jen mainstreamem s komerční značkou revolty? Jakou stopu zanechává člověk v přírodě? Jakou stopu zanechává v člověku kultura, zejména ta konzumní? Tyto otázky si nepokládají jen odborníci ve vzdělávacích institucích, nýbrž i ti, kteří ke vzdělávání nebyli formálně ustanoveni. Autoři svůj etnografický výzkum zaměřili na subkulturu freeganů. Právě oni hledají ekologicky šetrný způsob života v rámci konzumní společnosti. Svůj osobitý životní styl si však nenechávají pouze pro sebe a nabízejí ho také široké veřejnosti. Kniha identifikuje cíle a prostředky, které k tomu využívají. Freegani se tak pasují do role specifických vzdělavatelů, a proto je lze označit za neoficiální vzdělávací agenty.... celý text

Přidat komentář

whack
13.01.2019 5 z 5

Toto je asi jediná kniha v českom jazyku, ktorá komplexne rozoberá a približuje freeganstvo z každého uhlu – popisuje dôvody, prečo sa ľudia stávajú freeganmi, popisuje rôzne typy freeganstva – freeganstvo ako hnutie, ideológia, osobný postoj alebo subkultúra. Veľká časť knihy približuje spôsoby, akými sa freeganstvo propaguje a taktiež spojitosť s vegánskym hnutím. Spomínajú sa dokonca aj niektoré neziskovky, ktoré propagujú nekonzumný životný štýl, etický prístup k zvieratám, rešpekt k prírode (Kolektiv pro zvířata, Food Not Bombs alebo infoshop Pelech). Kniha povie všetko, čo má, a s freeganstvom sa môžem vo všetkom stotožniť, problém je reálne praktikovať dumpstrovanie (dumpster diving), pretože obchodné reťazce svoje kontajnery zamykajú.

Andrej.s
10.12.2016 3 z 5

Obrovská škoda, že tak důležité téma bylo pojato mimo chápání běžné populace a že neposkytuje mnoho praktických rad pro vlastní seberealizaci.


Aquarek
06.08.2016 3 z 5

Skutečně určeno spíše pedagogům a studentům oboru, než laické veřejnosti. Přišlo mi že šlo spíše o zaškutulkování "Freeganů" než o praktický výčet jejich aktivit a filosofie. Přesto slečně/paní Lojdové nemůžu výběr tématu v nejmenším vytknout.

Štítky knihy

vegetariánství konzumní společnost veganství ideologie

Autorovy další knížky

2014  100%Úvod do sociální pedagogiky
2014  73%Zvol si mou cestu! Edukační aktivity subkultury freeganů ve veřejném prostoru
2020  0%Řízení třídy: studenti učitelství a jejich provázející učitelé
2014  70%Psaní odborných textů: Průvodce tvorbou ročníkové práce na Ústavu pedagogických

Kniha Zvol si mou cestu! Edukační aktivity subkultury freeganů ve veřejném prostoru je v

Přečtených4x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce2x
Chystám se číst1x
dalších seznamech1x