Ztracený v pustině

Ztracený v pustině https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/486608/bmid_ztraceny-v-pustine-TlU-486608.jpeg 4 180 59

Nathan, nejstarší z bratrů Brightových, dobře ví, jak tvrdý je život v nekonečném australském vnitrozemí. Osamělost tam znamená smrt. Nejbližší sousedé mohou být hodiny cesty daleko a před spalujícím žárem není úniku. Ví to, protože po rozvodu a neshodách s příbuznými opustil rodinnou farmu a protlouká se životem sám — na rozdíl od svého bratra Camerona. Ten úspěšně vede rodinný ranč, má milující manželku, dvě rozkošné dcerky a obdiv nejmladšího bratra Bennyho. Proto Nathan nedokáže uvěřit zprávě, že Cameronovo tělo bylo nalezeno u osamělého náhrobního kamene v pustině, a navíc se zdá, že se vydal vstříc smrti dobrovolně. Po dlouhé době se tedy Nathan vydává zpět na rodinnou farmu, aby uctil bratrovu památku. Jenže brzy ho začnou přepadat pochybnosti a nezbývá mu než se ponořit do minulosti a prozkoumat stará rodinná tajemství i křivdy, které by bylo lepší nechat spát.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Host
Originální název:

The Lost Man , 2018


více info...

Přidat komentář

Nessie72
10.04.2024 4 z 5

Já bych tuto knihu rozhodně neoznačila jako thriller, je to rodinné drama, kde povahy jednotlivých členů rodiny a jejich traumata výrazně umocňuje prostředí, kde žijí. To, co je blíže civilizaci řešitelné, pokud nastane v této pustině, vede ke strašným koncům.

Iki1
26.01.2024 3 z 5

Nepříliš napínavý thriller je zaměřený spíš na mezilidské vztahy, které hlavní postava a vypravěč celého příběhu Nathan postupně vytahuje ze záhybů svého mozku. Autorka je skutečně skvělá vypravěčka, dokáže grandiózně popsat bezútěšné prostředí australských vyprahlých vnitrozemských stepí a polopouští i život v nich. Ačkoliv kniha začíná jako detektivní příběh, postupně sklouzává spíš k románu o životě zdejších lidí. Detektivní nitka se příběhem pokouší klikatit, ale není podstatou. Ovšem právě opakované vracení se k jakémusi pátrání se snaží udržet čtenářovu pozornost. V mém případě se to jakžtakž dařilo.


petrarka72
04.01.2024 4 z 5

Ten vyprahlý svět, který člověka spolkne a nenechá po něm vůbec nic, si člověka podmaní. Stejně jako rodinné drama, zpočátku jen tušené, pomalu se rozvíjející a odhalující ošklivá tajemství - až ke kupodivu katarznímu závěru. Nathan, Cameron a Benny, jejich rodiče, jejich děti, jejich farmy, jejich touhy, jejich pinožení se za snesitelným životem... Čtenář leccos vytuší, ale na konkrétní řešení si musí počkat. Jsem spokojená.

MegaH
31.12.2023 5 z 5

Vypravěčem je Nathan, nejstarší ze tří bratrů, rozvedený, osamocený, který je díky špatnému rozhodnutí v minulosti černou ovcí rodiny. Prostřední nejúspěšnější bratr Cameron je nalezen mrtvý a není jasné zda cizím zaviněním. Nathanovi nedají spát nějaké okolnosti a snaží se to vyřešit. Při tom mu pomáhá jeho téměř dospělý syn Xander, se kterým má díky odloučení nejednoznačný vztah.
Při zkoumání začíná oprašovat stará tajemství a křivdy, zavátá letitými nánosy písku.
Pomalé tempo, skvělá práce s charaktery a vztahy dotvoří příběh ve výborné rodinné drama.
Pravda, která nakonec vyjde najevo je sice srdcervoucím, ale i logickým řešením všech zmařených nadějí a promarněných příležitostí, avšak zároveň je plná naděje a nového začátku...

Margerite
18.12.2023 3 z 5

Za mě bohužel jen 3*. Knížka mě nudila, musela jsem se hodně tlačit, abych dočetla. Čekala jsem survival v australských vedrech a dostala jsem rodinné drama v australských vedrech. Škoda, Sucho od stejné autorky se mi líbilo, Síla příroda také, ale Ztracený v pustině je za mě ze všech tří nejslabší.

PaníLenka
30.11.2023 4 z 5

Detektivka na dlouhé zimní večery jak má být, napětí, vztahy, překvapivý závěr s bonusem popisu života v pro nás exotickém prostředí vyprahlé Austrálie.

bernadeta9876
19.11.2023 5 z 5

Super krimi! Takto si predstavujem vyšetrovanie a postupné odhaľovanie skutočností.
A to som dávala taký pozor pri čítaní, že som to odhalenie aj tušila už asi 40 strán pred koncom čo mi ale vôbec neubralo na zážitku.
A prostredie austrálskej pustatiny kde sa to odohráva a veľmi výrazne vplýva na dej je veľkým bonusom.
Pre mňa je austrálske vnútrozemie veľká neznáma aj napriek cestopisom, ktoré pozerám, takže to malo aj pridanú hodnotu a nové poznatky.
A nechcem ani viac písať o dojmoch z knihy, nech nepokazím čitateľský zážitok niekomu ďalšiemu.
Ale čo chcem povedať je, že to bolo výnimočné krimi a bodaj by všetky boli takéto!
A že do Austrálie sa budem báť ísť...

Arwen777
20.10.2023 5 z 5

Knihy odehrávající se v Austrálii jsou moje slabost a knihy Jane Harperové mám opravdu ráda. Líbí se mi její styl psaní, zdánlivě pomalý, přesto ale poutavý, s neuvěřitelně sugestivním popisem prostředí. Tady je to poušť, asi krásná, ale vražedná. A tak se pomalu odvíjí příběh smrti člena rodiny a jak se dá očekávat, rozplétáme složitý propletenec vztahů, křivd, tajemství a temných stránek pod maskou spořádaných lidí. A hrob honáka dává celému příběhu nádech tajemna a šimrání strachu. Není to thriller, zvraty tu nehledejte, přesto vás kniha od sebe nepustí.
Ač souhlasím s výtkami některých čtenářů, přesto se neodkloním od hodnocení plným počtem, mně se kniha moc líbila. Doporučuji.

Arev122
16.09.2023 5 z 5

Napínavé a čtivé čtení z prostředí suché a vyprahlé Austrálie. Je nalezeno mrtvé tělo jednoho muže a nyní je nutno vyřešit jeho smrt . A nezbývá se než ponořit do minulosti a prozkoumat stará rodinná tajemství

ennlady
30.07.2023 5 z 5

Drsné podnebí a těžké živobytí, to všechno tvaruje lidské charaktery a vztahy mezi obyvateli této části Austrálie. To, co vypadá jako úplně obyčejná rodina, je ve skutečnosti velkou sbírkou tajemství ukrytých pod nečitelnými výrazy a vrstvou červeného prachu. Skoro vůbec nevíte, co si o o jednotlivých postavách myslet, tak málo dávají najevo své emoce, hlavně ty pozitivní. Když je jeden z rodiny nalezen mrtvý, nevíte, jestli to byla nehoda nebo sebevražda. A pokud by to byla dokonce vražda, tak vrahem může být v podstatě kdokoli. Velice čtivá a pro mě tedy dokonalá kniha. Spisovatelčin styl psaní mi naprosto vyhovuje. Doporučuji.

ZuK1
24.07.2023 5 z 5

Australské vnitrozemí a doslova sálající horko, sucho, všudypřítomný červený písek, nejbližší farma vzdálená tři hodiny jízdy a vědomí, že vydat se kamkoliv na cestu bez dostatečné zásoby vody a jídla může mít tragické následky. Tvrdá práce a drsné místo k životu, pro většinu z nás úplně nepředstavitelné. Do toho příběh jedné rodiny, nejasná smrt prostředního ze tří bratrů a rodinná tajemství, o nichž se nemluví.
Čtení této knížky mě bavilo a i přes její pomalé tempo je velmi čtivá a napínavá. Autorčino Sucho se mi ale líbilo trošku víc.

cérka
16.07.2023 3 z 5

Můj rest z loňského léta, autorka na doporučení a možná špatně zvolený titul.

Očekávala jsem thriller a spíše se mi dostalo románu z australského vnitrozemí. Už samotné vylíčení krajiny mě trochu zarazilo. Neustále je zde popisována nelítostná krajina, kde nic nepřežije, ale zároveň se zde pohybují tisícihlavá stáda dobytka. A ty se tedy živý čím? Žádné vysvětlení!

Děj se neskutečně vleče a jednotlivé postavy jsou mi neustále tak vzdálené, že k žádné z nich necítím ani náznak sympatie. Samotný konec se odehrává ve stylu amerického "dojáku", což mě tedy vůbec nedojímá, spíš mě to pěkně vytáčí.
Pokud plánujete vraždu tak jedině v australském vnitrozemí. Nabyla jsem totiž dojmu, že tamní policii to vrásky nepřidá a rodina se s tím už hold nějak srovná.

GYROTOURBILLON
01.07.2023 5 z 5

Super, budu souhlasit s lomihnát. Ano, i tak to může v rodinách vypadat. Ale věřím, že kdo řídí rod a farmu, asi musí být tvrdý ( obzvlášť v tak krutých podmínkách , jak autorka popisuje ) Do jaké míry je to únosné pro rodinné příslušníky, toť otázka.
V mém rodu to byla babička, kdo vládl v baráku. Logicky to jejiho syna a dceru poznamenalo. Dodnes spolu sourozenci nekomunikují a to mají domy na společném pozemku. Agresi si poté vylívali na nás... ať šlo o školu, názor, dft. cokoliv.
Kniha mi to vše připoměla, samozřejmě v jistých jiných odstínech

broskev28
05.06.2023 4 z 5

Po vlažné a pro mě nijak oslnivé knize Síla přírody mě Jean Harperová zase dostala. Příběh jedné rodiny z australského vnitrozemí byl opravdu zajímavý a čtivý. Záplavy tam, kde nespadne za celý rok ani kapka? (Ale současně se ptám, podobně jako komentář harena a meluzena: z čeho žije dobytek na zdejších farmách, kde má napajedla a samozřejmě potravu?) Nathan, Cameron a Benny, tři dospělí synové farmáře Carla a jeho ženy Liz. Jaký je jejich život, jaké zážitky je formovaly, jaké mají sny a přání?
Podobně jako ddkk soudím, že před sebou nemáme thriller, ale přesto jsem knihu hltala a nemohla jsem se odtrhnout. Finále stálo za to, alespoň podle mě.
P.S. I my jsme, celá rodina - podobně jako komentář Rade - řešili onen kruh kolem Honákova hrobu a došli jsme k podobnému názoru.

"Někdy, ať už náhodou, nebo nevím jak, někdy prostě věci dopadnou nejlíp, jak můžou. A řekl bych, že když už se člověk octne na správným místě, tak není vždycky dobrej nápad pídit se, kudy přesně se tam dostal, chápeš?"

Martiiiik
18.04.2023 5 z 5

Zde asi budu opakovat názory většiny.. Skvěle vykreslené prostředí, čtenář úplně cítí žár, sucho, písek... (doporučuji nečíst ve studený deštivý den jako já :-D ) Charaktery postav odhalujeme postupně, Nathan je takový sympatický.. nikdo na začátku nevypadá na to, kým se ukáže být.. ale faktem je, že nás autorka postupně navádí k určitému závěru, který se nakonec ukáže být mylný :-) všechno jde pomalu, postupně, ale to vůbec nevadí.. čtenář se nenudí ani chvilku.. :-) tajemství Honákova hrobu také pomáhá atmosféře :-) příběh této rodiny je velmi zajímavý a rozhodně jsem takovéto rozuzlení nečekala :-) Jen za mě ten sluníčkový konec úplně nebyl třeba :-) Vřele knihu doporučuji :-)

Tamirai
15.04.2023 5 z 5

Výborný, záhadný a napínavý príbeh z prostredia Austrálie, konkrétne vnútrozemia. Tajnosti, jedna početná rodina a malá komunita v ďaleko blízkom meste. Do toho tu máme aj prvky romantiky, alebo aspoň minimálne vzťahové záležitosti medzi rôznymi postavami a mňa toto veru veľmi bavilo.

Mona-Lisa
08.04.2023 5 z 5

Austrálie. Tři bratři. Mrtvola. Sucho. Strašně moc otázek.
Od první stránky to tam bylo. Takový ten klik- jo, to bude dobrá věc. A fakt že jo.
Přesně ten mix co já můžu- rodinné drama, spoustu neznámých, krajina kterou neznám - sakra dobře popsaná.
Tady teda Austrálie. Farmy, neustálé sucho, do toho záplavy, které te odříznuo od zbytku světa, co udělat, aby člověk přežil? A co když někdo přežít nechce? Anebo někdo měl důvod ho zabít?
A hlavně, jak se s tím popasují lidi, co po sobě nechal?
Hodně mi to připomnělo milovaný Medvědín od Backmana. V tom, jak uzavřenou komunitu lidí v určitých městečkách něco spojuje ale zároveň jsou v sekundě schopni spojit se k veřejnému lynči , vyhrknou své soudy a taky tím, že ne znamená ne a mnohým dalším!

Je to nesmírně čtivá kniha hlavně díky tomu, že se snažíte přijít na to, co je příčinou tragédie a jestli to bylo vinou nehostinných podmínek nebo člověka.
Australská pustina s nelítostným sluncem, stáda krav pomalu putující krajinou. Země je nemilosrdná a drsná a spousta lidí ji nazývá svým domovem - to je další důvod neodložitelnosti knížky, pochopit mentalitu místních.

Nejstarší z bratrů , kterého můžem brát jako hlavní postavu mi přirostl k srdci. Svým rovným charakterem, vztahem k synovi a hlavně postupnou sebereflexí.

Co prostupuje celou knihou jsou křivdy z dětství a vzorce, které sebou nesou pro další generace.

S přehledem je to pět hvězdiček. Za nenásilné dialogy, perfektně vykreslené prostředí (bez kýče), nestagnující ději a hlavně za důvod neštěstí, což jsem absolutně nečekala a to jsem měla hodně, hodně tipů. A jak mi to pak přišlo jasné a pochopitelné a vlastně hrozně smutné. Silná knížka

lenkavildomcova
27.03.2023 5 z 5

Dala bych i více než 5. Po přečtení recenzí níže, jsem rozmýšlela zda číst...nakonec jsem ráda, že jsem četla, protože to bylo super. Nejen popis přírody, kdy jen představa těch vzdáleností je nepochopitelná, ale i povahy a přístup ostatních k prvnímu zdání je perfektně zpracován.

Jack Bauer
16.02.2023

Od knihy jsem očekával boj o přežití v pustině, drsný survival. Je to úplně o něčem jiném. Do poloviny knihy se neustále řeší jak a proč se mohl ztratit, pořád dokola ježdění k hrobu, Nemám rád nedočtené knihy, ale nemíním ztrácet drahocený čas nad knihou, která mě od samého začátku nudí , chtěl jsem to vzdát už asi při třetí kapitole, ale díky chvalozpěvům v komentářích a vysokému hodnocení jsem se nutil do čtení a u 17. kapitoly jsem to vzdal. Číst třeba celou kapitolu o tom jak Nathan hraje na kytaru zatímco Cameron pálí knihy, naprosto bez napětí, co bude dál mě naprosto přestalo zajímat. Na přebalu knihy se píše, že je to malé mistrovské dílo, třetí román J.H. je zatím její nejlepší apod. Samá chvála, aby se asi kniha prodala.

maryska09
17.11.2022 5 z 5

Výborně napsaná kniha plná prachu, horka, zloby a bolesti. Čte se jedním dechem a každá stránka překvapí. Rozhodně doporučuji

Štítky knihy

Austrálie pouště rodinná tajemství kriminální thrillery

Autorovy další knížky

Jane Harper
australská, 1980
2017  85%Sucho
2019  78%Síla přírody
2022  88%Ztracený v pustině
2023  71%Přeživší
2024  0%Vyhnanci

Kniha Ztracený v pustině je v

Právě čtených1x
Přečtených205x
Čtenářské výzvě31x
Doporučených20x
Knihotéce121x
Chystám se číst170x
Chci si koupit35x
dalších seznamech4x