Ztracená růže

Ztracená růže https://www.databazeknih.cz/img/books/85_/85760/ztracena-ruze-85760.jpg 4 12 5

Poeticko-psychologický román o dívce, která při hledání sestry-dvojčete poznává samu sebe a nachází odvahu uskutečnit své sny. Studentce Dianě umírá milovaná matka a před smrtí jí prozradí existenci dosud neznámé sestry. Po počátečním šoku se Diana rozhodne splnit matčino přání a vydává se za svým dvojčetem Marií. Ze San Francisca putuje do Istanbulu, poznává nevšední ženu a učí se komunikovat s růžemi, seznamuje se s nadějným malířem a všude nachází stopy nepolapitelné sestry. Postupně se zamýšlí nad svým životem, začíná psát první román a nakonec, ve starobylém Efesu, konečně pochopí, proč ji matka poslala na cestu poznání. Velmi duševní, velmi poetické. Reálná linka příběhu se mísí se záhadnými dopisy, popisy stavů mysli, rozhovory s mrtvou matkou i s růžemi. Román o mnohotvárnosti lidské duše je zajímavou ukázkou současné orientální literatury.... celý text

Literatura světová
Vydáno: , Triton
Originální název:

The missing rose , 2002


více info...

Přidat komentář

adelinka
28.09.2021 3 z 5

Na začiatku čítania som si myslela, že ako divný príbeh, to toľko rokov nevedela, že má dvojča?? No ale v deji nejde o hľadanie dvojčaťa, ale o hľadaní samej seba....

zuzak07
20.03.2021 3 z 5

Pěkné a rychlé čtení, konec předvídatelný. Kdybych se k této knize dostala před 10 lety, asi by mi dala více, ale dnes jsem v ní nenašla nic, co bych už nevěděla, dokonce příběhy v ní zmíněné už jsem znala odjinud.


lencin
27.08.2020

Román tureckého autora. Dianě zemřela matka a před smrtí ji požádala,aby pomohla své utajované sestře Marii. Diana se o to pokusí a nachází tak cestu sama k sobě, protože ona je Diana i Marie zároveň.
(2006)

Benkora
10.09.2019 5 z 5

Tato kniha má pro mne zvláštní kouzlo. Mám ji již několikrát přečtenou a vím, že se k ní zase budu vracet. Je zářnou stálicí mé knihovny a bývá mi vzpruhou a pohlazením pro duši. Pokaždé, jak jde poznání člověk dál, v ní nacházím nové rozměry. Jedná se o citlivý, poetický příběh hledání sebe sama. Být sám sebou je tou nejpřirozenější a přece mnohdy nejtěžší věcí na světe, pokud jsme ztratili napojení na zdroj naší síly - vlastní duši. Kniha se zdá na první pohled nenápadnou, až nezajímavou (dárek od manžela z Levných knih), uvnitř však skrývá skutečný poklad. Vřele doporučuji - pro mne nečekaný klenot.

Bakela
06.07.2014 5 z 5

1 lomeno nekonečno. Naděje, víra, hledání. Žádná tučná nula.
Příběh se rychle rozvíjel a nenechával mi prostor k nudě a ani chvilce nepozornosti. Úvahy Diany měly na mě silnou zpětnou vazbu. Na téma víry je nahlíženo z poněkud odlišné perspektivy než jen příklad Bůh a člověk.
Ztracená růže mě potěšila, potěšila a uklidnila zároveň. A věřím, že najdu cestu k opětovnému čtení a aby mě podržela svou myšlenkou i v budoucnu.
Ztracená růže mě dostala. Až je mi líto, že jsem si ji koupila v Levných knihách a ne za plnou cenu! Tato kniha za to stojí!

Autorovy knížky

Serdar Özkan
turecká, 1975
2006  73%Ztracená růže