Lexikon lektvarů paní Daneové

Lexikon lektvarů paní Daneové https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/53456/bmid_lexikon-lektvaru-pani-daneove-hol-53456.jpg 4 119 23

Studentka historie na Harvardu Connie potřebuje dokončit svou disertační práci, ale místo toho musí zařizovat prodej opuštěného domu své praprababičky v městečku Salem. Náhodou objeví starou Bibli ze 17. století a v ní klíč se jménem Deliverance Daneové. Connie s úžasem zjišťuje, že dávno mrtvá žena byla odsouzenou čarodějnicí a zanechala po sobě lexikon plný nadpřirozeného vědění. Navíc se zdá, že Connie je s historií Salemu a jeho krvavých procesů sama spojena víc, než měla tušení, a že stará magie možná skutečně existovala... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

The Physick Book of Deliverance Dane , 2009


více info...

Přidat komentář

evineckY
13.07.2023 5 z 5

Naprosto úžasná kniha svým zpracováním se dvěma dějovými linkami.
Jedna linka je samozřejmě s čarodějnicemi ze Salemu a druhá z této doby
s pokolením čarodějek. Velice doporučuji i doslov.

A co je nejdůležitější, jména žen obviněných v čarodějnickém
procesu spolu s Deliverance Sarah Wildesová, Rebecca Nurseová,
Susannah Martinová, Sarah Goodová a Elizabeth Howeová i data,
kdy byly souzeny a oběšeny, jsou skutečná a pravdivá. Pokusila jsem
se přidržet se skutečných charakterů těchto žen, alespoň do té míry,
do jaké jsou doloženy, ale v případě Sarah Goodové jsem si dovolila
popustit uzdu fantazii. V příběhu se příležitostně promítnou také
další opravdové osoby obviněné z čarodějnictví: Wilmott Reddová z
Marbleheadu; Sarah Osbornová, která zemřela ve vězení, a sesazený
kazatel George Burroughs.

E.T.007
06.07.2023 3 z 5

Neurazí, nenadchne. Niektoré časti boli fajn, iné ma dosť nudili. Ale prečítať sa to dalo.


DominaCZ
21.08.2022 1 z 5

Hvězda za obálku a počátek.
Pátrání v devadesátých mě nezajímalo.
Ta kniha měla být jen o té staré době.

pujec
13.06.2021 3 z 5

Dlouho mi trvalo se začíst, zvlášť v první půlce se nic nedělo. Zápletka nakonec zajímavá, nicméně konec celkem odfláknutý, uspěchaný. Doslov vysvětlující reálné základy a vztah autorky k tématu byl fajn.

Martina1725
21.02.2021 4 z 5

Nejdřív jsem se nemohla začíst, ale vydržela jsem. Nakonec zajímavá zápletka.

veronika4001
26.12.2020 5 z 5

Příběh Lexikon lektvarů paní Daneové mě velice překvapil zaujetím autorky pro historii a zároveň obrodu čarodějnických procesů ze Salemu z roku 1692. Autorka Katherine Howe je zasvěcená vypravěčka s univerzitní znalostí získanou studiem a především doplněnou významnou částí svojí doktorandské práce, pro kterou čerpala ze zdrojů univerzit, knihoven a jiných veřejných a soukromých institucí i fyzických osob. V knize využila skutečných událostí a skutečných jmen, např. všech šest žen souzených a oběšených za čarodějnictví. Rovněž využila opravdových nástrojů a postupů čarodějnických procesů, příběhů a života čarodějnic. Dokonce sdělila, že ke dvěma čarodějnicím (jedné odsouzené, jedné obviněné) v salemských procesech, a to k Elizabeth Howe a Elizabeth Proctor směřuje přímo její rodinná vazba. Dalo by se říci, že sama autorka se zhostila role hlavní hrdinky příběhu, protože příběh je takový zkoumavý a pátravý (skoro mi připadá, že chce až osobně vědět, jak to je). Samotný příběh se odehrává ve dvou časových liniích, což je pozitivum, protože do problematiky salemských procesů by měl být neznalý čtenář uveden. Jakmile je seznámen, pak snadno pochopí touhy hlavní hrdinky - doktorandky po poznání svých předků a po tom, co je spojovalo/spojuje (babička Sarah, blízcí příbuzní, matka Grace) a vlivem poznávání se roztáčí pomyslné kolečko děje magie a jejích symbolik. Klíčem je kniha lektvarů používaná Deliverancí Daneovou a Bible. Obě dohromady pomáhají léčit i uvrhnout do kletby. Příběhy psané na pravdivém základě jsem si oblíbila, protože tady se autor pro svou knihu namáhal studiem, k němuž využíval archivy a výzkumné instituce. Vedle toho příběh tím, že je beletrií, je zajímavý, přitom ale současně splňuje přízvisko naučnosti, tedy čtenáře obohatit o nové (pravdivé) informace. Příběh je beletristicky pro mě nový, velice poutavý, čtenáře vtáhne hned do děje a hlavně - nezanechává otazníky. Čtenář má tak pocit, že se autorka dopodrobna salemskými procesy zabývala, a že ho neodbyla jen něčím povrchním. Kromě toho, a to mě zaujalo možná nejvíce, příběh vysvětluje, že středověké čarodějnice se od čarodějnic tak, jak si je představujeme my, liší tím, že mají na koštěti ve slámě zapíchnutou svíčku a pozor nemají kočku (prý je s čarodějnicemi spojené jiné zvíře, často žlutý kanárek). Každopádně zajímavé a poučné právě proto, že autorka pracuje s historiografií a je vidět, že si s knihou dala hodně práce. Chtěla bych si přečíst ještě jedno její dílo, a to Posedlost.

Anie.M
20.10.2019 4 z 5

byla jsem s knihou spokojena. téma je mi velmi sympatické a líbil se mi i styl psaní. důležitý pro mě byl doslov, kde jsem se dozvěděla o tom, jaký má autorka k tématu vztah, co přesně se zakládalo na pravdě a které části příběhu byly smyšlené.
jednu hvězdu srážím za uspěchaný konec. nedá se říct, že půlka knihy by byla o ničem, ale to zajímavější se dělo až v poslední třetině a najednou byl konec.

bookcase
20.05.2018 4 z 5

Zajímavé téma, prolínání časových rovin mám taky ráda. Byť je kniha napsaná čtivě, nějak mi momentálně nesedla do nálady, takže jsem ji víceméně prolistovala, abych si spíš udělala obrázek. Měla jsem ji půjčenou a musela vrátit, možná, že kdybych na ni měla víc času a náladu, bylo by to jiné. Určitě ji nezatracuju, časem se k ní vrátím.

medlovice
26.02.2018 3 z 5

Ke knížce jsem se dostala obvyklým způsobem. Někdo ji doporučil jako Podobné knihy u geniálních Žítkovských bohyní. Ale není to pravda, tahle kniha nemá na Bohyně. Obalem trochu připomíná Vypravěčku , ale ani s tou nemá nic společného. Atraktivní a čtenářsky vděčné téma čarodějnic a kouzel bylo málo rozvinuté , zabalené do zbytečného prodlužování, nesmělých počátků lásky mezi Connie a Samem a její dědičné zatím nepoznané schopnosti. Přistihla jsem se, že se netěším na to , jak ji zase vezmu do ruky a budu číst. Přečetla jsem ji poctivě i s doslovem ale kdybych ji nečetla , nic se nestane.

alepav
25.01.2016 5 z 5

Krásné čtení. Příběh poučný, čtivý, nemám co vytknout.

Knihomolkaa
18.12.2014 5 z 5

Naprosto úžasná kniha. Moc se mi líbila linie dvou příběhů a prolínání s minulostí. Rozhodně zajímavé téma i příběh.

KatnissLavender
01.12.2014 5 z 5

Tato kniha mne od začátku pohltila svou atmosférou a překvapila tím, jak lehce se čte a jak její děj příjemně plyne. Přečetla jsem ji jedním dechem... Nikdy by mě nenapadlo, že dějiny může někdo tak vkusně zakomponovat do románu tohoto typu... Jsem nadšená!

MichelleS
25.07.2014 3 z 5

Čtivá, oddechová knížka. Zápletka je lehce předvídatelná. Bát se není čeho, i když anotace napovídá něco jiného. I když ... Není třeba se bát čarodějnic, ale zlých, hloupých, zbabělých lidí a pomluv.

Evik30
03.03.2014 4 z 5

Zajímavá knížka. Dobře se četla i když občas drobně odbočovala k jiným tématům. Prolínání dnešní doby a minulosti je už téměř trendem moderních knih. Čarodějnické procesy mi připomněly situaci u nás kdy se téměř nachlup stejné procesy odehrávaly ve Velkých Losinách. Čarodějnictví byla jen záminka aby se člověk zbavil sousedů kteří mu nepadli do oka nebo aby se dostal k jejich majetku. Byla to zlá doba a snad se zase nevrátí! :o(

wamplady
15.08.2013 4 z 5

Zajímavá a čtivá knížka. Poutavý děj. Moc se mi líbila. Doporučuji

Nikolka001
28.06.2013 5 z 5

Paráda. Velmi zajímavá a čtivá kniha. Můžu jen doporučit. Děj je bomba. :) Byla jsem nadšená od začátku až do konce. Z knihy jsem se také hodně dozvěděla. :) Doporučuji! :))

budíček
08.06.2013 3 z 5

A tak nebylo to špatné, ale čekala jsem asi trochu víc. Téma salemských čarodějnic a procesů s nimi mě zaujalo, dvojí linie příběhu (současná, kdy hrdinka pátrá po minulosti a tajemném lexikonu a minulá ze 17.století) byly sice zajímavé a čtivé, ale přišlo mi jako by v příběhu něco chybělo. Často nakousnuté věty nebo nezodpovězené či napůl odpovězené otázky tomu jen dodaly. Nevadí mi, když si musím u příběhu něco domýšlet a probouzet vlastní fantazii, ale tady mi to trochu vadilo, asi proto, že těch otazníků bylo docela dost. Musím uznat, že knížka je čtivá a obě linie jsou dobře zpracované, ale prostě mi chybí něco, co by bylo na hvězdu navíc.

anibeni
04.03.2013 5 z 5

Kniha je čtivá a velmi zajímavá, zajímavá až do konce...

Mikisan
11.02.2013 5 z 5

Úžasně zajímavý a čtivý příběh

modranka
08.02.2013 3 z 5

Rozhodla som sa pre zlatý stredný priemer. Kniha je určená skôr pre mladšiu generáciu. Pre mňa dosť otrepaná téma a málo napínavá.

Štítky knihy

magie čarodějnice 17. století americká literatura Salem čarodějnické procesy

Autorovy další knížky

Katherine Howe
americká, 1977
2010  78%Lexikon lektvarů paní Daneové
2014  63%Posedlost

Kniha Lexikon lektvarů paní Daneové je v

Právě čtených1x
Přečtených159x
Čtenářské výzvě13x
Doporučených14x
Knihotéce109x
Chystám se číst97x
Chci si koupit14x
dalších seznamech1x