Zrzánek čili Rod kočky Mušky

Zrzánek čili Rod kočky Mušky https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/408647/zrzanek-cili-rod-kocky-muskySZUOmi-uKp-.jpg 5 2 2

Dětská knížka vypráví dobrodružství kocoura Zrzánka, který se mimo jiné stane členem cirkusového ansámblu, a jeho maminky Mušky.

Přidat komentář

JulianaH.
12.07.2020 5 z 5

„Zrzánek" je, pokud si vzpomínám, první knížka, kterou jsem sama přečetla. Navíc pochází z 20. let 20. století, po prababičce – objevila jsem ji kdysi ve skříňce, kam se odkládaly dětské knihy čtyř generací mých předků. Tyto dvě skutečnosti jí zajistily čestné místo v mé knihovně, kde teď sousedí s dějinami Egypta a antologií barokní literatury. :)

Hlavní hrdina je jedním z potomků černé kočky Mušky, která žije ve sklepě činžovního domu, a zlatého kocouřího kavalíra. Jednoho dne se zatoulá do zoologické zahrady, kde se seznámí s opičkou. S ní pak prožívá dobrodružství jako člen cirkusového souboru. Když ztroskotá loď, na níž se cirkus plaví, stává se zvířecí dvojice jedinou obživou bývalého ředitele. Publikum si však kocourkovy kousky tolik zamiluje, že se Zrzánkovi naskytne cesta na stříbrné plátno. Tam ho také po letech znovu spatří maminka.

Je to velice laskavé vyprávění, které násilně nevychovává, a přesto se z něm malý čtenář může leccos naučit. Mně se nejvíc kapitola, v níž malý Zrzánek uloví myšího generála. V závěru totiž autorka citlivě vysvětluje, že radost jedněch (koček) může způsobit zármutek druhým (myším).