Zrodenie hrdinu

Zrodenie hrdinu https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/415196/mid_zrodenie-hrdinu-2EG-415196.jpg 5 10 10

Vojnových hrdinov si zvyčajne predstavujeme ako smelých a odhodlaných vojakov, odvážne sa hrnúcich na bojisko, aby zabíjali nepriateľov. Často sú tvorcami neobyčajných činov, za ktoré získajú medaily, obdiv i slávu. Desiatnik Desmond Doss, vojenský zdravotník v druhej svetovej vojne, sa však tejto predstave klasického hrdinu vymyká. Bol to plachý chlapec z Virgínie, ktorý neznášal zbrane a odmietal kohokoľvek zabiť. To, čo prežil – a dúfame, že vy ako čitatelia jeho príbehu prežijete spolu s ním – je silný príbeh o skromnom vidieckom chlapcovi, ktorého neochvejná viera a oddanosť vlasti priviedli do mnohých hraničných situácií, ktoré absolútne preverili jeho dôveru v Boha. V poslednej a najťažšej skúške sa ocitol počas bojov na Okinave. Svojimi zachraňujúcimi činmi tvárou v tvár zdrvujúcej prevahe si Desmond získal úctu a rešpekt nielen tých, ktorí bojovali po jeho boku, ale aj obdiv a uznanie vďačného národa. Preto ho Kongres ocenil najvyššou poctou – Medailou cti.... celý text

Válečné Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Advent-Orion
Originální název:

Redemption at Hacksaw Ridge , 2016


více info...

Přidat komentář

uzivatel5733
12.09.2021 5 z 5

Velice působivý příběh o člověku, který přes všechny překážky si stál za svým přesvědčením a vírou a chtěl pomáhat a zachraňovat.
Je to kniha nejenom pro čtenáře, kteří mají rádi vojenskou tématiku z druhé světové války, ale pro každého, který má rád osobní příběhy podle skutečné události. Daroval jsem ji 17. letému synovi a velmi ji ocenil.

Meginald
15.06.2020

Čekala jsem od knihy, že bude zpracována podobně jako film, ale zdání klame. V knížce byla spíše fakta o tom, jak to skutečně bylo. Pokud Vás ale válečné téma zajímá, určitě není na škodu si ji přečíst a jelikož mě Desmond zcela okouzlil, čtení doporučuji.


Alcarmo
02.10.2019 4 z 5

Od stejnojmenného filmu se kniha liší poměrně dost, a to nejen tím, že ukazuje život Desmonda Dosse i po válce. Za to věřím, že se jedná o vykreslení mnohem bližší realitě, než co nabídlo filmové zpracování. Myslím si, že mnohé bude odrazovat, že kniha působí z části jako agitka Církve adventistů sedmého dne. Pokud se však přesto člověk přenese, pak dostane do rukou opravdu inspirující příběh lidské odvahy a houževnatosti.