Zrod římského impéria

Zrod římského impéria https://www.databazeknih.cz/img/books/70_/70116/zrod-rimskeho-imperia-70116.jpg 4 8 2

Římské dějiny I. Římské dějiny, jež sepsal ve 2. stol. n. l. řecký historik Appiános, obsáhly ve svém původním rozsahu osudy Říma od jeho legendárních počátků až po vládu císaře Triana. Tímto dílem se Appiános pokusil dát kromě jiného i odpověď na otázku, proč bylo nastolení římské nadvlády nad staromořským světem historickou nutností. Je příznačné, že hlavní příčinou spatřoval především ve vojenské převaze Říma a v diplomatických i taktických schopnostech jeho představitelů. Slabost jejich soupeřů shledával v jejich izolovanosti, a nikoli v menším vojenském nadání nebo v nedostatku osobního hrdinství a obětavosti. Tento aspekt se projevil zejména v těch částech díla, jež zachycují pronikání římské moci do různých oblastí středomořského světa. Vznik římského impéria se tak stal společným jmenovatelem řady zachovaných částí Appiánova historického spisu.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Ῥωμαϊκά


více info...

Přidat komentář

LordByron
08.01.2023 4 z 5

Mne sa to ľúbilo. Je pravda menej podrobný ako niektorí iní kľučoví autori ale to nie je len na škodu.
A venuje sa podrobnejšie niektorým celkovo inak málo zmapovaným epizódam napríklad z Hispánie veľmi zaujmavou vojnou proti Viriathovi.

martin č.
16.11.2014 4 z 5

Appiános je z historického hlediska hodnocen spíše jako druhořadý autor, který ne vždy kriticky hodnotil prameny, ze kterých čerpal. Na druhou stranu se mi první díl jeho dějin docela líbil, kompletně zachované knihy (hispánská, kartaginská, syrská či s Mithridatem) jsou dosti čtivé a např. popis dobytí Karthága Scipionem Aemiliánem r. 146 př. n.l. je doslova strhující. Dost mě zaujal i popis vlády Alexandrova nástupce Seleuka I. či válka s Antiochem. Jako u celé edice je výborný poznámkový aparát. Těším se na druhý díl věnovaný občanským válkám.


Autorovy další knížky

Appiános
řecká, 95 - 165
1989  97%Krize římské republiky
1986  88%Zrod římského impéria