Zrazené Polsko

Zrazené Polsko https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/51297/bmid_zrazene-polsko-Yh1-51297.jpg 5 4 4

Podtitul : nacistická a sovětská invaze v roce 1939 Hitlerův vpád do Polska v září 1939 a dýka, kterou v jeho průběhu vrazil Sovětský svaz Polsku do zad, znamenaly první brutální akt druhé světové války. Avšak celé toto tažení bývá často přehlíženo na úkor ostatních monumentálních střetnutí, která následovala v dalších následujících šesti letech. David Williamson ve své aktuální a myšlenkově provokativní studii rekonstruuje každou etapu tažení až do nejmenších podrobností. Prostřednictvím zážitků očitých svědků a účastníků válečných událostí, vojáků i civilistů přináší kniha živý a bezprostřední obraz akcí. Autor také vyvrací mnohé všeobecně rozšířené mýty spjaté s touto kampaní, jako je třeba tvrzení o tom, že polské letectvo bylo zničeno hned na začátku bojů, anebo o útocích polské kavalerie proti německým tankům. V závěrečné části ukazuje bezprostřední následky polské kapitulace: rozdělení Polska mezi Stalinův Sovětský svaz a Hitlerovo Německo, stejně jako tragické osudy... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Jota
Originální název:

Poland betrayed , 2009


více info...

Přidat komentář

konicekbily
17.01.2021 5 z 5

Sleduji historii, zejména tu, která se dotýká druhé světové války. Před rokem 1989 nám bylo zatajováno, že pakt o neútočení mezi Německem a Sovětským svazem měl tajný dodatek o rozdělení Polska. A tak po zahájení války 1. září 1939 po obsazení Polska Německem vstoupila do akce Rudá armáda a zabrala východní část Polska. V této knize je uvedeno mnoho informací, které jsem se jinde nedozvěděl a trošku jsem porozuměl, proč a jak to bylo, vše na pozadí předchozích a následujících událostí.

Filatov
23.05.2015 4 z 5

Velmi často narážím na knihy, které popisují bitvy ve Francii, Anglii, nebo Africe, ale o Polsku jsem jich moc neviděl, proto jsem si tuto knihu také sehnal. Polská kampaň byla specifická tím, že byla prostě první kampaň válečná a pokud chcete vědět víc (nebo dá se říct skoro všechno), tak je toto kniha pro Vás. Popisuje vojenské manévry, ale přidává i paměti svědků, které dávají knize další rozměr z osobního hlediska, takže nesledujete pouze přesuny tankových formací, ale vidíte válku i očima obyčejných Poláků. Vše doplňují výtažky z deníků vojáků SS a jiných osobností.