Žraloci

Žraloci https://www.databazeknih.cz/img/books/58_/58880/bmid_zraloci-3WU-58880.jpg 3 17 7

Hlavní postavou a zároveň vypravěče je druhý důstojník Jensen,který vypráví historii vzpoury na plachetnici Neptun,plavící se v posledním roce minulého století z Manily do Marseille.Vzpoury,která nakonec vede ke ztroskotání lodi.

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Haiene , 1974


více info...

Přidat komentář

ninano
20.11.2023 4 z 5

Pěkný starší román. Knihu jsem si půjčila v knihovně a neznala jsem autora, ani název mi nic neříkal, ale byla jsem příjemně překvapena. Stojí za přečtení.

Saxofonista
04.12.2022 4 z 5

Knihu jsem si koupil ve svém "skandinávském období", přestože působila hodně brakovitým dojmem (stačí se podívat na přebal), protože jsem tehdy prostě četl všechno skandinávské, co se dalo sehnat. A byl jsem příjemně překvapen, že byla ve skutečnosti úplně jiná. A o úplně jiných žralocích. Nekorektně řečeno, jestliže někdo nepochopil, proč se to jmenuje Žraloci, asi nemá cenu, aby četl knihy.


knihyKeMne
11.10.2021 4 z 5

Ke knížce jsem se dostala náhodou a vůbec mě nepotěšilo, že na db jsem ji našla hodnocenou na jen 66 %. Nic moc jsem od ní tedy nečekala.

Nicméně mě chytla hned od první kapitoly, která je vlastně jen jakousi předmluvou, ale i od druhé. Knížka je psaná druhým důstojníkem na lodi a popisuje historii jedné plavby. Hlavní hrdina je klaďas každým coulem, zatímco posádka včetně ostatních důstojníků jsou záporáci až až, i když někteří se nakonec překvapivě jeví ambivalentně.

Souhlasím, že kniha obsahuje i sáhodlouhé popisy lodí nebo reálií života přelomu 19. a 20. století, což je trochu nezáživné, ale celkově mě dostala svojí atmosférou, prostě jsem se k ní pokaždé ráda vrátila pro další porci. Až mi je líto, že toto dobrodružství už skončilo.

Malarkey
24.07.2019 4 z 5

Překvapilo mě, že ač je kniha pojmenována Žraloci, o žralocích to v podstatě vlastně vůbec není. Nebo, když tu logiku věci otočím, tak vlastně žraloci jsou všichni ti, co jsou na palubě lodi Neptun. Příběh je vyprávěn z pohledu první osoby. Norský spisovatel tuto knihu pojal coby poslední dílo před spácháním sebevraždy a je v ní cítit hodně deprese a nenávisti vůči celému světu. Příběh mě, díky vyprávění v první osobě, hodně bavil. A to i přesto, že si v něm autor v některých kapitolách našel místo, aby vynechal příběh a zamýšlel se filozoficky nad světem jako takovým. Ze začátku jsem tyto filozofické myšlenky úplně nedával, ale postupem času jsem pochopil, že jsou vhodnou vsuvkou pro to, abych pochopil co nejvíce osob na lodi. Každá tu má totiž své místo a každá je jedinečným článkem plachetnice. Druhý důstojník Jensen celou tu plavbu z Manily do Marseille popisuje hodně věrohodně, tudíž i zábavně. Závěr je poměrně utnutý, ale zároveň je k zamýšlení.

MOu598
06.07.2017 3 z 5

Četla jsem v červenci 2008. Podle mých poznámek:
Nevyrovnaně napsaná knížka: chvíli úvahy o světě, životě, chvíli popis života a dějů na lodi. Možná je to pro kontrast iluzí a tvrdosti života.
Psáno v ich formě. Dobře se čte.
Úplný konec nic moc.

koubi
21.12.2016 3 z 5

Název "Žraloci" moc neodpovídá obsahu, protože o žralokům není dám v podstatě žádný prostor. Nicméně je to pohodové čtení, které neurazí.

princesse
30.08.2013 3 z 5

Celkem ctiva utla knizecka popisujici plavbu lodi z Manily do Marseille. Misty trochu nezazivna, ale tech par stran se da precist "mezi radky". Prectenim urcite nic nezkazite, ale zadba pecka to neni. Sve ctenare si tato knizka ale urcite nakde.

Štítky knihy

mořeplavba vzpoura

Autorovy další knížky

Jens Bjørneboe
norská, 1920 - 1976
2003  81%Dějiny bestiality
1987  69%Žraloci

Kniha Žraloci je v

Přečtených17x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce12x
Chystám se číst2x
Chci si koupit1x