Zpěv straky

Zpěv straky https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/536633/bmid_zpev-straky-6620de2b4ef54.jpg 4 111 40

Přichází hrdinka, jejímž cílem není silou měnit svět, ale léčit a napravovat lidské osudy. Když se šílený a mocichtivý vladař rozhodl vyvraždit všechny, které nemůže přeměnit ve vojáky, stalo se ze světa místo bez vědy, bez umění a také bez naděje. Místo, kde není snadné nabízet útěchu. Pro mladou čarodějku Heniku se však právě to stalo smyslem života. Zavržená matkou, ale se svými přáteli — spolehlivou klisnou Potvorou a strakou, která skrývá nejedno tajemství — pomáhá všude tam, kde je jejích léčitelských dovedností zapotřebí. Ať už pobývá ve městě, jehož brány není možné opustit, u oddílu dětských vojáků s velice podivným úkolem, či na hradě, kde se objevilo nadmíru podezřelé novorozeně, vždy musí pečlivě zvažovat, co může ztratit a co získat. Bolest a utrpení mívají totiž rozmanité podoby, ale muka v duši se navzájem až překvapivě podobají. A právě tyto rány se hojí ze všech nejhůř. Je na Henice, aby přišla na to, jak lze zemi a její obyvatele vyléčit.... celý text

Přidat komentář

Erinyie
17.04.2024 4 z 5

Ahoj,

dnes tu jsem opět s knižním tipem na českou knihu od autorky Dany Beranové

Zpěv straky
Žánr: fantasy
Stran: 250
Hodnocení: 80%

Pohádková fantasy pro dospělé? Proč ne

Příběh je příjemně čtivý, pomalé tempo příběhu tady vůbec ničemu neškodí a autorka nám krásně vykreslí jak prostředí tak jednotlivé charaktery.

Na prvních stránkách se seznamujeme s Hanikou, mladou čarodějkou která se rozhodne vzepřít matce a žít si život podle svého, svou budoucnost vidí v léčitelství a zachraňování životů obyčejných lidí.

Hanika se vlivem rozhodnutí krále stává poslední léčitelkou a díky tomu je o její léčitelské schopnosti velký zájem, zvládne však čelit nástrahám které na ní čekají pomalu na každém roku jen s tím co má? Nebo bude muset sáhnout po magii kterou díky matce tak opovrhuje?

Hlavní příběh autorka prokládala mezihrami, tohle oživení příběhu se mi moc líbilo, krátké povídky které nám odhalovaly osudy dalších postav které jsou / budou v hlavní dějové lince, velmi se mi líbilo jak vše postupně do sebe zapadalo a vše se krásně vyjasnilo.

Trochu mě mrzela strohost vedlejších postav, chápu že byly součástí dané výpravy ale zasloužili by si více prostoru, uvítala bych mapu, přeci jen se v knize hodně cestuje a věřím že nejsem jediná, nic to nemění na tom že tento příběh je originální a pokud bude pokračování, v co doufám konec nám autorka zanechala poměrně otevřený, určitě si jej ráda přečtu

knizni.taurus
16.04.2024 5 z 5

Do Zpěvu straky jsem se pustila čirou náhodou, když jsem hledala jakou audioknihu si pustím. Obálka mě zaujala a tak jsem si řekla: “proč ne? No a ze Zpěvu straky se vyklubal velmi zajímavý příběh, který i když plyne pomalu, tak mě vtáhl do děje, kdy jsem dobrodružství mladé čarodějky (léčitelky) Heniky moc ráda poslouchala.

Henika se na své cestě potkává s řadou různých lidí, ať už chudých nebo bohatých, zlých nebo hodných a každý tento člověk chtě nechtě určitým způsobem ovlivní i její život (no jo, klidu si Henika moc neužije :D). Styl vyprávění mi přišel takový povídkový, kdy skáčete z jednoho příběhu do druhého, ale zároveň se vše na konci krásně spojí s tím, že pojítkem je právě naše hlavní hrdinka s její klisnou Potvorou a nakonec i strakou.

V těch krátkých “povídkách najdete spoustu ponaučení, zjistíte co vše jsou třeba lidi schopni udělat pro moc, ze strachu nebo jak jejich činy mohou ovlivnit pověry.

Jak jsem psala výše, tak jsem knihu poslouchala jako mluvené slovo v aplikaci @audioteka_czsk . Přednes Kateřiny Mendlové Jírů byl skvělý a k hlavní hrdince pěkně sedl. Knihu můžu doporučit těm, kteří hledají takového Zaklínače v ženském těle (teda aspoň co se toho putování a pomáhání týče, žádné větší boje nečekejte), kdy je hlavní hrdinka zároveň moc milá, hodná a vždy se snaží z těch ne příliš šťastných událostí vykouzlit něco dobrého.

Konec je samozřejmě v tom nejlepším a na podzim bychom prý k Henice mohli zase zavítat. :)


traceybeegee
11.04.2024 5 z 5

Já a fantasy, ano.... A čeští autoři????
Proč ne....

ZPĚV STRAKY



Tak tato nádherná obálka určitě upoutá pozornost ne jednoho čtenáře.

Tato kniha je nabitá fantasy světem, trochou romantiky, nechybí zde láska, ale i zrada a nenávist.
O bitvu a to nejen magickou zde také čtenář není ochuzen.

A pak při samotném čtení, kdy Vám příběh o mladé čarodějce doslova ubíhá před očima, si řeknete, tak to je hezký čtení.

Autorka krásně vylíčila všechny postavy, krajinu a ten popis zvířat a dorozumivani se se samotnou čarodějnici mně fakt bavil.

Henika se chce stát lecitelkou lidí, ne jen být čarodějnice jako její matka Berenika. A tak se sama vydává na různé místa, do různých měst, kde je povolána, aby vyléčila nejen královského potomka, vojáka či generála.

Její umění léčit má dosah hodně daleko, ale ne každý s ní má dobré úmysly.
Ne každý je přítel, za kterého se vydává a tak se ne jednou ocitá v pasti a ohrožena na životě.
JEŠTĚ, že její magie není až tak slabá.

Mnohdy její výprava se zvrtne v boj o holý život.

Jednou na okno jejího domku někdo zatuka a Henika je sama překvapená, kdo že to s ní potřebuje nutně mluvit...

Ale pomůže vždy kouzlo????

Někdy i záchrana lidského života nemůže být za pomoci kouzel a čar.
Kniha se mi líbila a já jsem smutná, že jsem na jejím konci.

Proto dávám 5z 5
Děkuji samotné autorce Dana Beranová - spisovatelka za poskytnutí knihy v rámci spolupráce a těším se na její další knihy.

ZoeŘ.
12.03.2024 4 z 5

Zpěv straky od Dana Beranová byl zajímavým překvapením. Obvykle české autory nečtu (tímto "děkuji" svému češtináři ze základní školy za hluboce zakořeněný odpor k české literatuře), ale protože jsem navštívila přednášku autorky na Fénixconu, tak jsem se rozhodla udělat výjimku. A musím říct, že to bylo dobré rozhodnutí.
Příběh čarodějky a léčitelky Heniky je zvláštně klidným čtením, i když se vlastně v knížce postavám moc dobrého neděje. Henika chce hlavně v klidu pomáhat všem lidem svými léčitelskými vědomostmi. Místo toho ji potkává jedno nechtěné dobrodružství za druhým. Potkává se s mnoha postavami, jejichž konání její život ovlivní víc, než by jí bylo milé.
Kniha je bohužel docela krátká... a samozřejmě končí v tom nejlepší Autorčin styl je docela strohý a věcný. Zprvu mi byl formát příběhu docela nepříjmený. Jednotlivé kapitoly jsou vlastně jen útržky z Heničina života nespojené do uceleného příběhu. Říkala jsem si "Ach jo, zase skok. Proč? Nějak to prostě spoj dohromady, ne?" Ale stejně jsem nechtěla knihu odložit a četla dál a dál... no za dva krátké večery nebylo co dělat... kniha skončila. A já jsem si uvědomila, že mi forma vyprávění připomíná televizní seriál. Jednotlivé epizody s různým časovým rozestupem mají svůj vlastní děj a přece jsou spojené dějovou linkou vyvíjející se po celou sérii. Přesně tak se i o Henice dozvídáme informace postupně, v každé kapitole něco, a zároveň dostáváme dílky mnohem komplexnější skládačky. Ta ovšem na konci, po položení posledního dílku, ukazuje na nová dobrodružství v připravovaném pokračování.

Kristina.W
10.03.2024 5 z 5

Možná jste už také zaslechli označení "Zaklínač v sukních", což mnohé čtenáře naladilo na úplně jiný styl, než jaký obdrželi. Zpěv straky rozhodně není žádná hrdinská fantasy s komplikovaným světem, prošpikovaná monstry, boji, výcvikem a hlubokými filosofickými úvahami. Je to svěží a svým způsobem nesmírně originální dílko, které k připodobnění k Zaklínači přivedla zejména neobvyklá struktura. Příběh tvoří uzavřené povídky, které však na sebe volně navazují. Krátká intermezza poodhalují fungování světa, politiku, mytologii a náboženství a zároveň se pak do povídek promítají. Hlavní hrdinka, léčitelka Henika, je naprosto skvělá postava, se kterou se každý zdravotník milující svou práci snadno ztotožní. Autorka se nevyhýbá krutosti, ale zároveň z celého textu čiší velká laskavost a pokora. Několik point ve mně zanechalo hluboký otisk. Text se mi četl lehce a celou knihu jsem spolkla za jediný večer. Takže shrnuto, podtrženo, za mě další výborná česká fantasy, kterou můžu upřímně doporučit!
A těším se na druhý díl, který by měl vyjít letos na podzim!

Euwen
28.02.2024 4 z 5

Knížka se četla s lehkostí, přirovnala bych ji k pohádkové fantasy. Postavy jsem si oblíbila, jen mě mrzel konec, který nebyl ucelený. Občas mi přišlo, že by se některá dobrodružství dala popsat víc do hloubky, pak by pocity ze čtení byly více intenzivnější. Nicméně jsem si knihu užila a vyzvedla bych ještě originalitu bohů, kterou nám autorka popsala.
Jsem zvědavá, co bude v druhém díle!

soupik2012
20.12.2023 2 z 5

Tak to je asi vůbec první kniha, kterou po poslechu nemohu doporučit vůbec nikomu. Pro dospělé je to příliš pohádkový příběh. Ale jako že absolutně. Najdeme zde: krále, princeznu, draka, čarodějnici, až se divím za co všechno se dneska dokáže schovat fantasy. Kdo by stále ještě nechápal co se snažím vyjádřit, tak vězte, že teď někdy o vánočních svátcích určitě někde v televizi půjde jedna má oblíbená fantasy: Princ Bajaja. Už se moc těším. Ale kniha není určená ani pro děti. Některé popisy jsou celkem drsné, navíc jsou zde i velmi lechtivé scénky. A to je důvod, proč nelze knihu doporučit vůbec nikomu. Způsobem jakým je tato kniha napsána je to určené pro předškolní děti. Ale obsahem je to kniha s hvězdičkou. Audiokniha je načtena obstojně na načetla ji paní Kateřina Mendlová Jírů.

wendys93
18.11.2023 5 z 5

Romány složený ze samostatných a vypointovaných povídek, který se dohromady provážou a dají smysl nejen každá sama za sebe, ale i v kompletním slova smyslu, mě baví. Takže už jen tímhle, když pominu skvělej, do detailu promyšlenej příběh plnej magie, běsů a děsů, u mě Dana Beranová zabodovala.
Jooo a Zpěv straky se taky mega skvěle čte a vůbec, takže jestli máte neukojenou chuť na pořádnou fantasy se vším všudy a boží hrdinkou navrch, tak si tohle dejte.

S autorkou jsem uspořádala i stream na instagramu, tam pokud máte chuť se o knížce něco dozvědět, můžete se podívat: https://www.instagram.com/reel/CyOkzgOrjew/?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

Dela90
18.11.2023 4 z 5

(SPOILER) Henika je čarodějka, ale vystupuje spíše jako léčitelka. Matka ji zavrhla, protože se rozhodla pomáhat lidem. Na své cestě životem ji provází její věrná klisna Potvora a straka. Pomáhá všude, kde je to zapotřebí. Někdy jede na určené místo i několik dní.

Kniha je rozdělena na výpravy za léčením Heniky a mezihrou, kde se dovídáme, proč je země bez vědy, umění a naděje.

Nejvíc se mi líbila asi část u Fabiána v Koncově. Váha s kostičkami a Medelina krabička ztracených emocí. Opravdu hezky vymyšlená povídka.

Chvílemi jsem, ale měla dejavu, protože mi to trošku připomínalo jisté pohádky.

Proto bych řekla, že to byla taková pohádková fantasy, která Vás zanese do říše, kde zpívají straky.

Jediné co mě mrzelo, byl ten konec. Který byl na můj vkus, takový nedotažený. Nevím, zda to byl záměr. Nicméně, já se těšila, že se dozvím, jak to celé vlastně je. A mám otázku na autorku, to měl být otevřený konec? Bude pokračování?

JednorožecEva
06.11.2023 4 z 5

Obalka nic moc, ale kniha docela dobry. Cetla se fajn.

TerkaEmka
05.11.2023 4 z 5

Na mě to byla trochu moc pohádka, ale celkově se mi kniha líbila. Super byla nejen Henika, ale i straka a Potvora. Jen mě mrzí ten useknutý konec jsem fakt zvědavá, jak to s holkama nakonec dopadne.

parvitas
02.11.2023 3 z 5

Pripomínala mi inú knihu o liečiteľke - o Vimke - od Alexandry Pavelkovej. Víle, ktorá prisahala, že bude pomáhať bez ohľadu na to, kto je zranený. Ok, no tu je to bosorka... Hlavná hrdinka sa konečne vymanila spod matkinej navlády, a keďže zložila pri prijímaní vedomostí nezvyčajne silnú prísahu, pomáha raneným a biednym. Samozrejme, niekdy vie viac, ako obyčajní ľudia tušia. Neprišla o všetky schopnosti, len sú pomerne obmedzené.
Inak mi Henika svojou akčnosťou pripomínala trochu poviedkovú Celaenu Sardothien, tá sa tiež s ničím nepárala a šla rovno na vec. Idem-riešim. So Zaklínačom to nemá spoločné prvky, tam by som súvis nevidela. Prekliate dieťa je v každej druhej fantasy... Okrem poslušnej kobyly, ale táto tu neznáša mužov. Čiže je celkom jedinečná.
Zrušenie rádov vzdelancov a liečiteľov istým kráľom, ktorý sa rozhodol vládnuť absolutisticky, nie je tiež nič nezvyčajné. Sama si vybrala svoje poslanie, zároveň chce pomôcť kamoške čarodejnici, resp. učnici, ktorá je zakliata na straku. Kamufláž so začiernenými krídlami by neoklamalo ani dieťa, ale čarodejnice áno? Hm, dobre. Trochu mi to chýba taký ten ľudský element kazivosti. Všetko do seba jednoducho zapadá, akoby to bolo vopred pripravené, príbehy v poviedkach idú hladko. No keby som si nezapísala, o čom kniha bola, asi by som ju pomaly ale isto vypustila z hlavy. Nie je to výrazne zapamätateľný príbeh, ale prečítala som ho za deň, čítal sa mi naozaj dobre. Dám však šancu aj pokračovanianiu, ak bude.
3,5*

Dragell
10.10.2023 4 z 5

Hledáte tak trochu jiné fantasy? Co se vydat do středověkých kulis společně s léčitelkou? Myslíte si, že to má rozhodně jednodušší, než všichni ti udatní rytíři s mečem v ruce? Tak se běžte přesvědčit sami.

Kniha je tvořena menšími vypointovanými příběhy, které jsou provázány a tvoří ucelený děj. Ačkoliv se mnohdy dostáváme do bitevní vřavy, krev, mrtvoly ani sex není téhle knize cizí, přesto příběh testuje především lidské vztahy a rodinnou pospolitost.

Společně s hrdinkou objevujeme širý svět a poznáváme ji samotnou. První lásky, strasti s matkou a konfrontování s realitou. Díky tomu všemu dostává opravdu reálných a uvěřitelných proporcí, až si budete říkat, proč jí toho spisovatelka naložila tolik na bedra.

Poslechnuto jako audiokniha, kde interpretka se dobře poslouchala, ale ne vždy dokázala hlasem předat potřebné emoce, silný příběh to ovšem zvládl slovy za ni. Rozhodně tak zpracováním neutrpěl na kráse.

nicandra
22.08.2023 5 z 5

Autorka velmi dobře dokáže vyvolat skvělý vizuální dojem - hodně jsem ty scény viděla. Byl by z toho dobrý film... Ten povídkový charakter knihy, kdy v centru pozornosti není vždy jen hlavní postava, k tomu přispívá. Na druhé straně - při tom velkém množství postav je jasné, že se s většinou z nich potkáme třeba jen jednou, což je někdy škoda, občasné návraty některých jsou velmi zajímavé.
Celkově je to rozhodně výborná kniha, která stojí za přečtení.

lucie.svobodova
18.08.2023 5 z 5

Nejprve jsem si myslela, ze začátku čtení, že jde o soubor povídek a meziher - než se vše začalo prolínat a dávat smysl jako celek. A úžasný celek.
Než jsem začala číst štafety, fantasy jsem se vyhýbala (ani nevím proč), každopádně jsem tomuto žánru přišla postupem času na chuť a za sebe mohu říct, že tato knížka od @ je naprosto perfektní .
Příběh je o čarodějce Henrietě, která se díky náhodnému setkání stane léčitelkou, respektive tento dar převezme. Začne si říkat Henika, jelikož se chce od svého bývalého života oprostit. Dá stařence určitý slib, který teď musí dodržet. Jaký? A splní ho?
Na to si odpověď už musíte v téhle knižní jednohubce najít sami .
Pomáhat vyráží na své věrné klisně Potvoře (jestli si ještě někdy pořídím nějaké zvířátko, vím, jak se bude jmenovat ). Když už jsme u těch zvířátek, musíme si dát pozor i na straku Co ta má s příběhem společného a neskrývá něco?
Není to vše jen růžové a pohádkové, jak se na první pohled může zdát Děj nás provede i temnými stránkami života - například když se mocný vladař rozhodne vyvraždit všechny, z koho nemůže udělat vojáky. Jak tohle všechno dopadne?
Dalo by se říct, že jsem u čtení byla Henikou učarována a knížku zhltla během jednoho dne.
A jestli stojí za přečtení? Za mě je to jedno veliké ANO!
Na první pohled jsem se zamilovala do obálky knihy a na první počtenou jsem se zamilovala do celé knihy.

jadwiga
30.06.2023 4 z 5

Ráda bych vám představila poměrně krátký příběh o čarodějce Henice, později také léčitelce Henice, jenž chce především léčit a napravovat lidské osudy.
Jedná se o fantasy příběh z pera české autorky, který je její prvotinou. Kniha mě na první pohled zaujala svým krásným přebalem. Na druhý pohled svým příběhem a hlavně stylem, kterým autorka příběh předkládá.

Heniky se téměř na začátku knihy zříká její matka, a tak je mladá čarodějka vpuštěna do světa, ve kterém začíná postupně objevovat své schopnosti, poznávat svět obyčejných lidí, ale také bohů. Na své pouti potkává různé druhy magie, a také černou straku...
Z knihy jsem cítila přesah do současnosti skrze charaktery různých postav, ač se příběh odehrává pravděpodobně v minulosti, či jiné podobné pradávné době.

Zpěv straky je knihou s otevřeným koncem. Tak se snad můžeme těšit na pokračování tohoto fantasy příběhu v následujících knihách? Doufám, že se v ní bude Straka objevovat mnohem více, než v tomto dílu, protože zde byla trochu schovaná, možná v korunách stromů ?

Mě se kniha moc líbila. Otáčela jsem nedočkavě stránku za stránkou. Knize dávám s radostí 4*/5.

Za knihu moc děkuji Nakladatelství Host.

Nuttelka
21.06.2023 4 z 5

(Audiokniha)
Vůbec jsem nevěděla, do čeho jdu :-) Také jsem si pak říkala, jak s příběhem souvisí "straka", když je to vlastně jen vedlejší postava. Henika byla skvělá, moc se mi její postava líbila. Občas jsem i trnula, aby nepřišla k nějaké úhoně. Je to zajímavá kniha.

M.C.SMITH
22.05.2023 4 z 5

Kniha byla velmi zajímavá, četla se dobře a lehce.
Pro mne to byla taková pohádka, která pohladila po duši.
Určitě doporučuji všem.

tyna_01
03.05.2023 5 z 5

Při čtení této knihy jsem vystoupila ze své pomyslné komfortní zóny, protože fantasy běžně nečtu. Ovšem vůbec toho nelituju a jsem ráda, že jsem se do této štafety přihlásila, protože to bylo milé překvapení. Od knížky jsem vlastně ani nic neočekávala a to byla doslova chyba, protože jsem mohla a měla :)
Ocitneme se v životě mladé čarodějky Heniky, která ovládá léčitelské schopnosti a neváhá pomoci tomu, kdo to potřebuje. Při čtení nahlédneme do jednotlivých setkání Heniky s lidmi, potřebují její pomoc a postupně to do sebe vše zapadne a ačkoliv to na první pohled nemusí vypadat, na konci knihy nám celý příbeh dá smysl. Nebo alespoň já jsem si z počátku nedala dohromady, že by to do sebe tak mohlo zapadnout.
Při čtení jsem měla pocit, jako bych se ocitla někde v pohádce Přitom když mi někdo řekne fantasy, měla bych strach, že budu číst o nadměrně přikrášleném světě, nadpozemských bytostech a spousty (pro mne) nesmysluplných věcí. Ovšem kniha mne vyvedla z omylu a mohu všem doporučit.

katallinka
16.04.2023 4 z 5

Z knihy jsem nadšená! Napínavý příběh od kterého se nejde odtrhnout. Kniha má takový pohádkový nádech, ale místy je dost drsná. Jediné, co mi malinko vadilo, je ,,povídkový,, styl psaní. Poslouchala jsem jako audioknihu a špatně jsem se orientovala v tom, kde se příběh odehrává a kdo jsou jednotlivé postavy. Doufám, že se brzo dočkáme dalšího dílu.