Zničená

Zničená https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11506/mid_znicena-rsn-11506.JPG 3 72 17

Zničená - V dubajském vězení za to, že byla znásilněna - Tiouliová Touria... V dubajském vězení za to, že byla znásilněna.. Autentický příběh francouzské muslimky, která se domnívá, že chce-li být šťastná, musí najít své kořeny a žít v souladu se svým náboženstvím. Odstěhuje se proto do jednoho z arabských emirátů Dubaje, aby tam nalezla klidný a naplněný život, o němž sní. Stane se však obětí znásilnění, a když se pokouší domoci spravedlnosti, je zatčena a v souladu s muslimským právem šaríja uvězněna za "mimomanželské sexuální styky". Na vlastní kůži tak poznává, jakým peklem může být život v zemi, kde ženy nemají žádná práva. S pomocí francouzských přátel a příbuzných se jí nakonec podaří vycestovat, aby mohla podat toto otřesné a živé svědectví.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Jota
Originální název:

Brisée , 2004


více info...

Přidat komentář

Kskaja
27.12.2023 2 z 5

Pribeh jen tak letmo okrajově.. mohlo to být popsané více zajímavě.

Meggie7
05.10.2020 2 z 5

přečetla jsem, ale dle názvu jsem čekala něco víc... ale i tak člověk žasne nad tím jaká je v muslimských zemích mentalita odlišná od naší ... západní.


dezorientovana
27.02.2019 2 z 5

Opět mám zase jednou smíšené pocity. Myšlenka knihy je dobrá, ale u myšlenky to taky zůstává. Kniha není vyloženě špatná, ale autorka uvádí spoustu ne zcela zajímavých informací. O samotném příběhu autorky se člověk dozví jen velmi málo. Kniha se na nic podstatného nesoustředí: velkou část knihy zaujímá historie Dubaje, z které si člověk stejně nic moc nevezme, autorčin příběh do zatčení popsán asi na třech stranách, dále nespočet zmínek o neúspěšných soudních přích a neschopnost konzulátu. Člověk z knížky pochopí, co tím autorka myslela, ale nepřečte si o tom.

Radka1911
10.10.2018 4 z 5

Autentický příběh francouzské občanky, která byla při pracovním pobytu v Dubaji znásilněna třemi cizími muži a protože se rozhodla podat na pachatele trestní oznámení, strávila několik měsíců ve vazbě, kdy jí hrozil trest za "mimomanželský styk". Otřesný popis soudní mašinerie a výkladu zákonů přizpůsobených islámskému náboženství. Ocenila jsem i pasáže z historie Saúdské Arábie.

bábuška
16.07.2017 3 z 5

Přestože muslimka, okusila autorka této útlé knížky všechny KLADY muslimského MÍROVÉHO náboženství. Dubaj vystupuje ve světě jako bohatý stát, oslňuje svým bohatstvím a své občany podporuje, ale nesmíte být samostatná a hlavně myslící žena. Pak v žádném sporu se státní mašinérií nemůžete vyhrát. Evropa žije ve 21.století, v Emirátech o pár století nazpátek. Během jedné generace vyměnili velblouda za auto, ale mentalita se nezměnila. Kniha se mimo ústředního děje zabývá i historií vzniku Emirátů.

mane.n
09.05.2017 odpad!

Kniha je velmi nezajímavá plná nepodstatných informací, autorka měla odbočit od vydání knihy a napsat pouze článek do časopisu zabývající se touto problematikou, naprostá ztráta času.

Jelitovna
27.03.2017

Touria na příkladu ze Saudské Arábie uvádí, k čemu vede absurdní dodržování náboženských představ: "11. 3. 2002 zachvátil dívčí školu v Mekce požár. Školačky se snažily utéct před nebezpečím, ale náboženská policie jim zabránila opustit budovu: ty nebohé dívky neměly hlavu zakrytou rituálním šátkem! Nemluvě o tom, že zachránci, všichni muži, jim nesměli poskytnout pomoc kvůli přikázání, které zakazuje mladé ženě následovat muže, který nepatří k její rodině. Ve jménu cti policisté mlátili dvanáctileté až sedmnáctileté dívenky, aby je nahnali zpět do školy, čímž čtrnáct z nich odsoudili k záhubě v plamenech. Čtrnáct dívek upálených zaživa, protože neměly šátek!"
A ke konci knihy o své trpké zkušenosti z Dubaje krátce shrnuje: "Protože jsem si nevšimla zamaskované skutečnosti a důvěřovala jsem civilizačnímu pozlátku, uvízla jsem v pasti světa, v němž dosud vládne primitivní barbarství. Ani pomyšlení na spravedlnost nebo respekt k zákonům: instinkt samce, který chce zdrtit ženu svým pohrdáním, se vynořil nedotčen z hlubin věků."

dibakova
11.08.2014 1 z 5

Tato knížka mě zklamala , nebavilo mě ji číst a popravdě pár stránek jak popisuje o těch zemí jsem přeskočila jelikož mě zajímal příběh o kterém začala psát .

justify
02.05.2014

Kniha mě zklamala. Dala by se pojmou jako popis Dubaje a historie ale o autorce a jejím životě tam toho moc není. Opravdu mě nebavilo, louskat 30 stran o Dubaji, popisu míst kde žila a historii Dubaje, abych se nakonec dostala ke stručnému popisu událostí autorčina života. Takže jsem přečetla nějakých 50 stránek a poté zklamaně knihu vrátila s tím že už po ní nikdy nesáhnu.

zdenyCZka
13.08.2013 1 z 5

Kniha mě zklamala, těšila jsem se na ní a ani mě pomalu nebavilo ji číst....příběh zajímavý, ale to podání :(

rtesarova88
08.05.2013 5 z 5

Napínavé, doporučuji

Alca007
04.03.2013 3 z 5

zajímavá, dějově slabší - spíše se dozvíte více o historii než o podstatě knihy

petrak
19.07.2012 2 z 5

Bezpochyby zajímavý příběh, ale čtení této knihy mě moc nebavilo.

Zuzvil
26.06.2012 3 z 5

Silný, emotivní, autobiografický příběh, který ovšem nemá pro čtenáře takovou tu jiskru ke čtení, což je škoda. Autorka často detailně popisuje historii ve chvílích, kdy se chce čtenář dozvědět více o jejím životním příběhu. Po dočtení zjistíte, že právě o něm nic moc nevíte. Téma zajímavé, styl psaní bohužel nikoliv.

Brrita
13.03.2012 3 z 5

Od knihy jsem čekala něco trochu jiného. O tom jak s ní třeba zacházeli apodobně se člověk nedozvěděl nic, byla zaměřena spíše na ta soudní tahání... ale jako bonus se člověk dozvěděl trochu o historii ...

-Lenicka-
07.02.2012 3 z 5

Zajímavá knížka, i když jsem se tedy ke konci dosti ztrácela v tom, kdo přesně je na její straně a ne. Hvězdičku navíc dávám pouze za to, že mám ráda Dubaj a líbily se mi tam ty historické popisy.

SuzukiZ
02.02.2012 3 z 5

Doteď jsem četla knihy, které se snažily o přiblížení islámu.. Tato kniha byla pro mě trošku šok (hlavně přístup konzulátu mi vzal dech)..