Znáte jejich příběhy? 31 příběhů holek a kluků z dětských domovů

Znáte jejich příběhy? 31 příběhů holek a kluků z dětských domovů https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495583/bmid_znate-jejich-pribehy-31-pribehu-hol-TUV-495583.jpg 5 31 10

Kdo vlastně jsou „děti vyrůstající v dětských domovech“? Odkud do dětských domovů přicházejí a proč? Co mají za sebou? Jaká mají přání a sny? Jak to v běžném dětském domově vypadá? Mezi veřejností přežívá názor, že dětský domov je to nejhorší, co může dítě potkat. Pro mnoho skvělých a šikovných mladých lidí dětský domov znamenal záchranu, a to v mnoha případech doslova. Organizace Dejme dětem šanci si dala za cíl zažité mýty vyvracet. Autentické příběhy dětí a mladých lidí, kteří strávili část života v dětském domově, vám poskytnou odpovědi na tyto otázky a ještě mnohem víc…... celý text

Přidat komentář

JancaMia
21.01.2024 5 z 5

Kniha která popisuje zkušenosti mladých kluků a holek kteří neměli lehký start do života. Nicméně u všech byl dovětek jestli to zvládli nebo ne . Kniha také popisuje sociální práci s dětmi v dětských domovech a nápravných zařízení pro mladistvé + různé formy osvojení. Zajímavá sociální sonda. Kniha půjčena z knihovny.

LucieT
22.11.2023 5 z 5

Kniha o tématu, o kterém jsem předtím věděla jen velmi okrajově. Moc mě zaujala, od čtení jsem se vůbec nedokázala odtrhnout, každý jednotlivý příběh je tak silný, že mě úplně bolelo u srdce, že se to opravdu stalo, že to není vymyšlené. Uvítala jsem i pasáže s vysvětlením jednotlivých pojmů či rozhovory s odborníky. Po dočtení knihy mi došlo, že pomyslné křivdy, které si sama z dětství nesu, nejsou v porovnání s tímto žádná zátěž a jak dobře se vlastně mám.


popeluška
23.10.2023 5 z 5

Hodně zajímavá kniha, líbila se mi. Podařila se i po grafické stránce :-)

tereza_p
14.04.2023 4 z 5

Musím přiznat, že čtení knihy ve mě vzbudilo především obrovskou touhu být svým dětem tím nejlepším možným rodičem a dát jim všechnu lásku, co můžu. Velmi oceňuji počin vydat takovou knihu, přijde mi skvělé, že obsahuje jak příběhy jednotlivých dětí, tak i odbornější pasáže, názory a vysvětlení. A taky, že obsahuje spoustu naděje a nedává příliš prostoru pro lítost, který je v knize zmiňovaná a o kterou žádné z dětí nestojí.

Ignis
19.02.2023 5 z 5

Náhodou jsem na knížku narazila v knihovně a vlastně ani nevím, proč jsem si ji nakonec půjčila, ale rozhodně nelituji.
Někdy je těžko uvěřitelné, jak někteří lidé žijí a co musí děti vydržet. A je zajímavé i jak vlastně dneska vypadají dětské domovy a jak fungují.

vladku
10.01.2023 5 z 5

Tuto knihu vlastně doporučím každému. Já jsem po ní sáhl, protože mě problematika zajímá od jedné zajímavé přednášky před lety na konferenci nadaných dětí a protože jsem si chtěl přečíst příběhy dětí z dětských domovů a tak poznat jejich vnímání. Ale trochu cynicky by si ji mohl přečíst kdokoliv, poznat cizí nelehké osudy. A možných pozitivních vlivů z knihy může být mnoho. Můžete být spokojenější se svým životem, protože se vám vaše problémy budou zdát menší ve srovnání s problémy těchto dětí Možná se rodiče inspirují a nebudou příliš podceňovat děti, že na něco jsou příliš malé. Možná se (bohužel nebo bohudík) někdo dozví, že to, co považoval za normální, normálním není a dozví se o možnostech, které obecně nejsou lepší, ale v jejich případě mohou být lepší než současný stav.
Příběhy jsou sice předvybrané, ty kde dětský domov byl pravděpodobně tou lepší variantou, ale pokud se dočtete dozvíte se i relativně věcná data a statistiku. Nicméně nemůžete čekat úspěšnost na úrovni celorepublikového průměru, stejně jako po infarktu nemůžete čekat věk dožití celorepublikového průměru. Jsem rád, že jsem se v příbězích dozvěděl, že dítě mohlo dobrovolně odejít od rodičů.
Hlavní náplní knihy jsou příběhy dětí, se stručným komentářem či aktualizací na konci. Nicméně dozvíte se zde i další věci: popis systému péče o děti v ČR, jeho kritiku, praktické pohledy, občas i nějaký ten (téměř) statistický údaj (prý 75% dětí z dětských domovů je úspěšných ve smyslu nenásledují život svých rodičů, zbylých 25% je neznámo a ty negativní osudy – vězení, návrat k drogám apod.). Víceméně mě kniha vyzněla jako reakce na kritiku dětských domovů a osobně ji vnímám jako potřebnou (zdá se mi přístup ode zdi ke zdi).
Těžko se mě vciťuje do osudů dětí. Zvláště když mnohé z nich nemají žádnou záchrannou síť ve formě rodiny, kterou bereme jako samozřejmou. A to už vůbec nemluvím o genealogii, možnosti se dozvědět o svých předcích do 10. generace.
Knihu doporučuji, mám víc informací.

cornetka
04.11.2022 4 z 5

Velmi zajímavá kniha, kde jsou jak příklady z praxe, resp. skutečné příběhy, tak spoustu odborných informací.

ropotamo
28.08.2022 5 z 5

Určitě doporučuji přečíst, uvítala bych pokračování: jak se daří těmto vybraným, nyní již dospělým lidem, cca po 10 letech. Zda-li opravdu překonali traumata z dětství nebo je později dostihli. Samozřejmě jim přeji už jen bezproblémovou a pokud možno šťastnou cestu životem.

mil
19.07.2022 5 z 5

Určitě stojí za přečtení.

Ivulka90
07.06.2022 5 z 5

Velice zajímavá kniha.... Hlavní je nelitovat - lítost nikomu nepomůže.

Štítky knihy

dětské domovy

Kniha Znáte jejich příběhy? 31 příběhů holek a kluků z dětských domovů je v

Právě čtených4x
Přečtených42x
Čtenářské výzvě8x
Knihotéce7x
Chystám se číst36x
Chci si koupit10x