Zmizelí

Zmizelí https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516122/bmid_zmizeli-65a56498c56da.jpg 4 4 1

Každý rok zmizí ve světě bezpočet lidí. Většina z nich se časem zase objeví nebo se pro jejich zmizení najdou „přirozená“ vysvětlení. Zbývá však hluboce znepokojivý zbytek případů, jenž se vymyká jakémukoli racionálnímu vysvětlení. Na vodě, na zemi i ve vzduchu jsou jakoby „vymazáni“ jednotlivci i celé skupiny. Co se stane se všemi těmi lidmi, jejichž cesty vedou doslova do nicoty? Hartwig Hausdorf se snaží – s nezbytnou dávkou skepse – najít na tyto otázky odpověď a dochází k netradičním závěrům.... celý text

Literatura světová Mytologie Záhady
Vydáno: , Pragma
Originální název:

Verschollen


více info...

Přidat komentář

Terva
včera 3 z 5

„Zmizení člověka
není v zásadě
zas nic tak neobvyklého
a počet jeho možných příčin
je takřka nedozírný.“

Moc jsem se těšil na novu knihu Hartwiga Hausdorfa. Jenže zklamání přišlo hned na začátku. Jako příklad tu pan spisovatel popisuje tak zvané „fake“ příklady, kdy vše, co se údajně stalo, je vymyšlené. Kazí mi tak tajemství urban legend. Což by možná ani tak moc nevadilo, jenže další příklady „zmizení“ lidí jsou jen opisováním již dávno známých skutečností. Vlastně jsem tu našel snad jen jeden příklad z unesení lidí, který jsem neznal. Ostatní jsem četl již v mnoha knihách různých autorů.

Citát: Neuvěřitelnost nějaké historky není na překážku jejímu akceptování.

Netvrdím, že opakování není matka moudrosti, ale pan spisovatele H.H. tu prostě jen opisuje zažité a známé „únosy a zmizení“. Tato kniha mi skoro nic neosvětlila, nepřinesla nic nového a i fotografie přiložené v této knize nejsou nic světoborného nebo odhalujícího něco významného. Kniha „Zmizelí“ zmizí v mé knihovně a už se k ní nikdy nevrátím. Ovšem, pro ty, kteří s touto tématikou nejsou moc seznámeni, je tato kniha perfektním shrnutím událostí, ze kterých se vám bude tajit dech.

Citát: Si non é vero trovato – Jestliže to není pravda, pak je to dobře vymyšleno.

PS – Jedinou velkou zajímavostí ( i když je už dávno známá) je pojem Paralelní světy a Kvantový skok. Ostatně, ti, co sledují osudy Marvelovských hrdinů, vědí, že Pimovo částice už byly použity. :-)