Žlutý baron

Žlutý baron https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/343230/mid_zluty-baron-Rlz-343230.jpg 4 140 39

Podtitul: Skutečný plán Andreje Babiše: zřídit stát jako firmu. Kniha Žlutý baron vypráví příběh pátrání dvou novinářů Deníku Referendum, Zuzany Vlasaté a Jakuba Patočky, po odpovědi na otázku, jaké jsou skutečné úmysly Andreje Babiše v politice. Vzali vážně jeho politická hesla a začali je poměřovat s realitou. Slogan „Řídit stát jako firmu“ je přivedl do Babišových firem: do Agra Jevišovice, do Kosteleckých uzenin, k hustopečskému zemědělskému podniku a do Vodňan, kde stojí slavná drůbežárna. Jejich reportáže ukazují, že Andrej Babiš nevydělává na vzorovém řízení svých firem. Začali zkoumat, co mu tedy doopravdy přináší zisk. Tak se dostali k otázce, proč každý rok celá republika na jaře zežloutne záplavou řepkových polí. Autoři ukazují, že důvody Babišova angažmá v politice jsou rozhodně jiné a mnohem přízemnější, než jak je popisuje v rozhovorech pro své deníky Mladou frontu Dnes a Lidové noviny. Kniha je souborem čtivých reportáží a rozborů, s nimiž by se měl seznámit každý, ať už si myslí o československém „superoligarchovi“ cokoli. Vypráví nejen o Babišovi a jeho podnikání, ale také o strachu: celá řada vystupujících postav není v knize na vlastní přání jmenována. Z čeho a proč tu mají lidé dnes znovu takový strach? 168 stran, 16 nečíslovaných stran obrazových příloh, ilustrace (převážně barevné).... celý text

Přidat komentář

Česneksmedem
24.01.2022 5 z 5

AB vlastní mimo jiné MF Dnes, Lidové noviny a Rádio Impuls. To už je pořádná mediální síla. O to víc je třeba ocenit osobní odvahu ZV a JP. Musí to být navíc flustrující, když celá tato snaha vyústí v kandidaturu AB na prezidenta. Některé zde popisované aktivity působí veskrze depresivně až beznadějně. Přesto je dobré si knihu přečíst.

Taj-ka
30.10.2021 4 z 5

Šílené čtení, jsem ráda, že jsem počkala až po volbách. Snad se ta republika časem sebere.


Katerina961
11.03.2021 5 z 5

Povinna četba pro jeho voliče! Ze jsme dopustili, aby se tohle stalo? Tolik zničených lidi a rodin kvůli jednomu hnusakovi:(((

Mngwa
10.12.2020 5 z 5

V dnešní době už všichni díky našim médiím zapomínají, že skutečná novinařina není trapné papouškování, přitakávání a propaganda, ale hledání pravdy a její odhalení, občas i za cenu jistého osobního rizika. Kniha má obrovskou informativní hodnotu a pěkně ukazuje, že Andyho styl v politice se nijak zvlášť neliší od jeho předchozího stylu "podnikání" - očerňování, ukazování prstem, scapegoating, nekalé praktiky, prostě ano, bude líp (ale jen pro Babiše, vy můžete jen držet hubu a krok, nechat se odírat a doufat že na vás Andy nezaklekne) Děkuji autorům za jejich dlouhou a jistě náročnou práci, díky které tato kniha vznikla.

J.P.S.
09.11.2020 5 z 5

Není to sice taková "pecka" jako Boss Babiš od Jaroslava Kmenty, který je více podložen tvrdými fakty. V této knize autoři přeci jen mnohem častěji odbíhají k emotivně zabarvenému stylu a subjektivnímu hodnocení. Navzdory tomu se nerozpakuji dát knize plný počet, protože je to další skvělá kniha, která mapuje, co je náš premiér SKUTEČNĚ zač. A za to patří velké díky všem statečným novinářům za jejich obětavou práci

Gimli
16.10.2020 4 z 5

Moje první setkání s investigativní žurnalistikou ve formě knihy. Je to psáno věčně a srozumitelně. Jako vědci mi však činilo nemalé potíže zvyknout si na absenci resp. zcela odlišný způsob zdrojování, než na který jsem zvyklý.

tittanie
01.10.2020

Obdivuju odvahu autorů, že to vydali, protože to je opravdu síla. A nevím, co by se mělo ještě více stát, aby lidi viděli, co je to za.....

Jrsnbl
01.09.2020 5 z 5

Kdyby si v naší zemi přečetlo tuto knihu více lidí, člověk jako Andrej Babiš by určitě nebyl předsedou vlády. Díky autorům za zdroj skvělých, ale odporných informacích o tom, jak se Babiš dostal k moci.

Kinderkahoun
27.09.2019

Kniha byla plná zajímavých faktů , ale občas jsem se divil co člověk dokáže udělat, aby si získal pár korun navíc. Ve svém věku jsem si udělal vlastní názor o chování našeho premiéra nejen v médiích, ale i v knižní podobě. Doufám že jsou informace v této knize pravdivé, a podloženy fakty.
Snad si každý udělá svůj názor, a zamyslí se jestli máme věřit všemu, co kdo říká.

Lucienka
09.09.2019 5 z 5

E-knihy nečtu, ale jsou výjimky jako tato další sbírka informací a praktik o našem žlutém Bossovi, které za to stojí! Investigativní autoři si náš zájem a podporu zaslouží, protože s rizikem odhalují, to co mělo být utajeno.

bubka
09.04.2019

byla jsem zvědava na to, co sdělí pan Patočka a nezklamal, manipulativní emoční výklad v duchu toho, co se dnes v některých kruzích žádá. Já sama nejsem příznivkyní pana Babiše, (ani pana Patočky), ale podobné agitky Babišovi u lidí s kritickým uvažováním neuškodí.

hvězdička za snahu :)

Affares
22.03.2019 5 z 5

Tato kniha má své pro i proti. Takže postupně:
PRO - Uváděné věci jsou naprosto zarážející a ukazují obratnost a schopnost Babiše jak každého, kdo by mu mohl přijít do cesty, oj*bat. Bohužel my, běžní lidí nedokážeme uvažovat takto sofistikovaně, takže to řada lidí ani nedokáže navnímat, natož tomu uvěřit, byť důkazů ať již přímých nebo nepřímých je celá řada. Vážím si práce novinářů a kritický pohled je naprostou nutností u jejich profese. Jdou do obrovského rizika a snaží se dávat věci do reálných či možných souvislostí. Kritické smýšlení a domýšlení toho, co nám politici říkají, by měl mít každý z nás. Za mne byla asi nejsilnější část o ČIŽP.
PROTI - kniha se občas odklání od faktů a pojednává spíše emocionálně. Byť to chápu, v takto závažných případech by se mělo jít na dřeň a argumentace. Tím nechci říct, že kniha neobsahuje fakta! Jen že je psána odlišným stylem např. od Boss Babiš.
Celkové hodnocení je 5*. Důvodem je že si vážím práce takovýchto novinářů a zároveň i tím, že kniha uchopitelně a srozumitelně pojednává o praktikách a o tom, kdo je Babiš. Knihu by si měl přečíst každý, a hlavně volič ANO. Protože i kdyby byla pravda jen 10% věcí uvedených(a rozhodně je to více), je to neskutečná katastrofa.

nai.ivka
04.06.2018 5 z 5

Kdo chtěl, ten věděl dávno před vydáním knihy, dávno před vstupem AB do politiky, protože investigativci přinášeli reportáže. Jeho vládnutí si vyžerou i ti, kteří mu dneska tleskají.

St.Evelin
11.05.2018 4 z 5

Nikdy jsem si nemyslela, že byznys pana Babiše je čistý jako křišťál, nicméně to, co je popsáno zde v knize, je tak smutné, neuvěřitelné a nepochopitelné, že... Že vlastně nemám slov. Je mi z toho smutno. Nechápu, že i takové věci se dějí v demokratickém právním státě. To si opravdu takoví lidé mohou dovolit vše?

ber-tram
30.04.2018 2 z 5

Pod rouškou seriózní novinařiny bublá tendenční socanská agitka. Co Babiš, to negativum! Kde Babiš, tam riziko! Bacha na něj!
Ne náhodou vyšla brožura loni, půl roku před volbami. Taková antikampaň. Leč jaksi bez žádoucí volební ozvěny. Ledaže kdekdo po přečtení uznal, že určitě není šprochu, na němž by nebylo pravdy trochu.
A taky že s Patočkovou partajnickou minulostí se hra na nezaujatou žurnalistiku prostě nedá brát vážně. Žánrově těsně zde přiléhá politicky kolorovaná propaganda.

Metcheque
12.02.2018 4 z 5

„Tak dlouho oslavovala MF Dnes volný trh, až ji koupil Andrej Babiš,“ říká jedna česká anekdota. U čtení Žlutého barona se ovšem smát nebudete. Strhující reportáž Zuzany Vlasaté a Jakuba Patočky odhaluje mnohdy děsivé detaily Babišova podnikání v Česku.

Více v mé recenzi na LaCultura

Schamila
01.02.2018 5 z 5

Povinná četba do každé poštovní schránky. Viděla jsem Selský rozum a přesto jsem si myslela, že knihu nedočtu, bála jsem se, co ještě se dozvím. Že vše není OK jsem věděla, ale že je to až tak špatné, to jsem netušila. Bůh s námi ..... nejvíc mi vadí ta naše bezmocnost - bezmocnost obyčejných lidí.... I já děkuji autorům za jejich odvahu!!!

Luciášek666
15.01.2018 4 z 5

Doporučuji jako tématický doplněk ke knize Boss Babiš. Další chapadlo Babišovy chobotnice.

Sirina
04.01.2018 3 z 5

Kniha, ze které běhá mráz po zádech.

lukas.com
14.12.2017 4 z 5

Dost dobrá knížka..hlavně všechno vyjasňuje v souvislostech.