Zločin na Zlenicích hradě L.P. 1318

Zločin na Zlenicích hradě L.P. 1318 https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/204671/bmid_zlocin-na-zlenicich-hrade-l-p-1318-lV8-204671.jpg 4 192 49

Píše se rok 1318, v Čechách vládne Jan Lucemburský a zem je rozdírána ustavičnými spory mezi králem, šlechtou a městy. Vznešení pánové se sešli k přátelskému posezení, aby se pokusili tyto nekonečné spory mezi sebou urovnat. Jeden z pánů je ale zavražděn, druhý obviněn z vraždy. Přichází středověký detektiv, pan Petr Ptáček, a ujímá se vyšetřování. 4. přepracované, v Albatrosu 2. přepracované vydání.... celý text

Přidat komentář

Winster
01.04.2024 5 z 5

Kdo je tajemnym vrahem? Je klicem k objasneni zlocinu i davna minulost? Kdo byl ukladnym vrahem a jske pohnutky ho vedly k tak podlemu cinu!?
Ke to nekdo z panu z okolnich posazavskych hradu, nebo nekdo docela jiny? Tyto otazky jsou pomalu ale jiste rozuzleny v teto napinave detektivce z hradu a tajemnych tvrzi, ukrytych uprostred neprostupnych mocalu krasneho Sazavskeho kraje. Knizka se cte moc hezky, je tajemna a plna prekvapeni. Misni hrady jsou mi celkem zname a proto nsn ich vzdy historie oziva. Dekuji moc s doporucuji k precteni. Ja se do ni uplne zacetl, zvlaste kdyz zacne dej hezky gradovat.

Paulika419
20.12.2023 5 z 5

Bylo mě asi 10 let co jsem se tak začetla až jsem zjistila,že svítá a je čas jít do školy.Byl to impuls k tomu,že budu milovat pouze historické knihy a romány a nic jiného číst nebudu. Zločin na Zlenicích hradě mě tak dostal,že přísahu dodržuji dalších 55 let.To je důkaz toho co dokáže kniha.


niki-chan
25.02.2023 4 z 5

Postavy mě občas trochu nudily, ale jako celek to byla povedená detektivka. K zajímavosti přispěl i historický rámec, ve kterém se příběh odehrává.

Kakho-Oto
26.08.2022 5 z 5

Velmi kvalitní historická detektivka. Četl jsem pět knih tohoto žánru od Vlastimila Vondrušky, ani jedna z nich nedosahovala úrovně Šimáčkova románu. Na rozdíl od Vondrušky použil Šimáček o něco méně násilí a v jeho díle zcela chybí sexuální záležitosti. Zločin na Zlenicích hradě L. P. 1318 je podle mne kvalitnější literatura než Vondruškovy středověké a raněnovověké detektivky. Podle autorova doslovu byl jedním z prvních, kdo napsal detektivní román v historických kulisách. Rozuzlení románu bylo pro mě překvapivé. Druhá půlka knihy se četla "sama".

slawa.cap
24.03.2022 4 z 5

Poslouchal jsem jako audioknihu.
Očekával jsme ryze historickou fikci ona to nakonec byla téměř dějepisná lekce. A opět jsem zjistil, že mám drobné (někdy nejen drobné) nedostatky v učivu dějepravy.
Vraha jsem samozřejmě odhadl hned v začátku abych následně doznal že jsem se zcela mýlil a místo prosté vraždy to byl komplot. Vrazi se ještě několikrát prostřídaly, aby padlo podezření opět na toho prvního a tak dokola.
Vyšetřovatelé zastiňují navzájem jeden druhého a když si o Oldřichovi začnu myslet že je nesvéprávný tupec na nevhodném místě okamžitě překoná sebelepší Petrův odhad a vyškolí ho jako malého žáčka. Není žádný Sherlock Holmes, jen obyčejní vyšetřovatelé s normálním úsudkem. Stejně tak tu nejsou žádní geniální vrazi, jen jeden odvážný plán, kterému zlomí vaz jen zbrklost arcipadoucha.
Narozdíl od trudoše oceňuji archaický sloh, který mi u Vondroušky trochu chybí. Tady pěkně dokresluje atmosféru.

Mufka
05.03.2022 4 z 5

Tuto knihu jsem poslouchala v audioverzi a v úvodu si říkala něco ve smyslu, že holt ne každý může být Vondruška a jak je po Vondruškovi těžké psát tyto historické detektivní příběhy. Nedalo mi to a zjistila si více a jaké bylo mé překvapení, že tento příběh byl napsán dávno před érou "klasika" Vondrušky. Ze začátku to bylo na poslouchání trochu zmatečné, kdo s kým a proti komu, ale později už jsem se zorientovala a vždycky, když jsem si myslela, že už už vím, kdo to provedl, byla to mylná stopa. Omlouvá mě snad jen to, že nejsem čtenář klasických detektivek :-) Každopádně, za mě ano.

Vestička
26.02.2022 3 z 5

Velmi moderní . Je vidĕt , čím se spisovatelé detektivek inspirovali. A jako by opakovali i chyby p. Šimáčka. Dĕj je dobrodružný, má spád , fakta z historie nechybí, ale... Postavy podivnĕ neživé, nic se o nich nedozvíme. Hlavní hrdina si ničím človĕka nezíská. A chybí ženy, a to tak, že jednu důležitou ani nevyslechnou. Na to jsem celou knihu myslela.

eltondo
20.01.2022 4 z 5

Mně se to líbilo. Ze začátku trochu odradí spousta postav, jejich vazeb a jejich minulosti, ale pak se v tom dá vyznat. Pak sice pan Ptáček jezdí až do dvou třetin knížky jen sem a tam - několikrát se úplně zbytečně vrátil na Zlenice a ztratil tak čas. Ale konec má spád, i když je něco je přitažené za vlasy (třeba fígl z kočkou :) A mírně archaická čeština se k tomu celému bezvadně hodila.

JiříŠkorpík
23.12.2021 4 z 5

Má první detektivka a hned historická. Kniha je jedna z mých KODovek, které mám v knihovně a přesto ještě nečetl. Děj mi připadal na tu dobu, ve které se odehrával věrohodný, dobrodružný a výpravný a navíc echt český. Od poloviny knihy bylo cítit i napětí a od knihy jsem se jen těžko vzdaloval. Hvězdička dolů za dost nepravděpodobný životní příběh vraha. Na film se určitě podívám.

n.ezn.amy
06.06.2021 5 z 5

Na hradě Zlenice se sejdou místní šlechtici, aby urovnali vzájemné spory. Ovšem ráno je hostitel Oldřich ze Zlenice nalezen mrtvý a podezřelý je prakticky každý. Petr Ptáček je požádán o vyřešení případu, ovšem případ je velice zapeklitý a rozuzlení více než překvapivé. Po této knize jsem sáhl hlavně z toho důvodu, že miluju tento kraj okolo Sázavy a hlavně hrad Zlenice nebo-li Hlásku. Příběh se čte velmi dobře a svižně a i když možná tušíte vraha, tak vyřešení případu je velmi překvapivé

kolacky
30.05.2021 5 z 5

Tady jsem si kdysi zamilovala Petra Kostku/Ptáčka z Ledců... sice v té TV hře, ale i při čtení si vybavuju postavy ze hry. S dětmi jsme se vypravili na Zlenice, do Týnce, na Český Šternberk i na (Zbořený) Kostelec. I to Konopiště, byť přestavěné, jsme navštívili. Všechno veliká paráda... Jenom Mrači a Červenému Hrádku tu návštěvu ještě dlužíme.

hermina007
30.03.2021 4 z 5

Kniha mého mládí

horskejvlk
27.02.2021 1 z 5

Styl slohu jde znát že kniha vyšla v 40 letech minulého století, dnes se píše jinak méně kostrbatě. Knihy Pavla Hrdličky jsou jasným vzorem. Zápletka je velmi naivní: šířka dýky vždyť vrah který bodl tenkou dýkou by tlustou dýku kterou podstrčíl alespoň namočil do krve tudíž by ji do rány snad alespoň minimálně aby ji zakrvácel vložil ne ?

š.m.i.k
01.02.2021 4 z 5

Prima historicky-detektivní počtení. Hlavně mi vyhovovalo, že to bylo takové čisté, žádné "potoky krve" ;)

TeaPeter
24.01.2021 5 z 5

Výborná historická detektivka. Dobře promyšlená a s překvapením na závěr. Ve starším vydání, které jsem četl působil trochu rušivě zastaralý jazyk. Po drobném překladu do současné češtiny by knížka mohla být tvrdou konkurencí pro díla panů Vondrušky, Niedla a Bauera.

haki34
17.12.2020 5 z 5

posloucháno jako audiokniha u tvorby cukroví - a audioverzi vřele doporučuji ! moc příjemně načteno...
i když historie není mojí silnou stánkou, protože ve jménech a letech se ztrácím, zpočátku mě vyděsila spousta jmen, figurujících ve Zlenickém případu..a taky souvislosti s panovníkem, válkami..ale rychle jsem pochopila, že tohle se jen tak šustne kolem, ať jsme trochu v obraze a dále se budeme věnovat prozaicky vraždě a samozřejmě mezilidským vztahům...a je úplně jedno, jestli je rok 1318 a nebo 2020, některé věci se ani lety nemění...žárlivost, hamižnost, lež, vražda..
(kdo klame, ten krade a kdo krade, může i zabít...asi znáte, že ??)

případ má zápletku jako z Agathy Christie - mrtvola za zavřenými dveřmi, klíče jen jedny, a ty měla oběť...vše vypadá na sebevraždu....ale jen chvilku...zaujal název funkce vyšetřovatele - "popravčí" - pod tím pojmem jsem si spíše představila kata...
a pak se ke slovu dostává "popravčího" kmotřenec pověřený prozkoumáním a vyřešením záhady, kamarád mladého Jana Zlenického - Petr Ptáček...vyluštění hodné malých šedých buňěk Sherlocka Holmese, použita taky byla finta "šáhnout na zvíře" (uvažovala jsem, kdeže jsem to jen v poslední době četla - ejhle, "U veliké lžíce"použili taky !!) a nakonec celý velmi zapletitý motiv rozpletou a vraha odhalí..respektive, ve finále se přizná sám...

Velmi příjemná historická detektivka, dobře načteno, můžu jen doporučit a poctivých 5hvězd....

alekis
24.11.2020 5 z 5

Tuto výbornou, zábavnou, prostě vynikající historickou detektivku - přitom poměrně krátkou, ale do těch pár stránek se vešlo všechno - jsem četla několikrát a vždycky s potěšením. Viděla jsem kdysi i TV film, taky dobrý, a dnes jsem při žehlení vyposlechla rozhlasovou hru a znova jsem byla překvapená nad rozuzlením záhady a šťastná, že mladý Zlenický nejen, že nebude úpět kdesi na mučidlech, než, tak, jak to má být - svého štěstí po právu dojde. Miluji historické detektivky a tuto jsem si užila do maxima! Je to malá perla, která i po tolika letech od svého vzniku neztratila nic ze svého zářivého jasu.
Trochu níže je moc hezký komentář od salonky, a ještě níž je odkaz na článek o Zlenickém hradu.
:-)

viweb
23.11.2020 4 z 5

Poslechnuto jako audiokniha. Zajímavý děj, na mě moc postav místy jsem se ztrácela v souvislostech. Rozuzlení stojí za to.Pro milovníka historických detektivních románů je to počin hodný pozornosti. Doporučuji

Kerberos
27.10.2020 5 z 5

Historická detektivka,která mi připoměla jeden příběh pana Vondrušky,ale byla napsána mnohem dříve.Dokonce jsem zjistila,že byla natočena,takže se na ni podívám.Určitě doporučuji těm,kteří podobné knihy čtou.

Disease
08.10.2020 4 z 5

Výborná historická detektivka, která se dobře čte i po letech.