Zlatí vlci

Zlatí vlci https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/428811/bmid_zlati-vlci-uAQ-428811.jpeg 4 53 7

Zlatí vlci série

1. díl

Všichni o nich pochybovali. Avšak oni vstoupí do dějin. Paříž, rok 1889. Město je na vrcholu pokroku. Světová výstava vdechla ulicím nový život, ale vytáhla na světlo i pradávná tajemství. Lovec pokladů a zámožný hoteliér Séverin MontagnetAlarie ví o všem, co se v metropoli šustne, a proto ho také osloví mocný Babylonský řád. Séverin by jindy pro členy řádu nehnul ani prstem, jenže odměnou je poklad, o kterém se mu ani nesnilo: jeho právoplatné dědictví. A tak v honbě za starodávným artefaktem dává dohromady skupinku nepravděpodobných odborníků: konstruktérku s nesplaceným dluhem, historika, který přišel o domov, tanečnici s temnou minulostí a svého bratra ve zbrani. Společně se vydávají na dobrodružnou cestu do jiskřivého a nebezpečného nitra Paříže a to, co objeví, možná změní běh dějin — pokud se jim podaří zůstat dostatečně dlouho naživu.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Host
Originální název:

The Gilded Wolves , 2019


více info...

Přidat komentář

Fiso
04.09.2023 4 z 5

Na knihu jsem se velmi těšila, ale zdejší komentáře mé nadšení mírně schladily. Když jsem však četla přišlo mi to jako slušný nadprůměr.
Co se týče podobnosti s Šest vran nějaká tam byla, ale nezdá se mi, že by je autorka nějak vyloženě kopírovala.
Část s loupeží Horova oka byla dobrá, probouzející se fragment už mě tak nechytnul, ale rozhodně zajímavě pojatý systém světa a magie - tzv. tepectví. Líbila se mi věda a historie, které v tom byly obsaženy.
Některé postavy byly lepší jiné horší - nevím jestli měl Séverin tak málo prostoru se pořádně projevit, nebo je zkrátka opravdu tak nemastný, neslaný. Naproti tomu nejlepší postavou za mě byla Zofia.
Kniha má své silnější i slabší stránky, proto jí nemůžu dát plných pět hvězd, ale stojí za přečtení.

Fallenyard
31.01.2022 2 z 5

Velké zklamání. Těšila jsem se, zaujala mě recenze přirovnávající Zlaté vlky k mixu Šesti vran se Šifrou mistra Leonarda. Jaké překvapení, když jsem v reálu dostala něco mezi Indiana Jonesem a crossover fanfikcí, podivný mišmaš všeho možného od Šesti vran po Mechanického anděla. Typ magie, tzv. "tepectví" mi přijde nesmírně originální a spolu s nádechem orientálního mysticismu má úžasný potenciál, který však zaniká v důsledku mizerného vysvětlení jeho fungovaní v kontextu "našeho" světa, takže ve výsledku nepůsobí ani trochu uvěřitelně. Nepřesvědčil mě ani děj - každá stránka je přeplácaná překotným sledem událostí, které mě jako čtenáře zahltily. Kdyby se místo nonstop akce jako ve Star Wars od Disney soustředila na pár věcí a ty dobře rozvinula, udělala by autorka daleko lépe. Možná by se pak nestalo, že se pro překotný děj člověk začne prostě a jednoduše nudit.

Další zádrhel pro mě byly postavy - kolik jim je vůbec let? Působí strašně dětinsky, přitom mají být např. věhlasná tanečnice nebo patriarcha klanu. Proč patriarcha klanu skuhrá, že chce být něčí kamarád? Dokud pil víno a se všemi flirtoval, měl aspoň nějaký názor. Z knihy cítím křečovitou snahu vtisknout postavám originální charaktery a odlišit je od sebe, což se do velké míry daří, nicméně například Severin je pro mě zcela necharismatický lídr, který se kdovíproč občas chová úplně zcestně. Prošel si řadou traumat, přesto dobré tři čtvrtiny knihy působí zcela vyrovnaně, nemastně a neslaně, aby na závěr předvedl pár prapodivných úletů. Všechny postavy mají svoje zvláštnosti, ale víc než jako všehoschopní baddies proti zbytku světa působí jako skupina žalostně nekompetentních děcek.

Určitě nedoporučuju, pokud hledáte silné charaktery, uvěřitelný svět a vážíte si svého času. Pak je tu spousta daleko lepších knih.


KHelca
30.07.2021 4 z 5

Na zadní straně knihy se nachází recenze, která porovnává Zlaté vlky s knihou Šest vran. Bohužel čtenář znalý Šesti vran se srovnání nevyhne, postavy a dějová linka jsou v podstatě totožné. Zajímavé je umělecké prostředí Paříže, artefakty a společenství klanu. Zvrat na posledních stranách nutí čtenáře pokračovat k dalšímu dílu této série.

anishta
01.02.2021 3 z 5

Má to takový nádech Šesti vran, ale je to takové zmatené. Fungování magie, tepání, mi přišlo málo vysvětlené. Postavy byly fajn. Druhému dílu se vyhýbat nebudu, ale úplně na zadek mě to nepodasadilo.

ANDY28
09.01.2021 3 z 5

Tak tohle byla jízda plná tajemství, tajemství a tajemství

a007
18.11.2020 5 z 5

Tahle knížka byla úplně úžasná. Mnoho lidí to přirovnává k Šesti vranám a to je podle mě velká chyba. Mně osobně se Šest vran nelíbilo, ale to teď není důležité. A nemyslím si, že autorka Zlatých vlků vykradla tuhle slavnou knížku od Leigh Bardugo. Šest vran není jediná knížka napsaná o tomhle tématu a jediné pdobnosti na těchto dvou knížkách je podle mě jen podobná premisa a obě jsou více "character focused". Zlatí vlci jsou ale více zaměření na hádanky a to se mi líbilo. Všechny postavy mi hrozně přirostly k srdci, nejvíce asi Laila, protože jsme si docela podobné, a Tristan byl úplné zlatíčko, nejradši bych ho objala a řekla mu, že všechno bude v pořádku. Nejraději bych se hned pustila do druhého dílu, tak doufám, že to přeloží, co nejdříve. Nebo bych si to mohla přečíst i v angličtině, jenom by bylo divné mít první díl česky a druhý anglicky. :))

RennyWest
04.10.2020 3 z 5

I když jsem tuhle knihu četla dříve než Šest vran, tak tak když jsem se pak k Šesti vranám dostala, hned jsem poznala, odkud se vzala inspirace pro tuto knihu. Není to úplná kopie, ale rozhodně je to dost podobné - nesourodá skupina se musí kamsi vloupat, přátelství, intriky atd., ale i když je Šest vran rozhodně lepší, tak Zlatí vlci nejsou až tak špatní. Děj odsýpá dobře, i když postavy mi k srdci nepřirostly a některé jejich rozhodnutí ke konci příběhu mě vyloženě vytočily. Pokračování si rozhodně dříve nebo později pořídím, ale rozhodně s tím spěchat nebudu.
tl,dr: Oddychové čtení, pro ty co nepotřebují u příběhu moc přemýšlet, ale jen se bavit akcí.

Štítky knihy

tajemství dobrodružství spiknutí hledání pokladů

Autorovy další knížky

Roshani Chokshi
americká, 1991
2020  72%Zlatí vlci
2019  78%Aru Šah a konec času

Kniha Zlatí vlci je v

Právě čtených3x
Přečtených53x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených6x
Knihotéce77x
Chystám se číst97x
Chci si koupit27x
dalších seznamech2x