Zlaté dno

nehodnoceno
Zlaté dno https://www.databazeknih.cz/img/books/64_/64945/zlate-dno-64945.jpg 0 0 1

Dobrodružné příhody studenta geologického výzkumného ústavu, který je vyslán do oblasti podmořských naftových vrtů v Kaspickém moři, poblíže Apšeronského poloostrova. Spolupracuje tam s geniálním konstruktérem Vasiljevem na sestrojení velkolepého těžního a laboratorního zařízení, které je umístěno v ocelové konstrukci podmořského domu. Kniha chce usměrnit tvůrčí fantasii mladých čtenářů, kteří se zajímají o technické vynálezy...... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Золотое дно (Zolotoje dno) , 1948


více info...

Přidat komentář

Inutihar
22.01.2024 3 z 5

Dobrodružná sci-fi o podmořské těžbě ropy? Byl jsem poněkud skeptický, zvláště u úvodních kapitol opěvujících krásy Baku a genialitu sovětských inženýrů a inženýrek. Ale pak se to rozjelo v naivní akční dobrodružství, které chvílemi působilo až jako nějaká verneovka. Nechybí tajná podmořská zařízení, mořské bouře, ztracení potápěči, hořící laboratoře i záchrany na poslední chvíli.
Nezbytné dobově podmíněné odkazy na druhou světovou válku, sabotážní akce amerických diverzantů i odsuzování kapitalistů a válečných štváčů obecně jsou samozřejmě zahrnuty také. Kniha je evidentně určena pro mladší čtenáře, ale dnes bude čitelná maximálně pamětníky někam po husákovy děti.

Štítky knihy

ruská literatura Sovětský svaz ropa

Autorovy další knížky

Vladimir Ivanovič Němcov
ruská, 1907 - 1994
1961  60%Stín pod zemí
1954  0%Zlaté dno
1961  0%Poslední zastávka
1951  0%Modrý paprsek
1950  60%Výškový rekord