Zlatá úsporná kuchařka s rozpočty: Úsporná kniha každé domácnosti

Zlatá úsporná kuchařka s rozpočty: Úsporná kniha každé domácnosti https://www.databazeknih.cz/img/books/61_/61700/zlata-usporna-kuchar-61700.JPG 5 6 4

Zlatá kniha do každé domácnosti. Nové vydání oblíbené prvorepublikové kuchařky z roku 1926. Kniha tato obsahuje skutečně úsporné a vyzkoušené předpisy s rozpočty....- V knize najdete 1500 receptů na 672 stránkách, - velice přehlednou grafickou úpravu jednotlivých receptů, - abecední rejstřík všech receptů, - vyčerpávající obsah celé knihy a mnoho dalších zajímavostí Zlatá úsporná kuchařka vyšla poprvé v roce 1926 a od té doby se dočkala patnácti vydání. Byla jednou z nejoblíbenějších a nejpoužívanějších kuchařek v období první republiky. Při jejím současném vydání jsme do textu zasahovali minimálně. Aktualizovali jsme pouze pravopis a modernizovali slovosled, doplnili výčet surovin, kde nebyl úplný, a opravili evidentní chyby originálu. Jen ve zcela výjimečných případech jsme nahradili slovo používané autorkou slovem jiným, a to pouze tehdy, kdy původní výraz měl už dnes jiný význam. FOTORECEPTY podle kuchařky na http://mottonakladatelstvi.blogspot.com/... celý text

Přidat komentář

Josh
01.03.2021 5 z 5

Citace z obalu: „Upozorněte na tuto knihu a doporučte ji všem svým známým. Zasluhuje toho.“ TAK TOMU ŘÍKÁM PR :o)) Stále platné a hlavně pravdivé. A to více než 100 let!! Upozorňuji a doporučuji:

Jméno Anuše Kejřová (1874-1926) je pojem stejně jako M.D.Rettigová (1785-1845) nebo Marie Janků-Sandtnerová (1885-1946). Vidíte ty roky??!!

Ve „zlaté“ kuchařce se majitelka kuchařské školy a učitelka vaření s mnohaletou praxí nezapře. Svými kuchař.knihami se zapsala do dějin kulinářství a její recepty patří k české klasice. Podobně jako MDR se obracela na běžné hospodyňky, vycházela nejen z českých tradic, ale sledovala i evr.kuchyně a nejnovější trendy ve zdravém stravování. Jsme tedy v dobrých rukou:o)) Její pohled na přípravu našich tradičních pokrmů se hodí i po 100 letech….

Mám tip např. Sekaná pečeně na smetaně, Vepřové à la srnčí ragú, Tvarohové knedlíky, Mramorová bábovka – nevíte někdo co je 5 kapek růžového bretonu?

V kuchařské knize, poprvé vydané 1916 objevíte recepty, které vařily pra/babičky a buď jste je zapomněli, nikdy nezkusili nebo jako já se už nemáte koho zeptat. Možná s jistou úpravou máte recept v knize staré pár let, ale proč nejít ke kořenům? Od začátku knihy než dojdete k receptům si můžete číst jako kdybyste byli s pra/babičkou. Moc hezké povídání. Dýchá na Vás pohoda a klid. Nostalgie.

Možná pro současnou generaci vyzní některé rady směšně, ale dost z nich je užitečných i v moderní době. Třeba rady jako - účelné zařízení kuchyně, přibližné doby potřebné ke strávení různých pokrmů, jaké množství některých potravin počítáme na 1 osobu, měření potřebného množství potravin příp. jak na menší množství pohodlněji pomocí lžíce :o)

Nepochybuji, že stále platí slova Anuše Kejřové: „Celý náš život je školou, kam se stále chodíme učit – a nikdy nesmíš říct, že jsi dost učená, že radu nepotřebuješ.“

Česká kuchyně je výtečná, byla-je-bude když se připravuje poctivě a s láskou. Naše kořeny, naši předci, naše hrdost.

Damato
22.02.2016 5 z 5

Souhlasím s tím, že tyhle knihy z minulého století by měly být brány jako poklad. Nejen ta úžasná čeština, kterou jsou psány, ale forma té knihy, rady které tam jsou - to je prostě oáza na duši v tom listovat a pročítat.


woodward
18.10.2015 5 z 5

Nevyčerpatelná studnice vědomostí. Mám doma po mámě osmadvacáté vydání z roku 1948, ale vím, že tuhle kuchařku používaly i moje babičky a prababička a všechny ty výtisky dosud slouží v domácnostech naší rodiny. Sice ta kniha má v názvu i slovo "úsporná", ale nebojte se, žádnej láďa hruška to není a člověk tam najde fakt všechno.

bara8686
06.06.2013 5 z 5

tyto staré kuchařky by měli být považovány za národní poklad !!!

Štítky knihy

kuchařky

Autorovy další knížky

Anuše Kejřová
česká, 1874 - 1926
1990  84%Úsporná kuchařka
1947  100%Zlatá úsporná kuchařka s rozpočty: Úsporná kniha každé domácnosti
1916  100%Kniha vzorné domácnosti
1933  100%Česká vegetariánská kuchařka Anuše Kejřové
2012  90%Malá úsporná kuchařka

Kniha Zlatá úsporná kuchařka s rozpočty: Úsporná kniha každé domácnosti je v

Přečtených6x
Doporučených3x
Knihotéce13x
Chystám se číst5x
Chci si koupit5x