Zkušenosti starého myslivce

Zkušenosti starého myslivce https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/528880/mid_zkusenosti-stareho-myslivce-65897aa50f4fd.jpg 5 1 1

MUDr. Vítězslav Možíšek sepsal tuto knihu na základě přednášek "z oboru praktické myslivosti", v nichž zúročil 65 let svých mysliveckých aktivit. Kniha je koncipována jako osobní příběh myslivce, pohybujícího se ve známém revíru, který předává své letité zkušenosti a rady. Kniha byla ve své době velmi oblíbená a dočkala se dokonce 2. vydání v 70.letech... celý text

Přidat komentář

ddkk
25.12.2023 5 z 5

Je radost číst téměř sto let staré zápisky lékaře z Dobré u Frýdku, který pocházel ze starého selského rodu a byl vášnivým nimrodem. Dneska už si jen s mírným údivem čteme o tehdejších zvyklostech týkajících se "cikánů", i o nesmiřitelném vztahu k dravcům a škodné všeobecně. Z vyprávění však především plyne obrovská láska k přírodě i cit pro potřeby lovné zvěře:

"Chcete-li mít hojnost zvěře i bažantů, řiďte se především zásadou: Mnoho hájit a šetřit - málo střílet!"

V té době hajné i majitele a nájemce honiteb trápili hlavně pytláci. Těch tedy zkraje 20. století musely být desítky! Ovšem pan doktor se s nimi asi moc nepáral:

"...někteří soudcové posuzují pytlácké případy velmi blahovolně a diktují tak mírné tresty, že jimi svádějí pytláky spíše k opakování, místo aby je od těchto činů odstrašovali. Proto zůstane přece jen všeobecným prostředkem pořádný býkovec, a to mezi čtyřma očima. Je to prostředek laciný, není k němu potřeba advokátů, ušetří se nájemci mnoho času i tahanic. Jeden z mých hajných používal tohoto prostředku s velmi dobrým výsledkem. Mnoho pytláků tím vyléčil z myslivecké vášně."

Milé setkání s dávno uplynulou dobou i rodným krajem...

Štítky knihy

příroda pytláci Slezsko myslivost myslivecké příběhy lesní zvěř

Autorovy knížky

Vítězslav Možíšek
česká, 1866 - 1947
1946  100%Zkušenosti starého myslivce

Kniha Zkušenosti starého myslivce je v

Přečtených1x
Chystám se číst1x
Chci si koupit1x