Zjevy kosmické, řevy pozemské

Zjevy kosmické, řevy pozemské https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/486308/bmid_zjevy-kosmicke-revy-pozemske-V78-486308.jpg 4 15 5

Rock'n'rollem k záchraně planety Země! Prastaří bohové znali velké tajemství. Nacisti se ho skoro domákli. Dnešní tvorové z něj však znají jen střípky. Mají zlatá gramofonová deska, prvohorní zkameněliny a ztracený cestovatel z jiného světa něco společného? A co jsou zač tajemné bytosti cestující pražským metrem? Honem! Vesmírní slizáci se blíží! Vše to začalo jednou pekelně dobrou melodií...... celý text

Přidat komentář

Sidonie
08.02.2023 4 z 5

Znáte mloky, jak o nich psal Karel Čapek? Není nad příběhy ze života, že jo? Kdepak nějaké fantasy. Příroda sama je často mnohem kouzelnější a zajímavější, než by dokázal kdy vymyslet kdejaký autor. O tom by ostatně slavný mořský biolog H. P. Lovecraft mohl vyprávět.

Awww. Ten svět se mi líbí. Po Praze tu chodí mloci, ještěr – ehm, archosauři, elementálové, démoni, lidi, nemrtví, elfové… no je jich tu habaděj. (Akorát lidi mají pořád tendenci říkat všem lidi, jak jinak.) Konečně svět, který se sebestředně netočí kolem lidí, kde jsou lidi - stejně jako v realitě - jen jedněmi z mnoha tvorů na Zemi (a ve Vesmíru), a kde si to dokonce připouštějí.

Musím přiznat, že zpočátku jsem byla trochu v rozpacích z toho skákání z příběhu do příběhu. Některé kapitoly bavily víc, jiné míň (většinou mi bylo ale líto, že je konec a já musím zase hupsnout do jiného příběhu, do kterého se mi v tu chvíli moc nechtělo - chtěla jsem zůstat!). Když se ale v půlce knihy začaly jednotlivé linky proplétat, začalo mě to opravdu bavit. Druhou půlku knížky jsem zhltla mnohem rychleji než tu první.

Jediná kapitola, která se mi upřímně moc nelíbila, byla ta s tou šikanovanou stereotypní ezomarketingomyškou. To už mi přišlo trochu moc a i když chápu, že si tady autor někomu mstil (haha, taky jsem jednou ještě v minulé práci měla kolegyni, které - ne, nevrazila bych ji do čumáku, to zas ne - ale měla jsem chuť jí říct, ať se nad sebou zamyslí), ale prostě ve výsledku tady vypadala zle a zapškle Beta a myšky člověk skoro litoval. (A především, na konopnej prášek mi autore nesahej, dokud neochutnáš moje čokokonopný sušenky! Fffft!)

PS: Při čtení se mi párkrát honilo hlavou, jestli náhodou není autor (po vzoru Douglase Adamse) vegetarián, co si dělá srandu sám ze sebe. Bohužel teda asi ne. :D

PPS: Zombíky mám ale asi pořád radši.

PPPS: Já fakt potřebuju nutně vinyl (nebo aspoň CD) Möbius Cat. Co takhle nějaký merch? Moje oblíbená kapela je v téhle realitě neexistující kapela, díky, autore!

Terva
04.10.2022 4 z 5

„V tom případě ti asi nabídnu
víc než sušenky, co?
Mám tu polívku,
hovězí vývar,
dáš si?“

Druhá kniha od mistra Doležala opět překvapila. Sice nebyla tak výrazná, jako „Zombie, chiméry a rock“n“roll“, ale byla to opět zábava, akce a dobrodružství. Zpočátku se to může zdáti trochu zmatený, ale vše se nakonec sejde v jeden příběh. Ono totiž může být zavádějící, že příběh začíná na Bílé hoře roku 1620, pak se vkrademe do současnosti (plus minus elefantobus) řešit nějaké pozůstalosti po dědovi a najednou jste v Karlíně a honíte měsíčního vlka a nějaký chrchle, pak Axel, Míža – stará parta opět v akci?

Malá ochutnávka:
Čekal jsem, že povrch zrůdnosti se brzy otevře a vyhřeznou z něj páchnoucí mimozemské útroby, avšak návštěvník z hlubin kosmu nejevil sebemenší známky poškození.
Ukázaly se menší ohnivé záblesky. To letouny vystřídaly arzenál a zasypávaly protivníka krupobitím kulí ze strojních pušek.
Nezdálo se, že by cokoliv mělo sebemenší účinek. To, proti čemu moji budoucí přátelé stáli, se ukázalo tvrdým oříškem.

Tak že tu máte několik příběhových linií, přeskakujeme z jedné do druhé, ze třetí do první a pak zase....tak jo, ke konci zjistíte proč. Celou dobu jsem se bavil, zpíval si u toto a smál se kecům, které dost často vždycky někdo utrousil. Osobně se mi nejvíc líbila Beta. Tahle holka toho předvedla docela dost a vždycky dokázala překvapit. Dávám čtyři a půl Hetešáka, protože já moc nemusím tyhle obrovské, epické příběhy o šestseti stranách a víc, ale mám raději spíše jednoduché příběhy u kterých nemusím moc přemýšlet :-)

Citát: Haha, u povrchu. Prostě trpaslík, padesát metrů pod zemí trpí závratí!

Jo, abych nezapomněl. V tomto příběhu zazní celkem dost hudebních skupin. Na konci knihy je malý slovníček pro ty, kteří netuší, odkud která skupina je. Najdete tu a uslyšíte třeba Iron Maiden, ZZ Top, Megadeth a k mání je i Ramones či Rush. K vidění jsou také krásné doprovodné kresby. Tak jak v Zombie, chimérách a rock“n“rollu je nakreslila Eva Letáková. Osobně se mi nejvíce líbila ta, kde je nakreslený kus papíru s nápisem „Rákosníčkovo pokušení kapitola I.“. Najdete jí někde okolo strany 200.
( Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡ )

Citát: Vše to začalo jednou pekelně dobrou melodií...


Malarkey
21.09.2022 4 z 5

Před už takřka třemi lety jsem četl Zombíky a když jsem se na tuto knihu chystal, tak jsem si z nich nepamatoval zhola nic. Po přečtení této knihy už vím proč…

Knihy Karla Doležala jsou totiž totální úlet. Totální odpočinkový úlet. I proto je hodnotím tak vysoko. Autor do nich totiž replikuje sám sebe. A do toho umí psát. Pak už je to jenom o tom, jak moc se dokážete orientovat v popkulturních odkazech, ale i v informacích, se kterými Karel pracuje. A mnohdy je to teda fakt nářez.

Pořád si to ale drží tu skutečnost, že kniha je čtivá. Skládá se ze série povídek, které se navzájem v poslední protnou a v mezi čase dochází k prolnutí jedné třeba s třetí…a tak dále. Pravda, některé příběhy jsou třeba slabší, jiné zase silnější. Každopádně v celém kontextu je to tak šílená a šíleně čtivá záležitost, že mu to prostě odpustíte.

Odpustíte a odvážete se na vlně podivna, která se Karlovi honí v hlavě a mě coby čtenáře baví.

KadetJaina
26.05.2022 4 z 5

Číst Karla Doležala je jako čokoládová bonboniéra. Nikdy nevíte, jaký easter egg na vás vypadne a jestli ho pochopíte. A to můžu říct, že autora znám osobně a spoustu z jeho vtipů a historek znám! A stejně se místy ztrácím.

Ale musím říct, že se mi pořád líbí svět, který je tak divný, že mimozemská invaze je něco, co hrdinové označují jako “už zase.” Baví mě různorodost postav, baví mě, jak se všechny na konci sejdou a zachrání svět. Kniha nemá žádného protagonistu, jen spoustu bytostí, jejihž příběhy sledujeme.

Je to fajn čtení. První díl se mi líbil o chloupek víc, možná i kvůli tomu, že to tehdy bylo něco nového. Věřím, že někteří čtenáři se můžou ztratit ve změti odkazů, referencí a postav.

jan8470
18.04.2022 4 z 5

Bavilo mě to o chlup víc než Zombíci. Je zajímavé jak nakonec autor všechny ty povídky nakonec dokázal propojit. Pro fanoušky seriálu Doctor Who nebo Stopařova průvodce rozhodně ten správný půllitr piva.

Štítky knihy

česká fantastika

Autorovy další knížky

Karel Doležal
česká, 1988
2019  81%Zombie, chiméry a rock'n'roll
2015  78%Čas šelmy aneb příběhy (p)o konci světa
2022  87%Zjevy kosmické, řevy pozemské

Kniha Zjevy kosmické, řevy pozemské je v

Přečtených17x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce14x
Chystám se číst8x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x