Životy ve vypůjčeném čase

Životy ve vypůjčeném čase https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/33412/bmid_zivoty-ve-vypujcenem-case-IuD-33412.jpg 5 36 10

Kniha vzpomínek manželů Rodenových je téměř neuvěřitelným příběhem o síle lásky, vytrvalosti, důmyslnosti, věrnosti a vzájemné pomoci dvou mladých lidí, kterým se díky tomu podařilo uniknout krutému osudu, jaký byl určen všem osvětimským vězňům židovského původu. Oba paralelní texty, Evy a Rudy, popisují osudy autorů a jejich rodin od doby před válkou až po léta poválečná a jsou úžasným svědectvím o nezměrné vůli k přežití v těch nejnelidštějších podmínkách a jedním z nejpozoruhodnějších příspěvků k tématu, v literatuře poměrně bohatě zastoupenému. Rodenovi se vzali před šedesáti pěti lety v terezínském ghettu a dodnes spolu žijí plný a bohatý život v Kanadě, obklopeni početnou rodinou.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Academia
Originální název:

Lives on Borrowed Time , 2007


více info...

Přidat komentář

Kortez
22.02.2020 3 z 5

Knihy kolem holocaustu a celkově 2. světové války čtu rád, i když je to silné téma. Tahle knížka stojí za přečtení, formát vyprávění mi úplně nesedí, je to jakoby referát, nebo reportáž, raději mám romány. Proto menší hodnocení.

Foks
21.06.2017 5 z 5

I když to bylo jen o štěstí (v textu pana Rodena bylo několikrát zmíněno, že stačilo málo a čekal ho plyn), bylo to i o velmi silné vůli přežít. Při posledním pochodu smrti stačilo málo a byl konec. A v neposlední řadě jsou tu potom zmíněné obrovské výčitky svědomí lidí, kteří to peklo přežili. Z pohledu dneška se to může někomu zdát jako nepochopitelná věc, ale už jen to, že mohl několikrát utéct, ale neudělal to z obavy msty esesáků na ostatních vězních, je důkazem o jeho lidskosti. Děkuji manželům Rodenovým, že jsem si knihu mohl přečíst.


milamarus
17.02.2017 5 z 5

Mimořádný čtenářský zážitek!

Gabi13
01.01.2017 5 z 5

Moc krásně napsané. Vše perfektně a detailně popsano skutečnými hrdiny. Tato knížka pro mě je jedna z nejlepších o hrůzných událostech 2.světové války.
Doporučuji všem.

Renatecka
23.10.2016 4 z 5

Velmi zajímavá kniha. Stejná doba popsaná ze dvou pohledů manželů Rodenových. Vše popsáno věcně, stručně, bez zbytečného zacházení do detailů, nicméně zajímavě. Doporučuji.

dee101
31.01.2016 5 z 5

Velice silná kniha, jedna z těch, u kterých člověk nedokáže zabránit slzám... Jinak souhlasím s komentářem sumcicky, taky jsem to tak pociťovala, ale celé to bylo holt jen o štěstí, které naštěstí tento pár měl....

sumcicka
14.10.2014 3 z 5

Zajímavé zpracování knihy formou pohledu na události ze dvou odlišných perspektiv (více se mi líbilo vyprávění pana Rodena).
Při čtení knihy jsem se však neubránila tísnivému pocitu, že tito dva lidé přežili proto, že pocházeli z bohatých pražských rodin - měli hodně známých, kteří jim později v koncentrácích pomohli, a dostatek prostředků s jejichž pomocí mohlo být také lecos zařízeno a leckdo podplacen. Co takoví chudí maďarští židé, kteří nic neměli, nikoho neznali a z transportu šli rovnou na smrt? Chápu, že za to vypravěči nemohou (člověk si nevybírá, do jaké rodiny se narodí), nicméně na mě z knihy ten pocit privilegovanosti dýchl a bohužel jsem se podobným myšlenkám nedokázala ubránit.

Malunka
11.04.2014 5 z 5

Další výborně napsaná kniha z edice Paměť, kterou vydává Academia. Líbí se mi, že je rozdělená do dvou části (pohled Evy a Rudolfa) a že se v obou dozvídáme pohled partnerů na určitou stejnou situaci, že tím zpracování získává ještě na ceně.

Chemiczka
15.05.2013 4 z 5

Z téhle knihy je pro mne nejdůležitějším faktem, že v tak nelidské době existovala láska - nesobecká, plná citu a překonávající i to co je pro lidi téměř nemyslitelné. Potom co společně prožili to nejhorší byla následující léta snad procházka růžovým sadem.
Krásná kniha, sice o šoa, ale hlavně o lásce, snaze o přežití a určitě životní štěstí. Vřele doporučuji.

exitus
21.04.2013 4 z 5

Aneb láska hory přenáší, nezná hranic, vítězí.

Autoři knihy

Rudolf Roden
česká, 1923 - 2015
Eva Rodenová
česká, 1924 - 2020

Kniha Životy ve vypůjčeném čase je v

Právě čtených1x
Přečtených54x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených8x
Knihotéce31x
Chystám se číst62x
Chci si koupit20x
dalších seznamech3x