Život v Třetí říši - Každodenní život v nacistickém Německu mezi lety 1939-1945

Život v Třetí říši - Každodenní život v nacistickém Německu mezi lety 1939-1945 https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/362501/mid_zivot-v-treti-risi-kazdodenni-zivot-5QQ-362501.jpg 4 33 11

Kniha Život ve Třetí říši ukazuje na základě rozhovorů s pamětníky a také soukromých dopisů a deníků, jak vypadal život v Německu od prvních dnů vlády nacistické strany až po závěrečné hodiny „tisícileté říše“. Autor názorně ukazuje, jak Hitlerův kult prostupoval veškerými rovinami fungování státu i života jeho obyvatel – vzděláním, prací, lékařskou péčí, soudním systémem, fungováním církví, sportem, uměním i rodinným životem. Před čtenářem tak vyvstává ostrý kontrast mezi oficiálním heslem nacistické propagandy „Jeden národ, jeden vůdce“ a drsnou realitou života v Třetí říši. Příběhy obyčejných lidí současně nutí k zamyšlení, nakolik odpovídá historické realitě častý pohled na nacistické Německo jako na stát, v němž stál sjednocený národ za svým despotickým vůdcem. Kniha jako celek tak klade závažnou otázku: „Co byste dělali vy, kdybyste se ocitli na místě lidí žijících v oné době?“ Text je doprovázen dobovými fotografiemi.... celý text

Literatura faktu Válečné
Vydáno: , Brána
Originální název:

Life in the Third Reich: Daily Life in Nazi Germany, 1933-1945 , 2015


více info...

Přidat komentář

Dobraadresa
06.07.2023 2 z 5

Knížka je zmateně strukturovaná, fakta v ní nejsou extra objevná, není jich moc, a nejhorší ze všeho je mizerný překlad. V druhé půlce se zničehonic začnou objevovat celkem nezajímavé rozhovory s pamětníky. Celkový dojem mám víc než rozpačitý.

SydBarrett
10.05.2021 1 z 5

Popravdě nechápu takto vysoké hodnocení, po přečtení komentářů jsem se navíc dozveděl, že pochybná větná struktura skrz celou knihu není jen mé zdání, nýbrž prostý fakt. Ani obrázků moc nebylo, ty knihy podobného charakteru většinou zachraňují... Celé je to velmi nepřehledné a můžu s jistotou říct, že jsem se nedozvěděl nic nového. Přičemž na Třetí říši určitě nejsem expert.


viktordude
20.07.2020 1 z 5

Sem tam nějaký zajímavý příběh, ale zakomponovaný bez nějaké návaznosti na okolní text. Rovněž řazení kapitol a jejich názvy jsou bez ladu a skladu. Plně se připojuji ke všem výtkám InyPražákové.
Knize chybí koncepce, hloubka. Je to jak popularizující výcuc z článku v historicko-populárním časopise, prostě popularizace na druhou. Dílko, které mohlo autorovi na Googlu zabrat měsíc mačkání ctrl+c a ctrl+v.
Překlad je místy značně kostrbatý. Redigování provedeno asi horkou jehlou.

Wasylka79
27.06.2020 4 z 5

Tak trochu jiné čtení než jsem zvyklá.Ale velice překvapila.

InaPražáková
15.06.2020 1 z 5

Mohlo to být několik krátkých, "klikacích" internetových článků pro nejširší publikum, ale není mi jasné, s jakým záměrem to kdo vydal knižně. Je to přiznaný výcuc z asi 20 vzpomínkových knih a několika webů (uvedeno v pramenech, ale v textu neodkazováno, těžko říct, co je odkud) formou parafrázovaných úryvků tu z toho, tu z onoho, proložených krátkými citacemi s odlišným fontem. Autor se nesnaží vzdělávat, jen zaujmout historkami, ale i v tom případě je kniha plná problémů.
1) Texty nejsou podrobné, natož hluboké, ale často jsou to prostě výkřiky do tmy bez kontextu. Tak po vzpomínkách Rakušanů na anšlus Rakouska následuje oznámení, že někteří "mezi Rakušany a jejich nacistickými bratry nevidí rozdíl" a zvýrazněná citace Poláka, který byl jako chlapec "odvlečen do otroctví" na rakouskou farmu a "neměl žádné rameno, na kterém by se vyplakal". Proč byl odvlečen, kým, žádné souvislosti se neuvádí, podstatná je emotivní nálož.
2) Řazení textů nemá koncepci, informace se opakují, chybí zastřešující texty, obsah kapitol někdy nesouvisí s jejich názvem. Např. kapitola Mýtus o panské rase má dvě části, první o swingové kontrakultuře, druhou o berlínské olympiádě, které nejsou nijak provázané, prostě jen leží vedle sebe.
3) Jazyková úroveň a redakce je mizerná, občas chybí slovo, občas je naopak slovo chybné ("Když pak noviny konečně přiznaly, že německé jednotky dosahují na východní frontě setrvalého pokroku, museli si to všichni kromě nejvytrvalejších zastánců víry v neporazitelnost nadřazené rasy interpretovat jako přiznání, že ruské tažení neprobíhá podle plánu"). Na "cosi" ve všech pádech mi vznikla solidní alergie, ale použít ho třikrát v jedné větě je, pravda, svým způsobem působivé.
Závěrečná kapitola se snaží dodat ty anotované vzpomínky pamětníků ve větší míře, takže obsahuje dva autorem uskutečněné minirozhovory. Pamětnice z prvního z nich pravidelně prokládá odpovědi poznámkami typu "Další líčení je v mých pamětech", "Pokud si přečtete mé paměti, uvidíte, že...". Nevím, jestli to byl reklamní rozhovor, nebo vypravěčka kárala tazatele za nepřipravenost, ale mírou faktických údajů ani ona příliš nepřesahuje obvyklou úroveň knihy.
Fakta v knize nejsou v zásadě chybná, ale jsou prezentována senzační formou a čtenáři alespoň trochu obeznámenému s druhou světovou válkou nepřinesou nic moc nového.

Anna27
10.11.2019 5 z 5

Tento autor má talent na psaní a popis událostí za 2 sv. v. Jeho knihy se čtou samy, člověk se tam dozví spoustu nových informací i formát knih je skvělý.

Pepa0216
27.06.2018 5 z 5

Netradiční a velice zajímava kniha na téma, které by si rozhodnĕ zasloužilo zpracovat podrobnĕji. Popis života v nacistickém Nĕmecku doplňují autentická svĕdectví a rozhovory. V knize se čtenář dozví spoustu informací a k tomu je napsána velice čtivou formou.

Nikka710
29.05.2018

Autor Vás seznámí s počátky národního socialismu pomocí příběhů reálných osob, a to poutavě a bez jakýchkoliv předsudků, jednoduše zveřejnil to, o čem se dlouho po válce nehovořilo. Pamětníci vzpomínají na minulost, zejména na svůj každodenní život v Říši a také se více dozvíme o kultu A. Hitlera, který byl budován právě na úkor jejich životů (změna zaměstnání, chudoba, potravinové lístky, perzekuce ... Líbí se mi nejen obálka knihy, ale také soudobé fotografie, které jsou uvnitř, dále rozhovory s přeživšími ... takže velmi povedené, plné jedinečných informací!

Edlik
27.05.2018 4 z 5

Napsané dobře a čtivě, což je hodně důležité. Téma není moc běžné a do teď jsem ho nikde v dokumentech nezaznamenal. Rozhodně doporučuji.

cecetka
24.02.2018 4 z 5

Dobre napsana kniha, pro ctenare opravdu ctiva. Nic noveho jsem se sice nedozvedela, ale neni spatne mit tuto knihu v domaci knihovne, protoze je v ni vse strucne shrnute. Jsem zvedava, jak je zpracovana kniha Zeny ve treti risi.
Bohuzel na plnych 5* to nevidim.

maryzka
28.01.2018 4 z 5

Před touto knihou konečně smekám. Autorovi se podařilo vykreslit život a realitu společenského dění v třetí říši. Člověk získal z knihy dojem, že pokud jsi držel jazyk za zuby přizpůsobil ses realitě a nějak ses nezapletl s režimem tak se to dalo přežít v pohodě. Nesmět nic říct před dětmi a radši pomáhat lidem pronásledovaným aby o tom nikdo nevěděl tak to musel být úctyhodný výkon. Na druhou stranu počátky byli dobré, jenom ten konec kdy obyčejný lidé ztratili iluze a byli by rádi, kdyby ta hrůza skončila. I když tam bylo pár okamžiků k smíchu( šlechta se neumí přizpůsobit změně života).

Štítky knihy

druhá světová válka (1939–1945) Německo každodenní život Třetí říše (Nacistické Německo), 1933-1945

Autorovy další knížky

Paul Roland
anglická, 1959
2008  50%Nacisté a okultismus: Temné síly ve službách třetí říše
2018  81%Ženy ve Třetí říši
2014  89%Norimberské procesy
2011  92%Tajemné úkazy - Strašidelná místa, zjevení, reinkarnace a spojení se světem živých
2017  71%Život v Třetí říši - Každodenní život v nacistickém Německu mezi lety 1939-1945

Kniha Život v Třetí říši - Každodenní život v nacistickém Německu mezi lety 1939-1945 je v

Přečtených38x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce19x
Chystám se číst27x
Chci si koupit8x