Život s láskou, život bez lásky

Život s láskou, život bez lásky https://www.databazeknih.cz/img/books/95_/95589/bmid_zivot-s-laskou-zivot-bez-lasky-MO9-95589.jpg 4 32 6

Susan Dixonová je pohledná mladá dívka, jež strávila svůj dosavadní život na farmě Yew Nook v anglickém Westmorelandu. Smrt matky ji sice zasáhne, ale na truchlení nemá příliš mnoho času – musí zvládat péči o domácnost i nepříliš inteligentního mladšího bratra Willieho… a čas si najde i na lásku. Její svazek s pohledným, byť poněkud povrchním farmářským synkem Michaelem Hurstem se zdá být tou nejpřirozenější i nejsladší věcí na světě… Ovšem pak do její rodiny vtrhne zákeřná nemoc. Ona sama ji překoná bez následků, ale otec umírá a z Willieho se stává nesvéprávná přítěž. Susan se ho nechce vzdát, vždyť dala umírající matce slib, že ho nikdy neopustí. Avšak Michael má jiné představy o společném životě, a čím víc na Susan tlačí, tím víc se v jejích očích odcizuje. Susan, zmítaná mezi láskou k Michaelovi a smyslem pro pokrevní povinnost, si nakonec volí to druhé. Své rozdrásané srdce se snaží zahojit každodenní tvrdou prací. Leč ani smutné dny s šíleným a občas agresivním bratrem na osamělé farmě nejsou tou poslední ranou, která ji má v životě potkat. A tak se kdysi krásná dívka mění ve hrdou a zklamanou ženu, zoufale bránící to poslední, co jí v životě zbylo. Dočká se ještě lásky? A bude její oběť jednou odměněna? Odpovědi vetkla slavná anglická autorka Elizabeth Gaskellová do této rozsahem nevelké, ale emocemi překypující novely, do níž se můžete – díky citlivému překladu Jany Srbové – vůbec poprvé začíst i ve svém rodném jazyce.... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: , Čas
Originální název:

Half a Life-time Ago , 1855


více info...

Přidat komentář

Magie233
06.12.2021 3 z 5

Pěkná a čtivá knížka, která mě zaujala svým emočním příběhem o lásce, slibu a rozhodnutí. V knize je výrazně vyzdvižen ženský element, ale nepůsobí emancipačně.

Ctenar1202
27.05.2020 5 z 5

Nádherná i když smutná kniha o ženě se kterou se život nemazlil.


Kozel
25.12.2017 4 z 5

Krátká, ale krásná novelka. S absencí čehokoli pozitivního, včetně konce, podařilo se Gaskellovic Bětce na pár stránek vměstnat skutečně silnou směs emocí, aniž by čtenář cítil dávku patosu. Kontrast pozitivních ženských a negativních mužských postav funguje velmi přirozeně, aniž by bylo cokoli paušalizováno a nakonec nic není tak černobílé jako na první pohled. Styl Gaskellové svou jistou dávkou jednoduchosti a přímočarosti se mi líbil už dříve, osudy Susan Dixonové jsou však ještě lepší. Čtenář jim dá četbou sice nějaké dvě hodinky, ale ke knížečce se několika hodinami vrací v myšlenkách.

danca044
07.12.2013 3 z 5

Knížka se četla velmi dobře, Elizabeth Gaskellová píše hezky a bylo pěkné přečíst si zase něco co nemá šťastný děj a konec.

bookcase
05.08.2013 5 z 5

Ne vždy láska zvítězí...tenounká knížka, kterou přečtete rychle, ale na kvalitě to neubírá.

Boboking
30.12.2011 3 z 5

„Ti, kteří s ní měli obchodní jednání, ji popisovali jako osobu tvrdě smlouvající o cenách zboží, s níž nebylo vždy snadné vyjít. Susan nikdy nešetřila vlastním úsilím a vynaloženou prací jak na poli, tak na trhu, aby vytěžila co nejvíc.“
Takto se v úvodu knihy charakterizuje hlavní aktérka příběhu Susan Dixonová. Tvrdá, nesmlouvavá, a snad až bezcitná žena, která žije s temným břemenem své minulosti. Právě to je podle mne tím zásadním, čím se „ Život s láskou, život bez lásky“ liší od klasických příběhů autorek viktoriánského období jako Austenová, sestry Brontëové aj. Vlastně i od nedávno vydaného nejslavnějšího románu Elizabeth Gaskellové (1810-1865) „Cranford“. Postavy žen v těchto dílech jsou sice zobrazovány jako charaktery příčící se zaběhnutým společenským obyčejům, ale přesto se z patriarchálního světa nedokážou vymanit. Susan Dixonová je majitelkou a správcem vlastního statku, a díky svému jednání a vystupování si svoje „rovnoprávné“ postavení přece jen vydobyla.
Ale námětem knihy je cesta k tomuto stavu. A jak jinak, než skrze tragickou lásku. V mládí si padne do oka se synem nedalekého statkáře. Vše nasvědčuje tomu, že jak ze strany rodičů, tak především obou milenců, nic v cestě naplnění jejich vztahu nestojí. Ale pak přijde smrt matky, a zákeřná epidemie nakonec dokončí v rodině dílo zkázy.
V porovnání s nedávno vydaným románem „Cranford“ zde autorka nejen změnila obvyklé maloměstské, středostavovské prostředí, ale děj vlastně zakomponovala do čistě venkovského, zemědělského prostředí. A k tomu je „Život s láskou, život bez lásky“ spíše novela, či povídka, a tak neoplývá tím obvyklým koloritem postav. Naopak díky tomu se více věnuje těm několika hrdinům, jejíž osudy a charaktery popisuje do větší hloubky a plastičnosti.
„Život s láskou, život bez lásky“ (orig. Half a Life-Time Ago) je tragický, milostný příběh o rozporu mezi láskou a povinností či slibem. Ani propast téměř dvou staletí na čtivosti nic neubírá, a jak píše v erudovaném doslovu nakladatel Josef Snětivý: „A věříme, že totéž potěší i čtenářky moderní, jimž máme tu čest představit Susan Dixonovou a osudové postavy jejího života.“
V překladu Jany Srbové vydalo nakl. Čas v roce 2011.

Štítky knihy

anglická literatura farmáři

Autorovy další knížky

Elizabeth Gaskell
anglická, 1810 - 1865
2012  89%Sever a Jih. Díl I.
2011  73%Cranford
2013  94%Sever a Jih. Díl III.
1976  77%Mary Bartonová
2011  71%Cranford: Cranfordské dámy

Kniha Život s láskou, život bez lásky je v

Přečtených41x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce66x
Chystám se číst7x
Chci si koupit1x