Život pavouka

Život pavouka https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/49379/bmid_zivot-pavouka-mMM-49379.jpg 5 19 6

Kniha určená širokému okruhu čtenářů přináší nové poznatky a zajímavosti o životě pavouků.

Literatura naučná Příroda, zvířata
Vydáno: , Orbis
Originální název:

The Life of the Spider , 1950


více info...

Přidat komentář

Janadvorackova
31.03.2022 4 z 5

Pěkně detailní kniha popisující život pavouků, způsoby lovu a množení, stavění sítí a různé libůstky (skákavky si rády hrají). Když jim nastavíte ruku, hupnou na dlaň a skáčou z prstu na prst. Z toho by mi asi hráblo. Vidím pavouka a skáču výš, než skákavky :).
Je ale fakt, že si dokážou dobře poradit skoro se vším.

Pablo70
27.04.2021 5 z 5

Pamatujete? Michael Kocáb (Pražský výběr) v recitativu skladby Proč jen já?, říká: Ten chlápek tancuje šíleně, kousla ho snad tarantule, nebo co? - Pokud si přečtete Život pavouka, zjistíte že také podlehl skazce o tarantuli, která „má hluboké kořeny. Věřilo se, že když vás tarantule kousne, následuje smrt, které předchází stádium melancholie nazývané tarentismus. Chceme-li smrt odvrátit, musíme něco podniknout za tohoto stadia tarentismu a jediným lékem je hudba. Ne jakákoli hudba, musí to být správná melodie, která se mění podle povahy nemocného.“ Lékař tedy diriguje orchestr (!), až dostane nemocného z letargie a ten začne tančit, až ze sebe vytančí všechen pavoučí jed.
Haha! Nevěříte? Cromptonova knížka napoví. A jsou tu k mání i jiné půvabné historky, např. o baronu slíďákovi, pavoučích dětech, a když jsem si přečetl autorovy stesky na uklízečky a pokojské, které ničí vědcům úlovky i poznámky, zapátral jsem, zdali nebyl tak přibližně ve věku Saturnina a ejhle: malý Johnny se narodil roku 1893. A nebylo to jen tak! Odmala byl pěkné kvítko z čertovy zahrádky, však se také stal inspirací pro knížku Jirka, postrach rodiny, kterou pro děti napsala jeho sestra Richmal.
Ovšem tady se hodně dozvíte o pavoucích, kterých je plná kniha. Čte se opravdu dobře a je bezesporu velmi vtipná. Tak žádný strach před osminohými pokoutníky! Odteď je budete mít rádi. (Aspoň trochu...)
P.S. Jen autorovi musíte odpustit, že lovil slony atd., byla jiná doba...


Talirovka79
09.07.2017 5 z 5

Pavouky jsem opravdu neměla ráda. Protože jsem měla rok učit přírodopis v šesté třídě, tak jsem se snažila dovzdělat. Přečetla jsem tuto a jsem pavouky nadšená. Užasle teď hledím i na "obyčejného" křižáka:o).

Naias
17.04.2016 5 z 5

Veľmi veľmi zaujímavé. Vždy som pavúky považovala za krásne, ale nevedela som, že sú až také fascinujúce.

Yarwen
06.05.2015 5 z 5

Byl jsem ještě malý kluk, když jsem při četbě jednoho Čtyřlístku narazil na příběh Sherlocka Holmese, který vyřešil podivný případ podle stáří pavučin - a poznamenal, že danou vědomost získal z knihy Johna Cromptona "Život pavouka". O deset let později se mi právě tato kniha dostala do rukou - a Crompton v ní odkazuje opačným směrem, na Doylovu knihu s příběhy Sherlocka Holmese. Začarovaný kruh? Spíše krásný, inteligentní a hlavně dobře ukrytý vtípek autora comixu ve Čtyřlístku.
Každopádně - kniha je to vynikající, neskutečně zajímavá, a jestli jsem se do té doby pavouků štítil, po přečtení s nimi nemám nejmenší problém. Pět hvězd, ani o fous míň.

R.A
22.03.2015 5 z 5

Můj vztah k pavoukům byl vždycky neutrální až mírně záporný, ale po přečtení této knížky je považuju za úžasná stvoření. Není pavouk jako pavouk.

Štítky knihy

pavouci

Autorovy knížky

John Crompton
britská, 1893 - 1972
1976  97%Život pavouka

Kniha Život pavouka je v

Právě čtených2x
Přečtených20x
Doporučených5x
Knihotéce18x
Chystám se číst10x
Chci si koupit2x
dalších seznamech2x