Život je krátký a touha bez konce

Život je krátký a touha bez konce https://www.databazeknih.cz/img/books/99_/99578/bmid_zivot-je-kratky-a-touha-bez-konce-5Kt-99578.jpg 3 42 5

Dva muži a jedna žena... klasické vrcholy milostného trojúhelníku v podání francouzského spisovatele, který za dílo obdržel Prix Femina. Louis, Murphy a Nora, kteří propletenými vášněmi a svým antihrdinstvím připomínají modernější verzi Truffautova Julese a Jima... Příběh nekonečného a neřešitelného milostného utrpení, které je silnější než všechno ostatní.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

La vie est et le breve Désir sans fin , 2010


více info...

Přidat komentář

MadamC
16.10.2019 3 z 5

Kniha je zvláštní a zároveň vůbec zvláštní není. Jako u každé dobré knihy se s postavami v knize sžijete (i když v tomto případě rozhodně nechcete) a nálada z knihy na vás dolehne (v tomto případě vás úplně zavalí svou tíhou), jako byste žili životy těchto hrdinů-nehrdinů. Po dočtení knihy se, stejně jako protagonisté příběhu, nemohu rozhodnout, jestli je kniha alespoň dobrá. Rozhodně na vás dýchne melancholie, nepříjemný pocit ze lží, kam se jen podíváte a neschopnost cokoliv udělat nebo se k čemukoli jakýmkoli způsobem postavit.
Rozhodně nečtěte knihu ve špatné náladě, protože do špatné nálady vás příběh jednoznačně dostane.
Asi to nakonec tak hrozné nebylo, i když jsem se do čtení musela nutit a kdybych knihu nečetla převážně v MHD, tak bych ji asi nikdy nedočetla.
Konec je alespoň pro mě jistou cenou útěchy.
Tři hvězdy dávám za jazyk a styl psaní, i když se tomu sama divím, ale jak už jsem psala výše, ještě na mě doléhá nálada příběhu...

marvarid
05.08.2019 1 z 5

Mám pocit, že moje duševní zdraví lze odteď zpochybnit. Knihu jsem dočetla, takže minimálně náznak masochismu tu musí být. Příběh je tak banální a jeho aktéři tak pitomí, za celou knihu se nestalo nic, co by nudu prolomilo. Nora má být atraktivní žena, femme fatale. Muži se kolem ní mají jen rojit. A ona si přitom vybere jako jednoho ze svých ústředních milenců Bleriota. Proč? Proč takového nýmanda, kterého živí manželka, škemrá peníze u rodičů a u svého bývalého homosexuálního partnera, nemá pořádnou práci ani zájmy. Protože ve skutečnosti je to přihlouplá hysterka, která také trvale potřebuje sponzora na své „divadelní kurzy“, takže možná zas takové zástupy jiných ctitelů-sponzorů tu nejsou. A my sledujeme, jak se potácejí životem, rozmlouvají, hádají se, rozcházejí a zase scházejí … jak blbá telenovela. Občas problikne náznak ironie, vtipný odkaz, jen malá jiskřička, na tu jednu hvězdu. V závěru jsem jako příjemnou katarzi vnímala fakt, že Sabine konečně Bleriota vyhodí z bytu a ze svého života. A útěchou na konec byla věta: „třeba existuje paralelní vesmír, ve kterém nebyla žádná Nora a žádný Bleriot.“ Čím je román přínosný pro ženy, resp. pro kohokoli a proč dostal cenu Prix Femina, nechápu.


Xena36
03.06.2016 4 z 5

Vtáhla mě Paříž, vtáhl mě Londýn, autorův vyprávěcí styl je velmi inteligentní, klade důraz na detaily. Ztratila jsem se až v závěru, kdy si čtenář může vybrat, jak to vlastně vše skončí. Radši bych to slyšela od samotného autora.

Oophaga
27.08.2012 4 z 5

Milostný trojúhelník, jehož základnu tvoří přímka trasy Paříž-Londýn. V těchto bodech sídlí dva rozdílní muži, které spojuje třetí vrchol geometrického útvaru – nepolapitelná femme fatale Nora. Murphy i Louis tuší, že mají konkurenta v lásce, ale jsou k dívce přitahováni magnetismem sladkého utrpení, která jejich životy dělí na čekání a doufání v oparu zoufalství. Louis může díky vztahu s ní proměnit realitu naplněnou neuspokojivým manželstvím, problémy s rodiči a nedostatkem peněz v romantické melodrama, Murphy ji potřebuje k prozáření jinak šedivé existence. Autor její přesuny od jednoho k druhému sleduje optikou ctitelů dělících se o střídavou péči, ale s důrazem na detail, který do trojitého soužení toužením vnáší potřebnou dávku ironie. Pocit distance umocňuje přesycenost díla kulturními aluzemi, které ve svém množství neodkazují už ani tak ke konkrétním předobrazům jako spíš k iluzi, v níž zamilovaní antihrdinové žijí.

elpiska
11.08.2012 4 z 5

Příběh odehrávající se především v představách a vzpomínkách mně nijak zvlášť nezaujal. V příběhu jsem se občas ztrácela a knížka mě nevtáhla. Musím ale ocenit jazyk, kterým je příběh vyprávěný a za to dík i překladateli.

Štítky knihy

francouzská literatura milostný trojúhelník

Autorovy knížky

Patrick Lapeyre
francouzská, 1949
2011  57%Život je krátký a touha bez konce

Kniha Život je krátký a touha bez konce je v

Právě čtených1x
Přečtených55x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce56x
Chystám se číst38x
Chci si koupit4x