Život bez peněz

Život bez peněz https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/194581/bmid_zivot-bez-penez-aW2-194581.jpg 4 25 12

Daniel Suelo (vlastním jménem Daniel Shellabarger) se v roce 2000 dobrovolně rozhodl žít zcela bez peněz. Nežebrá ani není bezdomovec. Nemá nouzi, naopak, lidi kolem sebe často obdarovává. Nestraní se společnosti, má spoustu přátel a účastní se různých aktivit a projektů, své názory vysvětluje a obhajuje na vlastních webových stránkách. Zároveň však ve vztazích a v diskusích respektuje také jiné názory. Žije bohatým vnitřním i společenským životem v přítomnosti – tady a teď. Suelův pozoruhodný životní příběh plný dramatických zvratů i jeho svébytný světonázor vzbuzují naléhavé otázky o osobních jistotách a filozofických, etických, náboženských a sociálních hodnotách každého jedince, o smyslu lidské existence, o mezích osobní svobody – a především o základech a hodnotách společnosti, v níž žijeme.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry Příběhy
Vydáno: , Triton
Originální název:

The Man Who Quit Money , 2012


více info...

Přidat komentář

@knihomolka
02.03.2024 3 z 5

Paradoxně jsem tuto knihu začala číst první, ale po třetí kapitole ji odložila. Na oplátku jsem sáhla po knize na stejné téma, která se jmenuje "Muž, který se vzdal peněz a přežil". Tuto jsem přečetla jedním dechem. Vtipné je, že tato kniha zmiňuje Suela. Hehe. Nicméně pak jsem se vrátila zpátky k Suelovi a jeho příběhu. Nebudu lhát. Něco jsem přeskákala nebo jsem se nijak nesnažila o porozumění. Zbytečné detaily o tom, že je Suelo gay, problémy s rodinou a další jsou sice zajímavé, ale ne v této knize. Z mého pohledu nijak nesouvisí s obsahem knihy. Je to celkem nuda pročítat si o románku dvou gayů v karavanu. Oproti tomu historky ze Suleova života bez peněz jsou pecka. A když čtete pozorně, najdete plno tipů, jak žít zadarmo i ve svém vlastním životě.

PavlaTr
27.02.2021 1 z 5

První kniha ,kterou jsem nedočetla .


aharbax
13.03.2020 4 z 5

Doporučuji k přečtení, fajn zamyšlení...

pajaroh
21.10.2019 4 z 5

Mark Sundeen má zajímavý styl psaní - na první pohled jednoduchý a reportážní, ale postupně zabředává do filozofie, nedodržuje časovou posloupnost a skládá příběhy i místa, životopis, výzkumy a úvahy zdánlivě nelogicky. Ale nakonec každá část vždy zapadne do cekového příběhu a výsledkem je ucelená představa o životě a filozofii jednoho zajímavého člověka, který podle mě zastupuje řadu dalších, netradičně žijících a hledajících. Nečekejte praktické rady o přežití v jeskyni ani duchovní agitaci, spíše příběh o cestě, tápání, depresi a určení priorit v životě. A obecně filozofický pohled na peníze, společnost, náboženství.
S mnohým jsem souhlasila, s něčím ne. A o to jde.

"Je na každém z nás, abychom odpověděli na otázku, proč zpochybňujeme Daniely tohoto světa."

Popko
09.09.2019 1 z 5

Tato kniha mě neoslovila a po 50 stranách odkládám.

bai.Cerna
31.10.2018 2 z 5

Určitě k zamyšlení, ale nejspíš jsem netrefila ten správný čas ke čtení této knihy. I to se stává. Přišlo mi, že je to pořád tak nějak "dokola". Dostala jsem se asi do poloviny a nedočetla.

helena4070
07.08.2018 5 z 5

Naprosto skvělá kniha o výjimečném životě výjimečného člověka. Jeho způsob života může být velkou motivací, ačkoli není kopírovatelný. Ale nad některými věcmi by se dnes člověk měl určitě zamyslet a něco změnit.

LordSnape
15.10.2017 5 z 5

Tak předně musím pochválit Sundeenovu práci s textem. Ta je opravdu bravurní. Už si ani nepamatuji, kdy se mi kniha četla tak dobře a byla tak zajímavá, že jsem ji neměl moc chutí ani odkládat. Samotný příběh Daniela Suela je obdivuhodný a krásný, jen v něm opravdu chybí pár detailů. Ale to je jen malinká piha na jinak celkově nádherném obraze. Když bych srovnal Život bez peněz s knihou jako Muž, který se zřekl peněz a přežil, vychází mi tahle jako více autobiografická a méně naučná, protože tady nikdo nepropaguje žádné hnutí. Jen se snaží žít tak, jak sám chce. Autor se často vrací do Suelova dětství, k jeho rodičům a vztahům ve společnosti i rodině, aby jeho nynější cestu nějak zmapoval. Přitom naráží na filosofické otázky samotného bytí, existence či dopadu na přírodu a naši planetu. Řekl bych, že každý si v tom najde něco. Někdo zde uvidí následnictví učení, které propagoval Ježíš, jiní anarchistické myšlenky nezávislosti na státu, vládě a cizích korporací, zatímco opatrní vegani a ekofriends v tom naleznou odkaz na odpovědné žití s možností zůstat v centru dění a nevyhýbat se i tak moderním pomůckám 21. století jako internetu. Daniel Suelo předává světu příkladný odkaz a obdivuji jej za tu odvahu, kterou zákonitě musí mít k takovému kroku.

Veggi
22.03.2016 4 z 5

Velice inspirativní kniha, ale souhlasím s Indilwen, že druhá polovina knihy je hůře stravitelná. Mě naopak v knize chyběly detaily (čím si čistí zuby?, co dělá když je nemocný ?- léčí se pouze bylinkami,....) a proto je pro mě zajímavější kniha "Muž, který se zřekl peněz a přežil". Určitě Vás kniha donutí zamyslet se nad svým životem, prací a prioritami. Život bez peněz není pro každého (jak kniha, tak život samotný), ale určitě Vás nenechá chladnými : )

ayan6909
16.03.2016 5 z 5

Výborná inspirace, zajímavé detaily. super!

Indilwen
06.01.2016 3 z 5

Kdyby byla vydána pouze první polovina knihy, stačilo by to na takový malý knižní klenot. Je v ní spousta nenápadných a inspirativních moudrostí, odstavce krásně a prostě vystihující život bez peněz.. Druhá polovina knihy mi přišla dosti nestravitelná, pitvání témat, které s tím hlavním vůbec nesouvisí anebo jen zbytečně rozebírají ta, která by šla napsat pár větami.

PAVEL z BRNA
21.04.2015

Skvělý životopis muže, který se vydal cestou náboženské chudoby a žije už 15 let bez používání peněz. Ve svém blogu je misionářem křestanů, kteří už přestali věřit, že je možné žít jako Ježíš v bezdomoví. Přečetl jsem jedním dechem a rád se k této knize budu vracet, neboť je velmi inspirativní.

Štítky knihy

peníze opuštění civilizace podle skutečných událostí

Autorovy knížky

Mark Sundeen
americká, 1970
2014  76%Život bez peněz

Kniha Život bez peněz je v

Přečtených26x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených5x
Knihotéce4x
Chystám se číst35x
Chci si koupit11x
dalších seznamech1x