Život a smrt ovčáka Jana

Život a smrt ovčáka Jana https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/246225/zivot-a-smrt-ovcaka-jana-246225.jpg 4 18 8

Na podkladě vzpomínek na dobu vlastních studií vypráví autor příběh prostého venkovana, který přišel zemřít na práh lékařské fakulty, protože této instituci prodal svou kostru...

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Vie et mort de Jean Chalosse, moutonnier des Landes , 1976


více info...

Přidat komentář

stanislava9718
02.06.2023 3 z 5

Příběh nalezence Jana, ovčáka z francouzských hor, který píše o jeho pocitech, instinktech. Na konci knihy trochu rozvláčně, kdy Jan na sklonku života přijde do patologického ústavu, kterému věnoval své tělo vědě.

petrarka72
04.02.2021 4 z 5

První část vynikající, zpráva o drsném životě člověka vyděleného ze společnosti ostatních, vedoucího život plný přírody, svobody, sounáležitosti - a s instinktivním vědomím cti... Druhá část příšerná jako vpád civilizace do rajské idyly - a bohužel nepřiměřeně poznamenaná autorovým zbytečným sklonem k politizování...


pajaroh
22.09.2020 4 z 5

Smrt ovčáka Jana nebyla vůbec ale vůbec poetická a vlastně ani život. Aby taky byl, když se opírá o skutečný příběh člověka, kterého autor potkal. Drsný realismus zachycený v mezních i všedních okamžicích podivína bez původu je plný filozofie života a přírody a také sondou do lidské společnosti v ne zrovna dobrém obraze. Tolik bych přála této kočovné duši jiný konec.

Kerberos
06.05.2020 5 z 5

Život nalezence Jana,kterému zachránil život ovčák když ho nalezl mezi svými ovcemi.Přijme ho za svého a vychová z něj svého nástupce.Jan je málomluvný,samotářský dobrák.Jeho život ovlivní dědictví,chce se usadit,zamiluje se,ale postihne ho krutý osud.Zůstává sám až do konce života.

zdenur
15.02.2019 5 z 5

Nenápadná oškubaná kniha se zažloutlými listy se pro mně stala na týden středobodem vesmíru. Nic mě nikdy tak nepohltilo. Smutný příběh psaný zajímavým způsobem, který vám dlouze a barvitě popisuje cesty prostého ovčáka, jeho radosti, strasti a s tím související zvraty.

MichelleS
12.03.2017 5 z 5

Nádherný dojemný příběh o prostém a poctivém člověku. Jan je zvláštní samotář, neumí číst, mluví jen nářečím, víra je pro něj neznámá,ve svém životě potkal víc ovcí než lidí. Nade vše si cení svou čest a dané slovo. A to se do moderní doby nehodí.

jardadr
18.02.2017 5 z 5

Krásu nehledejte tam, kam vás všichni odkazují, Zkuste ji hledat sami na místech, kde byste ji třeba ani nečekali. Nebo třeba tam, kde jste nikdy žádnou dosud neviděli. Třeba v knize, která u nás kdysi vyšla jen jednou, a to v tak děsném minorpaperbackovém vydání. Takovou knihu necháte přehlédnutou klidně celý život, nebo si ji jednou všimnete a vezmete do ruky. Ale spíše ji zase (na věčně) odložíte, protože jméno autora Vám nic neřekne. Anebo to risknete a zkusíte se začíst. A objevíte poklad.

Chtěl jsem toho napsat mnohem víc, protože tato kniha by si to zasloužila. Ale vím, že víc říci už nemohu, aniž bych zabředl do mělčin, kam nechci.

Hanina61
14.09.2015 5 z 5

Jedna z nejkrásnějších, nejpoetičtějších a zároveň nejsmutnějších knih, co znám. Příběh muže, ovčáka z francouzských hor, osamělého individualisty, který přesto bytostně touží po lásce, která mu není osudem dopřána.

Štítky knihy

francouzská literatura

Autorovy další knížky

Roger Boussinot
francouzská, 1921 - 2001
1980  89%Život a smrt ovčáka Jana
1957  0%Letiště