Život a nemoci Vincenta van Gogha

Život a nemoci Vincenta van Gogha https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/141103/zivot-a-nemoci-vincenta-van-gogha-141103.jpg 5 6 1

Všechno, co bylo dosud napsáno o Vincentu van Goghovi, by naplnilo mnoho knihoven. Tato kniha chce přinést něco nového - pojednává o historii Vincentovy nemoci. O ní toho bylo také publikováno už mnoho, autor však předkládá originální diagnózu v neobvyklém a čtivém zpracování. Prostřednictvím průzkumu a zhodnocení rozsáhlé Van Goghovy korespondence analyzuje jeho osobnost a na základě toho nalézá přesvědčivé argumenty, že pravděpodobně trpěl psychiatrickou hraniční poruchou osobnosti. Publikace srozumitelně osvětluje i další faktory, které ve vzniku a rozvoji tohoto onemocnění sehrály roli. Kniha popisuje Vincentův život, jeho osobnost, čas a okolnosti, v nichž žil, a shrnuje jeho psychiatrickou anamnézu. Je určena všem zájemcům o Van Gogha, jeho umění a dobu.... celý text

Přidat komentář

hu_87
21.09.2021 5 z 5

Netradiční téma ideální pro všechny nadšence psychologie, psychiatrie; a samozřejmě také pro favority Vincentova života, chování a jeho děl.
Krásně zpracované, vyskytuje se zde mnoho citací z Vincentových dopisů např. svému bratru Theovi a zároveň se zde vyskytuje jakási analýza Vincentovo chování, jeho vztahů, labilní emocionality a jeho celkové nestability v chování a životě obecně.
Samozřejmě, dnes se můžeme jen dohadovat, co vše byla u Vincenta jistá patologie ve smyslu osobnostním a za co "mohly" další faktory jako je podvýživa, otrava absintem, olizování barev či přemíra kafru. I na to se zde nezapomíná a je to náležitě rozebráno.
Napovím vám - zde jde převážně o argumenty pro jistou osobnostní patologii, dnes velmi běžnou komplikovanou poruchu osobnosti a zároveň o kombinaci možných faktorů zmíněných výše (podvýživa, otrava, zkrátka faktory prostředí).

Jak je známo, Vincent byl v mnoha faktorech jistě unikátní osobností a bohužel se mu dostalo uznání až po smrti. Asi téměř každý, kdo kdy o Vincentovi četl, se sám sebe ptal, co zapříčinilo jeho extrémní stavy či záchvaty, na které si posléze pamatoval jen málo, pokud vůbec.

Knížka je členěna celkem přehledně, např. "před incidentem s Gauginem" a "po incidentu s Gauginem" a následným rozborem Vincentovo chování.