Život 3.0 – Člověk v éře umělé inteligence

Život 3.0 – Člověk v éře umělé inteligence https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/402290/bmid_zivot-3-0-clovek-v-ere-umele-inteli-8K2-402290.jpeg 4 32 8

Co se bude dít, až se nám podaří vytvořit umělou inteligenci (AI), která se svou silou vyrovná lidské? Max Tegmark nepochybuje, že k tomu jednou dojde, neboť už současný vývoj soustavně boří hranice, jež byly dříve považovány za nepřekonatelné. Autor považuje za prakticky jisté, že začne docházet k prudkému a nekontrolovatelnému růstu kapacity AI, který se záhy ocitne mimo naši představivost. Dojde totiž ke třetí fázi vývoje života, který si kromě softwaru začne navrhovat i svůj hardware. Jaká může být v nové situaci role člověka? Pokud lidé ovládají tygry nikoli proto, že jsou silnější, ale proto, že jsou inteligentnější, co je čeká tváří v tvář entitě s řádově vyšší kognitivní kapacitou? Mohou vymřít, v lepším případě se stát jakýmisi domácími mazlíčky v zoo spravované superinteligencí. Nebo snad mají ještě jinou šanci?... celý text

Literatura naučná Filozofie Technika a elektro
Vydáno: , Argo , Dokořán
Originální název:

Life 3.0: Being Human in the Age of Artificial Intelligence , 2017


více info...

Přidat komentář

Adam84
30.11.2022 4 z 5

Uf teda... je na co se těšit... nebo čeho se bát? Každý si vybere.
Kniha nabízí opravdu nepřeberné množství možných scénářů o roli člověka v situaci, kdy se to omegám opravdu povede a Prometheus bude inteligentnější a s řádově vyšší kognitivní kapacitou než člověk.

Doporučing: pokud někdo uvažuje o tvorbě sci-fi série pro Netflix, v knize najde spousty kvalitních námětů.

Jelitovna
25.11.2022 3 z 5

Do páté kapitoly dobré.

* Vodík se - když se mu dá dost času - změní v lidi. /Edward Robert Harrison, 1995/
* "Jednou z nejúžasnějších událostí za 13,8 miliardy let od našeho velkého třesku bylo, že se tupá neživá hmota stala inteligentní."

Ovšem s šestou mě veškerý zájem přešel, nedokázala jsem se jí prokousat, a do dalších jsem se jen těžko začítala.

* "... zkušenost mě také donutila přehodnotit způsob, jakým interpretuji zpravodajství. Pochopitelně jsem si vědom, že většina informačních kanálů má vlastní politickou agendu, až nyní jsem si však uvědomil, že jsou předpojaté i mimo tento hlavní zájem, a to ve všech tématech, dokonce i v těch, co s politikou nesouvisejí."


astyra
12.01.2021 5 z 5

Skvelé úvahy o najvýznamnejšej udalosti v ľudských dejinách, ktorá nás čaká (ja to vidím tak za 30-40 rokov). K technickej alebo nezrozumteľnej reči autor skĺzava našťastie len zriedkavo.

PMR
27.12.2020 5 z 5

Hodně rozumný kompromis mezi filosofickou meditací a kontrolovatelnou vědeckou prací. Je až s podivem, s kolika teologickými argumenty se při rozboru budoucnosti AI člověk setká.

Radous
02.12.2020 4 z 5

Ač bych řekl, že se jedná o populárně naučnou tématiku (respektive, z tohoto důvodu to bylo sepsáno - osvítit zájemce z řad veřejnosti), pro běžného čtenáře se jedná o nadstandardně náročnou záležitost. Pro někoho, kdo technice příliš nerozumí (jako jsem já; ačkoliv mě technika a její možnosti fascinuje), to bylo dost komplikované. Už jen si to představit chce něco navíc.
Je to také poměrně říznuté filosofií (ke svému zásadnímu překvapení mi z knihy zabývající se umělou inteligencí uvízla v hlavě především teze, že otázka "co je smyslem života" je špatně položená).
Určitě zajímavé, ale složité. Bude to pravděpodobně chtít v budoucnu zopakovat.

los
22.10.2020 3 z 5

Kakuovy prognózy mne zaujaly víc

NGC6715
29.08.2020 4 z 5

Zajímavé úvahy o robotech a budoucnosti, od samořiditelných aut, po ovládnutí světa stroji. Život 1.0 je ten běžný biologický, jak ho známe, který se vyvíjí tak, že se pomocí evoluce přizpůsobuje prostředí. Život 2.0 je ten, kdy si život tvoří vlastní programy – tedy život, který tvoří vlastní kulturu, ten lidský. Život 3.0 je, když si život sám mění nejen svůj software, ale i hardware. Tedy ten robotický (kniha bohužel opomíjí možnost změn lidského hardwaru pomocí genetického inženýrství). Úvahy o tom, zda roboti mohou ovládat lidi pro jejich dobro nebo ne, jak může fungovat plně robotizovaná civilizace (včetně pár ekonomických úvah, které jsou spíše okrajové, autor se domnívá, že krátkodobě budou vznikat nová pracovní místa, ale z dlouhodobějšího pohledu většina pracovních míst zanikne). Kniha je na pomezí vědy, filozofie a sci-fi. Kromě umělé inteligence a jejích dopadů se kniha zabývá i dalšími tématy, jako je jaderná fúze, čtení myšlenek, nebo vědomí.

jakub7175
27.06.2020 5 z 5

Úvodní příběh o tom co by se mohlo stát s první skutečnou AI mě hodně navnadil, kniha by mě bez něj asi tolik nechytla. Nicméně ji doporučuji každému kdo se zajímá o umělou inteligenci. Čteno v AJ.

Štítky knihy

vesmír budoucnost umělá inteligence kosmologie (vznik, vývoj, zánik vesmíru) technologie budoucnosti

Autorovy další knížky

Max Tegmark
švédská, 1967
2016  84%Matematický vesmír
2020  84%Život 3.0 – Člověk v éře umělé inteligence

Kniha Život 3.0 – Člověk v éře umělé inteligence je v

Právě čtených7x
Přečtených42x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených2x
Knihotéce25x
Chystám se číst75x
Chci si koupit37x
dalších seznamech1x