Živí a ztracení

Živí a ztracení https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/489084/bmid_zivi-a-ztraceni-QGW-489084.jpg 4 36 9

Dechberoucí příběh o lásce, přežití a odpuštění sobě i druhým. Millie Mosbachové a jejímu bratru Davidovi se těsně před Křišťálovou nocí podaří uprchnout do Spojených států, své rodiče a malou sestru však nechávají v Berlíně. Millie navštěvuje Bryn Mawr College a poté získává práci v jednom časopise ve Philadelphii. David senechává naverbovat do armády a je umístěn do přísně tajného tábora v Marylandu, odkud se rekrutují německy mluvící muži pro zpravodajskou práci. Nyní jsou oba zpět v Berlíně, ve městě, kde se narodili a které je tak bolestně zradilo. Pronásledováni minulostí stále věří, že najdou svou rodinu. Millie pracuje v kanceláři a jen velmi těžce odpouští své rodné zemi a jejím obyvatelům, David se snaží pomáhat vysídleným osobám budovat nové životy, avšak své noční aktivity před sestrou skrývá. Žít a pracovat ve zničeném Berlíně, které je plné opilých vojáků, protřelých špionů, zoufalých a zranitelných lidských kořistí a nelítostných nacistů, je pro Millie těžké, obzvlášť, když se musí vyrovnat s rozhodnutím, které kdysi jako dívka učinila.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Jota
Originální název:

The Living and the Lost , 2021


více info...

Přidat komentář

MilaJ
29.03.2024

Na tomto příběhu jsem nenašla nic úchvatného. Děj plynul tak nějak líně bez větších výkyvů. Nenadchlo mne to, hodně stránek jsem prolistovala :(

bábuška
27.03.2024 5 z 5

Velice silný příběh z období po osvobození po roce1945, odehrávající se v Berlíně, kde v americké zóně se setkávají američtí vojáci-Židé, a původní Berlíňané se lživými výpověďmi "my vůbec o ničem nevěděli, ani jsme v nacistické straně nebyli, jen co jsme zkusili hrůz při bombardování" a pod. Je to kruté ale pravdivé čtení, mělo by být povinnou četbou. Dovolím si citovat ze str.119: "Spravedlivou odměnou bych si nebyl tak jistý. Na každého sadistu přijdou dva nebo i pár desítek prospěchářů. Přežili pod vládou nacistů a teď přijdou na to, jak přežít v novém režimu. Vsadil bych se na to, že to tu budou řídit ty samé figury." Smutné konstatování.


broskev28
07.12.2023 4 z 5

Jiný pohled na válku, na ty, kteří se z ní nikdy nevrátili, ale hlavně na ty, kteří přežili a cítí se vinni. Velmi dobře napsaná kniha zalidněná různorodými postavami, s naprostým minimem sentimentu a romantiky. Lidi jako byli David, Harry, slečna Allbrightová nebo Anna bych chtěla taky potkat; zvlášť Anna mě jako mámu přivedla na myšlenku, zda bych se dokázala zachovat tak jako ona . . .

"To přesně tím myslím. V tomhle světě nic takového jako víc radosti, než si člověk zaslouží, neexistuje."

Szilvia1
16.06.2023 5 z 5

Příběh byl smutný jak se muselo žít dál s pocitem,že museli některé členy rodiny zanechat krutostem,ale pak si to muset odpouštět.Autorka umí se vžít do postavách o jakých píše.

soukroma
07.03.2023 5 z 5

Skvělé - jiné téma a zpracování: válka a hlavně poválečné měsíce z Berlína, okupační zóny, Američané a denacifikace, uprchlí a odsunutí, zavraždění a trpící na všech stranách, židé v Americe, poválečná opatření a traumata. Samozřejmě depresivní, ono to osvobozením samozřejmě neskončilo, jásavě ani opatrně. Ale velmi dobře a věrohodně napsáno, příběh a hlavně hlavní hrdinové opravdu jako živí. Autorka nesklouzla k romantice, udržela příběh střízlivě popisný a provedla své hrdiny všemi (ne)představitelnými dramaty a úskalími, zejména traumaty, pocity vlastní zrady, nenávisti k okolí, v kulisách rozbombardovaného města od konce války až do uzavření Berlína Rusy.
Tentokrát plně souhlasím v pozitivně oceňujícími výkřiky na obálce. 100%

Madelisi
23.10.2022 4 z 5

Silný příběh, při němž si naplno uvědomíme, že nelze soudit lidi z minulosti. Millie měla štěstí, s bratrem se dostala po nástupu nacistů do Ameriky. Během války ale zahynuli její rodiče a mladší sestra. Po válce se vrací do Berlína, protože se snaží vyrovnat s výčitkami svědomí. Sama se za šťastnou nepovažuje.
Pracuje v denacifikačním úřadě, ve svém okolí má lidi trpící syndromem přeživších. Ti se s ním až na jednu výjimku dokáží lépe porvat.
Po přečtení jsem plná pocitů. Veškeré postavy mi připadají jako staří známí, se kterými bych se ráda opět setkala. Milliin bratr David nebo Henry Sutton. Líbila se mi doba, ve které se děj odehrává. Z mého pohledu se mi zdálo, že se zde vyskytovalo až moc pohrdání vůči Fräuleins. Jako by ty ženy byly něco podřadného. Naštěstí s tím, jak se s nimi Millie blíže seznamuje, tak je toto pohrdání trochu otupěno.
Doba je zde podrobně vykreslena. Dozvěděla jsem se hodně o vývoji v poválečném Berlíně. Rekvírování bytů mě hodně překvapilo. To, jehož jsme byli svědky, bylo velmi kruté.
Tato kniha pomůže pochopit, co se dělo po válce.

cori
15.10.2022 4 z 5

Autorka si za téma zvolila dosud opomíjené téma poválečné americké správy Německa v jedné ze čtyř spojeneckých okupačních zón. Hlavní hrdinka Millie pracuje v rámci armády na výsleších Němců, kteří jsou podrobováni lustracím. Sama jako bývalá berlínská Židovka, které se podařilo prožít válku v USA, cítí k Němcům nenávist. Ona i další kolegové si v sobě nesou trauma, že přežili a jejich blízcí, kteří zůstali v Německu, nikoli. Román přináší plno otázek o odpuštění nejen druhým, ale hlavně sobě samému.

AlenaF
18.07.2022 5 z 5

Velmi zajímavý a poutavý příběh o vině a odpuštění. O lásce k lidem a naopak o nenávisti k nim. Doporučuji.

zimolka
26.06.2022 5 z 5

Přesně, jak je v popisku dechberoucí příběh. Kniha nejde odložit, nutí Vás číst dál.