Žít bez hořkosti: Příběh německé Sintky, která přežila holokaust

Žít bez hořkosti: Příběh německé Sintky, která přežila holokaust https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/477326/bmid_zit-bez-horkosti-pribeh-nemecke-sin-WM2-477326.jpg 4 9 3

Autobiografický příběh Philomeny Franz, německé Romky ze skupiny Sinti, která přežila holokaust. Je léto 1922 a v německém Biberachu na svět přichází nejmladší členka sintské hudebnické a diva-delnické rodiny, která se pod vedením moudrého Johannese Haaga těší uznání a věhlasu v celém Německu i v Paříži. Na jaře 1943 jsou dvacetiletá Philomena a její příbuzní považováni za příslušní-ky nežádoucí skupiny obyvatel a odvlečeni do koncentračních táborů. Auschwitz, Ravensbrück, útěk a dopadení, Sachsenhausen, znovu Auschwitz a úspěšný útěk na svobodu – bez nadsázky lze říct, že Philomena se nenarodila jednou, ale tisíckrát. Dnes 99letá žena jako jedna z mála může vy-právět o idylickém předválečném životě a zároveň podat zprávu o tom, jak byl její národ až na pár šťastlivců „systematicky, hromadně a téměř průmyslově vyvražděn“. Autobiografická kniha vyšla v Německu v roce 1985 jako jedno z úplně prvních tištěných vydání autentických svědectví Romů a Sintů, přeživších nacistické perzekuce na území Německa. Prvním čtenářem a zároveň autorčiným mentorem byl držitel Nobelovy ceny Heinrich Böll. České vydání je doplněno o obsáhlý rozhovor s autorkou uskutečněný na jaře 2021 a doslov shrnují-cí snahy o uznání holokaustu Romů a Sintů v ČR a v Německu. Kromě přehledu uveřejněných me-moárů představuje také poslední poznatky o písemných svědectvích romských a sintských přeživších na českém a moravském území. Součástí vydání jsou reprodukce archivních dokumentů o věznění autorky a rodinné fotografie, které z důvodu tradiční úcty k mrtvým dosud nikomu nedovolila publikovat.... celý text

Literatura světová Válečné Historie
Vydáno: , Kher
Originální název:

Zwischen Liebe und Hass: Ein Zigeunerleben , 1985


více info...

Přidat komentář

ivetka859
30.03.2024 3 z 5

Knížka má několik částí - silně idylické vzpomínky na dětství v široké rodině kočovných muzikantů, pak cesta koncentračními tábory, nakonec rozhovor a jakési rozhřešení.
Až v průběhu čtení jsem si uvědomila, že autorka se prostě potřebovala vypsat. Nešlo o čtenářské terno, nešlo jí o to zaujmout nebo podat strhující svědectví, ta část o holocaustu pro mě byla mrtvá, strohá, nepřínosná. Některá fakta jsou i vyvrácená. Ale autorka potřebovala sdílet se světem svůj prožitek.
Tím spíš mi to ale přineslo úvahy o tom, jak pracuje naše psychika, paměť a vůbec organismus v takhle nepředstavitelně vypjatých zážitcích a traumatech.

Martinique
03.02.2022 4 z 5

Ty jo, od chvíle, kdy jsem se stala matkou je pro mě tohle téma úplné: Nečti to! Ale dostala jsem knihu darem a nemohla jsem ji dát jen tak do šuplíku. Přečetla jsem za jeden večer, kapesníků nepočítaně ... Panický záchvat jeden. Já už prostě nezvládám číst o holocaustu. Muž (který mi knihu dal) řekl, tohle ale musí číst každý. Ale já si sakra tu šílenost uvědomuji, to by měl číst ten, co ne. Kniha je stručná, přesto hororová. Obsáhlý dovětek ukazuje, jak málo se dějiny zaobírají tématem Romů za 2.sv. v. Já nevím jak to říct, ale já chci číst takové příběhy ale zároveň na to nemám nervy. Ale doporučuji. Jestli chcete mít týden depku, že lidstvo stojí za vy.ž.pr.l.


Hecuba
17.01.2022 3 z 5

Knihy o holokaustu věčně živé, důležitá výpověď národa, který byl též systematicky vyvražďován nacisty.
Mimo jiné, za mě velmi stručně a útržkovitě psáno, rozhodně bych si poslechla mnohem více příběhů od této dámy, zejména z jejího předválečného dětství. Zaujalo mě, že jí "kritika" dělal můj oblíbenec Heinrich Boll.

Štítky knihy

romská literatura

Autorovy knížky

Philomena Franz
německá, 1922 - 2022
2021  78%Žít bez hořkosti: Příběh německé Sintky, která přežila holokaust

Kniha Žít bez hořkosti: Příběh německé Sintky, která přežila holokaust je v

Přečtených12x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce2x
Chystám se číst29x
Chci si koupit9x