Zimné rozprávky

Zimné rozprávky https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/481435/bmid_zimne-rozpravky-KeZ-481435.jpg 4 39 17

Táto krásne ilustrovaná kniha prináša výber zimných príbehov z celého sveta – od Severnej Ameriky až po Sibír, od Číny po Škótsko. Spisovateľka Dawn Casey a ilustrátorka Zanna Goldhawk vytvorili čarovnú knižku, ktorú ocenia aj ďalšie generácie. Zima bola vždy obdobím, keď si ľudia v teple pri ohni krátili dlhé a tmavé večery rozprávaním príbehov. Po rušnom lete a jeseni sa im naskytol čas zastaviť sa, oddýchnuť si, snívať a fantazírovať... Usaďte sa s touto knižkou do tepla a objavte zamrznuté kraje so Snehulienkou či s medvedím kráľom. Sprevádzajte hrdinov a hrdinky na dobrodružných cestách, ktoré preveria silu priateľstva. Hrdinovia, či už sú to zvieratká, alebo ľudia, nás presvedčia, aké dôležité je držať spolu, pomáhať si a vedieť sa tešiť zo života. Oslávte krásy zimy s týmto výberom nádherne ilustrovaných zimných rozprávok. Rozprávky: Biely medvedí kráľ-Nórska ľudová rozprávka, Tanukiho zlato-Japonská ľudová rozprávka, Rukavička-Ukrajinská ľudová rozprávka, Plášť pre Mesiac-Poľská ľudová rozprávka, Luskáčik-Rozprávka E.T.A. Hoffmana, Vianočná hviezda-Mexická ľudová rozprávka, Malá červienka-Škótska ľudová rozprávka, Čierna mačička-Francúzska ľudová rozprávka, Snehulienka-Ruská ľudová rozprávka, Strieborné šišky-Nemecká ľudová rozprávka, Jabloňový mužík-Anglická ľudová rozprávka, O sestre a bratovi-Sibírska ľudová rozprávka, Matka mora-Grónska ľudová rozprávka, Snehová kráľovná-Rozprávka Hansa Christiana Andersena, Zajacov dar-Čínska ľudová rozprávka, Deti a slnko-Ľudová rozprávka z púšte Kalahari v južnej Afrike, Dvanásť mesiačikov-Grécka ľudová rozprávka, Brigit a Cailleach-Príbeh utkaný zo škótskeho a z írskeho folklóru.... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Pohádky
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Winter tales , 2020


více info...

Přidat komentář

bravefox
15.12.2023 5 z 5

Pro naši rodinu, jedna z důležitých knížek, kterou si čtou jednou za čas jak nejmenší tak dospělí. Jsou tam nádherné pohádky, psané ještě hezky postaru, bez vyumělkovaných příběhů, bez vulgarit a novodobých blbin s nadhledem, s otevřeným srdcem a ponaučením.

charlizee
17.03.2023

Zimní pohádky nesou podtitul Příběhy z celého světa, protože autorka sesbírala lidové pohádky doslova ze všech možných koutů (vedle řady tradičních zemí stojí příběhy z pouště Kalahari či Grónska) a doplnila je dvěma pohádkami umělými (Louskáčkem a Sněhovou královnou). Každá kapitola je opatřena úvodem, který přibližuje zemi původu či vysvětluje pozadí vzniku pohádky. Knížka je navíc doprovázena kouzelnými ilustracemi.
V období adventu bude tohle čtení fungovat ještě lépe, protože se v něm neobjevuje jen motiv zimy, ale často právě i Vánoc. Těch 18 kapitol si můžete naladit na odpočítávání zbývajících dnů do Štědrého večera.

Celkový dojem kazí jen množství překlepů v textu. U knih pro děti, kdy se vyvíjí cit pro jazyk, to považuju za obzvlášť velký problém.


Máca216
27.02.2023 4 z 5

V knize je strašně moc pravopisných chyb. Je to škoda. Jinak je totiž krásně ilustrovaná a pohádky jsou moc hezké.

wiix
29.01.2023 4 z 5

Stromček náš! Touto fotkou sa s tebou lúčime, ďakujeme️Za vôňu, krásu, radosť v detských očkách a svetielka. Ale kks!
Nemôžeš sa len vypariť alebo hneď premeniť na nejakú zrecyklovanú hnedú policu na knihy?! Jak ťa dostaneme von cez zárubne zase?! Ihličie z teba nájdem za gaučom ešte v auguste, dík.
Inak kniha. Je krásna, veľmi! Rozprávky sú netradičné a mne popravde úplne nové a neznáme a naučili ma napr. prečo si ľudia kupujú vianočnú ružu (neznášam ju).

jiri77
26.12.2022 5 z 5

Krásné zimní pohádky, které navodí pohodovou atmosféru, plus krásné ilustrace. Nejvíce se mi líbily pohádky - Červenka, Černý kocourek, Jabloňový mužíček, Králičí dárek a O dvanácti měsíčkách.

marhoul
03.03.2022 5 z 5

Ježíšek nám ji donesl "v slovenčine", překlepy a chyby jsem nezaregistrovala, zřejmě jsou tedy ve verzi české, dle ohlasů zde. Hodnotím tedy knížku slovenskou a ta se nám moc líbila. I dětem, i dospělým. Nádherné ilustrace, pohádky se nám líbily všechny. Nás dospělé asi nejvíc dostala zimní pohádka japonská, celkově velmi chválím.

Adelína_čte
28.01.2022 5 z 5

Jedno obrovské doporučení!
Samotné pohádky nejsou o Vánocích, jsou o kouzlech zimy, a proto jsou skvělou volbou i pro ty, kteří Vánoce z jakékoliv důvodu neslaví.
Ideální na dlouhé zimní večery, příběhy z dalekých zemích, známé i neznámé, tak moc mě bavilo je číst.
Řecko
Hawaii
Německo
Grónsko
Sibiř
Čína
Skotsko
Norsko
Francie
Japonsko
Mexiko
Polsko
Ukrajina
Rusko
Jižní Afrika
Anglie
Irsko
A pár dalších.
No ovšem to nejkouzelnější na celé knížce jsou ilustrace od Zanny Goldhawk. TY ILUSTRACE! To je taková nádhera.
Překrásná obálka, lesklé zlaté písmo... kéž by takhle vypadaly všechny knihy

BrozaM
28.12.2021 4 z 5

Pohádky jsou krásné, dýchá z nich zima. Ilustrace jsou bezkonkurenční, nádherná kniha.
Škoda těch překlepů a chyb, tolik jsem jich pohromadě dlouho neviděla. :(

Aniday
25.12.2021 5 z 5

překlad a chyby - ou... ale já si ji vybrala kvůli příběhům a té úžasné ilustraci, která mě přenesla do zimní pohádky mávnutím kouzelného proutku během okamžiku...

zazvorek
14.12.2021 3 z 5

Hvězdy za nápad udělat exkurz po pohádkách se zimní tématikou z celého světa, za tajemno některých příběhů a za opravdu překrásné ilustrace. Co je ale otřesné, je jazyková redakce. Už to tu padlo - tolik překlepů se jen tak nevidí, stylistika Google translatoru, kostrbaté větné konstrukce, kterým nerozumí dospělí ani děti... V lepším překladu by to mohla být skvělá kniha na dlouhé zimní večery.

Hilda_
10.12.2021 3 z 5

Ilustrace za 5 hvězd. Ty vysvětlující odstavce bych dala vždy až za pohádku, ne před. Spusta překlepů a některé příběhy byly dost slabý. Z 18 pohádek mě zaujalo tak 5. Nejlepší: O dvanácti měsíčkách, Děti a Slunce, Králičí dárek, Louskáček, Vánoční hvězda

Malinali
02.12.2021 4 z 5

Nádherné čtení na zimní večery a to i pro malé děti. Škoda jen těch překlepů a chyb v textu, kniha zrovna levná nebyla. Nechápu, jak mohou vydat bez kontroly. Sem tam se samozřejmě stane, že se chyba vloudí, ale zde je jich moc.

Kamisek82
17.11.2021 odpad!

Tato kniha je pro mne velkým zklamáním! Nepochopím, jak může být vydána publikace s tolika chybami, překlepy a nelogicky uspořádanými a krkolomnými obraty. Na první přečtení to na čtenáře působí jako by byl text překládán z Google překladače. Častokrát jsem musela sama několikrát souvětí přečíst, abych jej pochopila. Pětileté dítě, pro které má být tato kniha vhodná, absolutně nemůže pochopit obsah a význam příběhů. V knize není jediná pohádka ve které by nebyla chyba. Ilustrace jsou opravdu pěkné, avšak opět v rozporu s textem. Například v textu se poukazuje na hluboké laskavé hnědé oči medvěda a na obrázku je má průzračně modré. Této chyby si všimly samotné děti, kterým byla knížka předčítána.

simona8126
17.11.2021 5 z 5

Zimní pohádky okouzlí člověka na první pohled nádhernou obálkou. Ta odráží čarovnou zasněženou a vánoční atmosféru jednotlivých příběhů uvnitř. Potěšilo mě, že většinu těch lidových příběhů z různých koutů světa ani neznám a že jsem tedy díky knize zjistila i něco nového. Dozvěděla jsem se řadu zajímavostí o klasických vánočních tradicích, slavnostech a motivech, např. o původu vánoční hvězdy. Ale stejně tak tu najdete známé pohádky od slavných autorů, jako je Louskáček E. T. A. Hoffmana nebo Sněhová královna H. Ch. Andersena, nechybí ani Dvanáct měsíčků aj. I když sbírka obsahuje nějaké překlepy, celkově jde o spíše kvalitní záležitost s texty plnými poučení a zajímavostí. Může to být moc pěkný vánoční dárek pro vaše děti. Více viz má recenze...

Eleynee
12.11.2021 5 z 5

Dítěti se moc líbí. Nadšené je především z ilustrací. Ale i příběhy jsou pěkné, některé jsou i méně známé.

knihomolka239
04.11.2021 5 z 5

Zimní pohádky nabízí 18 příběhů z různých částí světa. V knížce tak najdete pohádky z Norska, Skotska, Polska, Mexika, Číny nebo dokonce i Grónska. V knize si mimo jiné dočtete i příběh o Louskáčkovi, který doposud v dětských knížkách moc publikovaný nebyl (minimálně jsem ho nepostřehla) a většina z nás ho zná spíše díky baletnímu představení.

Každá z pohádek má své vlastní kouzlo a odkazuje na zemi, ve které vznikla. Nahlédnete tak do různých kultur a přečtete si, jaké pohádky rodiče svým dětem vypráví.

Velkým plus této knihy jsou její překrásné ilustrace. Přidám vám sem několik fotek, abyste se mohli podívat sami. Zkrátka co stránka, to nádhera.

Myslím si, že tohle je jedna z knížek, které se budou objevovat letos pod stromečkem a není se čemu divit. Je krásná zvenku, zevnitř a najdete v ní zajímavé pohádky. Zároveň je to něco "trochu jiného" než klasické české pohádky a myslím, že i to by děti (a dospělé) mohlo zaujmout.

booklover88
01.11.2021 5 z 5

Strašně krásně zilustrovaná kniha. Pro děti, ale já neodolala už jen kvůli tomu jak krásná je na první pohled. Pohádky ač je víceméně všechny znám ilustrace dodává nový nádech.
Doporučuji.