Zima v Rusku

Zima v Rusku https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/179787/zima-v-rusku-179787.jpg 4 11 4

První světová válka je poměrně dávnou historickou událostí, jejíž pamětníci již nežijí. O jejím průběhu bylo napsáno hodně knih, včetně pamětí jejích přímých účastníků. Protože Češi v ní bojovali v řadách poražené rakouské-uherské armády, je pro nás o to zajímavější příběh Československých legií. Legie se formovaly z vojáků přeběhnuvších na stranu protivníka v Rusku, Francii nebo v Itálii. Nejznámější je historie legionářů v Rusku, protože po bolševické revoluci v roce 1917 a uzavření separátního míru Ruska s Německem se zapojili do občanské války na straně „bělogvardějců“. Rudá armáda je spolu s „bílými“ postupně vytlačila na Dálný východ. Z Vladivostoku se pak dostali domů lodí a celá tato odysea trvala až do roku 1920. Také historie čs. legionářů v Rusku je dobře popsaná a zdálo by se, že už k ní není co dodat. Pak ale rodina jednoho českého legionáře objeví autentický rukopisný deník, který nebyl ještě nikdy publikován. Jak se ukázalo, je to čtivý příběh z této doby. Nepřináší sice žádná nová historická fakta, ale je cenný osobním pohledem na tehdejší události. Poměrně překvapivá je autorova informovanost o tehdejších událostech ve světě, které měly vliv na osud legií. Zápisky jsou psány vesměs strohým deníkovým stylem, ale místy se autor rozepisuje a text je stylisticky zajímavý. Pro jeho vydání tak stačily jen skutečně drobné úpravy. Zachovány byly i archaické výrazy a obraty, které zdůrazňují jeho autentičnost. Osudy legionáře Josefa Zimy jsou zajímavým příběhem člověka, který strávil šest let ve světové válce a občanské válce a jako voják prošel velký kus světa. Může být příspěvkem k nastávajícímu 100. výročí začátku první světové války.... celý text

Přidat komentář

martin_aston
01.06.2020 4 z 5

Zápisky českého legionára. Pútavé čítanie o strhujúcej dobe 1. sv. vojny a vzniku ČSR.

Katka2382
22.05.2020 5 z 5

Moc pěkné vyprávění z první světové války.Velmi čtivé a potřebné čtení.


Finn123
07.07.2016 5 z 5

Vylíčení sibiřské anabáze od přímého účastníka . Autentický popis začíná od narukování do rakousko-uherské armády, pokračuje zajetím , legendární cestou čsl. legionářů po magistrále až do Vladivostoku a končí pak plavbou na zaoceánské lodi a vlakem domů. Kniha je psaná sice deníkovou formou , ale zajímavě a poutavě pohledem obyčejného člověka, jakých se do války dostalo nejvíc.Je ale vidět,že autor a legionář Josef Zima měl široký rozhled a povědomost o tom,co se dělo kolem něho i ve světě a dovedl jak se říká vyhmátnout to podstatné .Útlou knihu jsem přečetl za jeden večer a litoval,že není obsáhlejší.Hodnotím ji maximálně kladně.

PatrikDi
30.08.2015 5 z 5

Josef Zima byl rakousko-uherským vojákem a poté československým legionářem v Rusku. Jeho vojenské zážitky sepsané do deníku jsou cenným pramenem pro poznání tehdejší doby, politiky a cestování. Autor spolu s kamarádem Stanislavem Cejnarem byl zajat Rusy 2. července 1916 u vesnic Robbi a Svidnik u měst Kovel a Luck v Ruském Polsku (dnes Ukrajina). Bylo to jeho dobrovolné rozhodnutí, neboť si uvědomil, že válka je nesmyslná a sounáležitost cítí k všeslovanským národům. Po pomocných pracích na Ukrajině byl zařazen k 10. rotě 3. střeleckého pluku Jana Žižky z Trocnova. Jeho pouť Ruskem až domů do vlasti v roce 1920 je neuvěřitelná, podobně jako příběh celé Legie na Rusi. Za připomenutí stojí, že Zima je dobrým vypravěčem svého osudu, je zajímavé uvést město Zlatoust, které je hranicí mezi Evropu a Sibiři a poté železniční stanici Borzja, kde končí území Sibiře.
Nepřehlédnutelné je také plutí na lodi President Grant z Vladivostoku až do Terstu, během cesty bylo nespočet zastavení jako např. na ostrově Ceylon v přístavním městě Colombo, kde si prohlédl botanickou zahradu a místní muzeum, zhlédl různé indické předměty (kamennou sochu Budhy, nápisy vyryté v kamenných deskách, kostry slonů a velryby, drahokamy, indické zbraně, pušky a nože s rukojeťmi ze slonoviny a stříbra, na krásných nádobách z bronzu, stříbra a zlata zhlédl postavy původních obyvatel muže se šípem a žena, která drží zabitého zajíce, drahé obleky vyšívané zlatými nitkami). Zůčastnil se sportovní slavnosti v Colombu, kde se konala americká hra Base - Bal a lehkoateltické závody, okusil pivo a poté ananas, který si koupili domů mnoho československých vojáků. Možná jedno pozitivum měla válka a to uvědomění si svého českého národa a poznání cizích krajin a obyvatel.

Autorovy další knížky

Josef Zima
česká
1961  80%Mechanika II. pružnost a pevnost
2013  84%Zima v Rusku

Kniha Zima v Rusku je v

Přečtených14x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce6x
Chystám se číst2x
Chci si koupit1x