Židle pro Štefana

Židle pro Štefana https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/16464/zidle-pro-stefana-16464.jpg 3 21 2

Vypravěč románu je typickým nehrdinou. Žije ve fungující rodině, má dobře placenou práci a volný čas tráví lezením po horách nebo v hospodě u piva. Brzy mu však připadá, že rodinný život a práce uzurpují příliš mnoho jeho času a myšlenek, přitom však nenaplňují jeho život hlubším smyslem. Zpočátku uniká s kamarády do hor, posléze stále častěji do hospody. Jeho alkoholické jízdy na malém městě budí čím dál větší pohoršení a končí vyhazovem z práce, rozpadem rodiny a ústavní léčbou. Pak se za plotem jeho domu objeví Svědci Jehovi, aby dali jeho životu nový smysl...... celý text

Přidat komentář

hermína14
29.01.2021 3 z 5

Dostalo se mi několika perel a třpytivých uzlíků v dosti zamotaném klubku jistícího lana. A největší síla tu nekřičí z vrcholků zdolaných hor, litrů alkoholu ani ze sektářských praktik; přichází v tichém přiznání slabostí.
"Jen se třásla, očima házela střepy a já po nich nemotorně šlapal."
"Ne vzdálenost, ale blízkost, svázaná složitými uzly, může bolet."

hladko
11.01.2011 3 z 5

Židle pro Štefana, je poslední román autora Martina Šmause, který v roce 2006 vyhrál Megnesii Literu za knihu Děvčátko, rozdělej ohníček. Autorův výjimečný rozmáchlý styl využívající krásná připodobnění zůstává a je snadno dle něj identifikovat jeho rukopis. Často jsem se však musel na slovní obraty a připodobnění soustředit, abych se v nich neutopil, kdežto u "Děvčátka" jsem po Šmausových stylistických vlnkách ladně klouzal vpřed, přičemž do plachet mého čtenářského nadšení foukal silný příběh, který v Židli pro Štefana malinko postrádám. Román se pak na můj vkus malinko ztrácí v sice krásném a propracovaném, ale přílišném myšlenkovém balastu. Přesto pro mě pan Šmaus zůstává autorem z kategorie výjimečných.


Autorovy další knížky

Martin Šmaus
česká, 1965
2005  89%Děvčátko, rozdělej ohníček
2008  56%Židle pro Štefana